Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kokosankaa

Olej kokosowy, manoi

Polecane posty

Gość kokosankaa

Czy ktoś z was stosował olej kokosowy albo olej monoi? są jakieś efekty stosowania zarówno na skóre i włosy czy to kolejny chwyt markietingowy?

Olej kokosowy (i oparte na nim oleje ziołowe takie jak Sesa czy Heenara) to genialna rzecz na włosy! na Wizażu np. znajdziesz cały ogroooomny wątek o olejowaniu.

Gość tlumacze,,n
ja uzywam oleju kokosowego i jest to najlepsza odzywka pod sloncem. Poczytaj sobie o wlasciwosciach olejku kokosowego i sama wyproboj.

Gość czytajt tutja
http://azjatyckicukier.blogspot.com/2010/08/azjatyckie-sposoby-na-piekne-wosy-kokos.html Azjatyckie sposoby na piękne włosy kokos Przyznam bez bicia, że po raz pierwszy o kosmetycznych właściwościach kokosu przeczytałam na forum wizaz.pl. Zaciekawiona tematem, zaczęłam się zastanawiać, czemu nigdy nie słyszałam moich znajomych wspominających o pielęgnacji włosów za pomocą mleka lub oleju kokosowego. Jednak, gdy zaczęłam ich pytać bezpośrednio, okazało się, że prawie każdy tutaj zna i używa różnych trików kokosowych! :O To taka „oczywista oczywistość, że się już nawet o tym nie mówi! Na dodatek znana w całym regionie: od Indii po Indonezję. Więc jak można używać kokosu do pielęgnacji włosów? Można użyć mleka lub śmietanki kokosowej, i nałożyć ją na włosy na kilka godzin. Można stosować pół-na-pól ze zwykłym szamponem czy odżywką. Można też, jeśli ktoś ma problem z łupieżem czy podrażnioną skórą głowy przepłukać ją wodą i mlekiem kokosowym. Oczywiście najlepiej kupić coś już wstępnie przetworzonego! Użycie mleka prosto „z kokosa może się skrawkami miąższu zaplątanymi w włosy. Jeśli ktoś pragnie podreperować suche i matowe włosy, może pokusić się o nakładanie oleju kokosowego na noc. Taki olej nie tylko potrafi nawilżyć dokładnie włosy, ale również w dłuższej perspektywie je zregenerować. Olej kokosowy można też nakładać jako warstewkę ochronną na włosy, kiedy np. idziecie na basen i boicie się, że chlor wysuszy włosy. Osobiście stosowałam na włosy płukanki z śmietanki kokosowej i efekty były zachęcające moje puszące się włosy stały się sztywniejsze, lepiej dociążone i bardziej błyszczące. Co zabawne, gdy oświadczyłam moim znajomym, że planuję nakładać na włosy mleko kokosowe, ich reakcją było szczere ostrzeganie, że będę pachnieć jak curry, albo i inne potrawy lokalne :P Cóż, mi się zapach kokosów kojarzy tylko i wyłącznie ze słodkościami, jak kokosanki i inne pyszności ;D Ale widać, tutaj w Singapurze/Malezji, gdzie kokos jest jednym z najpowszechniejszych i najtańszych produktów na rynku, nie ma on tego egzotycznego blasku, jaki ma w Europie ;).