Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ach te zabki

szpara miedzy jedynkami, a przyrosniete wedzidelko

Polecane posty

Gość ach te zabki

moja corka ma 11 miesiecy i ma szpare miedzy jedynkami gornymi przez przyrosniete wedzidelko, czy mozna to przeciac jesli tak to u kogo? stomatolog-chirurg, czy chirurg dzieciecy i czy te zabki sie zblirza ze soba mial ktos tak? prosze o porade kobietki

Gość Ale wędzidełko jest pod
językiem, jaki to ma pływ na szparę miedzy górnymi ząbkami? Wędzidełko podcina się od razu po porodzie, albo później, ale trzeba wtedy iść do szpitala na pare godzin. Zabieg wykonuje laryngolog w miejscowym znieczuleniu.

Moj mlodszy mial identycznie i tez sie zastanawialam co z tym robic ale stomatolog uspokoila mnie,ze to samo minie i faktycznie minelo:)Teraz ma 3 lata,zabki pieknie sie zlaczyly a po wedzidelku nie ma sladu.Wyczytalam tez na necie swego czau aby tego nie nacinac bo pozniej dziecko moze miec tzw gummy smile.Ale ile w tym prawdy jest to nie wiem.

Gość jak ktos nie wie niech sie nie
udziela! jest wedzidelko gorne i dolne dla waszej wiadomosci! gorne jeśli jest za krotkie i przeszkadza w mowie,jedzeniu,boli to wykonuje sie na nim zabieg, ale dopiero jak dziecko ma stale zęby! w skrajnych przypadkach gdy zeby sa mleczne! moja corke pediatra wyslal do laryngologa, ale ten zajmuje sie wedzidelkiem dolnym, wiec odeslal do chirurga szczekowego, a chirurg szczekowy do ortodonty i tylko on moze podjac decyzje. takze radze sie wybrac do dobrego ortodonty dzieciecego badz dla doroslych i oceni co i jak. zapewne kaze czekac. moja corka byla jak miala 13miesiecy, teraz ma 26 i jest znacznie lepiej, ale szpara miedzy zabkami tez troche jest. na razie nie narzeka, nic nie mowi, ze ja boli, kolejna wizyta po nowym roku taka kontrolna.

Gość mamama27
mój też ma szpare że by sie jeszcze 2 zęby w srodku zmieściły - dolne się mieszczą hihi - bratanek też miał i jak wyrosły wszystkie zęby to po szparze ani śladu

Gość Identyczna sytuacja jak moja
Moj synek ma 11m przerosniete wedzidelko zaraz po porodzie przyciete. Tez ma szpare miedzy jedynkami ale to ponoc dobrze bo w przyszlosci bedzie mial rowne zabki stale. Ta szpara jest dlatego ze stale zeby sa wieksze i wejda one pozniej ladnie w miejsce szpary.. I wedzidelko nie ma tutaj nic wspolnego