Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zzzzzzzzzzzzuuuuuuuuuuuooooooo

Dajcie jakiś przepis do menu świątecznego.

Polecane posty

Gość zzzzzzzzzzzzuuuuuuuuuuuooooooo

Może być link do jakiejś stronki z czymś co wypróbowałyście i było pycha.Urozmaiciłabym jakoś tradycyjny wigilijny stół.Może super ciacho,dawno nie jadłam pysznej sałatki której bym nie próbowała wcześniej.Może jakieś cudaczne szybkie pierożki.Może być też mięcho-jakiś hit kulinarny imprez?Prooooszę.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ohydztwo.............
Wiesz, nie ubliżam ludziom bez powodu, ale dla mnie jestes... ehh... słów brak.... wigilia to uroczysta kolacja, podczas której spożywa się POSTNE(!) posiłki. Mięchem to ty sama jesteś :-D Jezeli tego nie rozumiesz, nie uznajesz, to wybacz, ale nie bedzie to wigilia tylko kolacja, bardziej urozmaicona. Tyle w temacie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zrob fotkw
Zamow sobie pizze pycha bedzie i z miechem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oj ale miecho to pewnie na
1 dzien swiat... nie wiem u nas zawsze hitem sa ptysie z pieczarkami serem ogólne to mamy tradycyjna kolacje wigilijna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kruca fuks
koleżanko wyżej daj przepis na te ptysie z pieczarkami i sercem, pilisss :) bo sama nazwa smakowicie brzmi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manusia30
a śledzik jest pycha odmaczasz solone filety kroisz na 3, kładziesz do naczynia (najlepsze na lazanię) i smarujesz chrzanem, musztardą , majonezem i posypujesz pokrojonymi konserwowanymi pieczarkami, i znowy śledzik i j.w. kończy się grzybkami i zalewa oliwą. odstawia na 12 h i można wcinać pycha polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oj ale miecho to pewnie na
bardo prosto sie je robi ciasto jak na karpatke tylko zamiast cukru odrobina soli i pieczemy ptysie 1 szklanka wody 125 g masła lub margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 nieduże jajka odrobina soli W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką. Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy, można również wyłożyć łyżką. na farsz pieczarki cebula ser żółty sól i pieprz pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach podsmażam na pokrojonej drobno cebuli( aż odparuje cała woda) jak przestygną dodac ser starty i przyorawic (trzeba uważać z solą bo niektóre sery sa już słonawe) ptysie upieczone przekroić na pół i przekładać farszem przed podaniem podgrzać chwilkę w piekarniku aby byly ciepłe i ser sie ciągnął

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kruca fuks
dzięki piękne! :) oooo rajuńciu jakie to musi być pyszne mmmmm ser ciągnący, cieplutkie, chrupiące już mam ślinotok. Tylko obawiam się czy nie schrzanię ciasta, bo nigdy takiego nie robiłam;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oj ale miecho to pewnie na
ja zawsze robie wczesniej bo w wigilie kupa roboty a ptysie moga postac z 2 dni bez nadzienia oczywiście tylko takie suche :) a ważne jest tez żeby wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matka juz nastolatki
To ja mogę podrzucić łatwy przepis na śledzia pod pierzynką... płaty śledziowe ala matias barszcz ukraiński hortex 2 jajka ogórek kwaszony natka pietruszki cebula majonez jogurt śledzie kroisz w paski, kroisz w piórka cebulę, ogórka w kostkę,smażysz na oliwie barszczyk hortex, majonez mieszasz z jogurtem, gotujesz jajka. przekładasz warstwami-sledź, cebula, ogórek, barszczyk, sos i znowu sledź... jak wszystko ułożysz na wierzch zatrzeć jajko i posypać natką. Przepis znalazlam właśnie na opakowaniu barszczu ukraińskiego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość :D:D:D:D
U mnie w domu zawsze do karpia podawało się taką postną sałatkę, przepis banalny a do ryby bardzo pasuje. Ziemniaki ugotowane w mundurkach ogórki kiszone czerwona fasola z puszki czerwona cebula oliwa z oliwe przyprawy Ziemniaki obrać, pokroić na talarki, cebulę pokroić w cienkie krążki (krążki można jeszcze przeciąć na pół), ogórki pokroić w plasterki. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać (tak żeby z ziemniaków nie zrobiła się breja), doprawić oliwą, solą, pieprzem. Podawać dobrze schłodzoną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jjaaaa
Myślę że dziewczynie chodzi o menu świąteczne a nie wigilijne :) a Wy jej tu z postnymi wyskakujecie ..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jjaaaa
100 % *** :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość :D:D:D:D
a ja myślę że dziewczyna chciała cyt. "Urozmaicić jakoś tradycyjny wigilijny stół" :) Ale potwierdzam że w necie faktycznie można znaleźć przepisy na naprawdę smaczne jedzonko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×