Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zimovit

jak to jest z kasowaniem biletu w tramwaju gdy jadą dwa wagony ?

Polecane posty

Gość zimovit

gdy wsiadłem do pierwszego tramwaju i skasowałem bilet ale w wagonie capi potwornie, ponieważ pijak wywalił zawartość swojego żołądka i leży w tych swoich rzygowinach, więc przesiadam się do wagonu drugiego i tu mam pytanie, czy w drugim wagonie podpiętym też muszę bilet skasować ?

Gość nieeeeeeeeeeeee
to jest ten sam kurs wiec nie

Gość Kłoliberek
Tak, co więcej w każdym wagonie są 3 kasowniki i w każdym musisz bilet skasować:)

Gość zimovit
i tu nie mam pewności, ponieważ rzecznik MPK inaczej się wypowiedział : Wywiad z rzecznikiem wrocławskiego MPK - Joanna Banas: Dlaczego pasazer waszego tramwaju nie może pzesiasc sie z wagonu do wagonu - Janusz Rajces: Moze, tylko musi skasowac drugi bilet. - Joanna Banas: Jak to? Przeciez nadal jedzie tym samym tramwajem i ma bilet. - Janusz Rajces: Regulamin przewozowy mowi wyraznie: bilet jest wazny w tym wagonie, w ktorym zostal skasowany. - Joanna Banas: Przepis przepisem, ale staram sie zrozumiec jego sens. Tak naprawde, dlaczego nie moge zmienic wagonu? - Janusz Rajces: Przebiec na czerwonym tez pani moze, tyle ze ryzykuje pani wypadkiem albo mandatem. A tutaj ryzykuje pani, ze zlapie ja kontroler. - Joanna Banas: Ale przechodzenie na czerwonym jest niezgodne z prawem, a przesiadanie sie z wagonu do wagonu nie. - Janusz Rajces: Jakby sie ludzie tak przesiadali, to kontrolerom byloby trudno pracowac. - Joanna Banas: Czyli wygoda kontrolerow ma byc argumentem? - Janusz Rajces: Argumentem jest przepis. A poza tym jesli kupuje pani bilet na pociag, to chociaz do Gdanska jedzie i 15.30, i o 18.15, to pani ma bilet tylko na ten o 15.30. - Joanna Banas: Przepraszam, ale tylko jesli to miejscowka, a u nas jakos w tramwajach ich nie ma. - Janusz Rajces: A po co w ogole sie przesiadac? - Joanna Banas: Przeciez sa sytuacje, kiedy trzeba sie przesiasc, na przyklad gdy w naszym wagonie jada pijani, agresywni ludzie. - Janusz Rajces: O tak, uciec jest najprosciej, a przeciez trzeba zainterweniowac. - Joanna Banas: Szczegolnie gdy sie jedzie na przyklad z malym dzieckiem? - Janusz Rajces: Nie ma powodu, by zmieniac wagon. Mozna podejsc do motorniczego, a on juz wie, co robic. - Joanna Banas: Ale przeciez w drugim wagonie nie ma motorniczego... - Janusz Rajces: No wlasnie, on przestrzega przepisu. Nie ma go w drugim wagonie, bo nie moze przejsc, gdyz tez musialby skasowac bilet. - Joanna Banas: To jak interweniowac, jesli jest sie w drugim wagonie, w ktorym nie ma motorniczego? - Janusz Rajces: Przejsc do pierwszego i skasowac bilet... - Joanna Banas: Skasowac bilet?! - Janusz Rajces: Oczywiscie. Przepis jest wyrazny. - Joanna Banas: Czy motorniczy przejdzie do drugiego wagonu i - Janusz Rajces: Jesli skasuje mu Pani bilet, to tak. - Joanna Banas: Ja mam kasowac bilet za motorniczego?! - Janusz Rajces: Oczywiście, przeceież mówiłem Pani że motorniczy nie przechodzi, bo musialby kasowac bilet. Jesli chce Pani interwencji, to musi Pani miec dodatkowy bilet dla motorniczego, a najlepiej dwa, zeby mogl wrocic do pierwszego wagonu. - Joanna Banas: A po co bedzie jeszcze przechodzil? - Janusz Rajces: Jak to po co? Ktos musi kierowac tramwajem! - Joanna Banas: To nie moze po prostu przejsc jak czlowiek?! - Janusz Rajces: Prosze Pani, przeciez przepis wyraznie mowi, ze bez skasowania dodatkowego biletu nie mozna przechodzic... Poza tym motorniczy to nie jakis czlowiek, a motorniczy. To zasadnicza roznica - Joanna Banas: Wie Pan, to ja wole zostac w tym pierwszym wagonie i nie interweniowac... - Janusz Rajces: No widzi Pani, od razu mowilem: po co przechodzic i robic zamieszanie? i jak tu postępować aby kary nie płacić ?

Gość kapieńka
ale z drugiej strony jak jedziesz autobusem i Ci cos nie pasuje to nie masz mozliwosci przesiasc sie do innego wagonu. Jedziesz dalej tym samym czy ktos rzyga, czy ktos pije czy drze ryja. Mozesz interweniowac, zwrocic uwage, a mozesz wysiasc po prostu lub jechac w milczeniu. Traktuj tramwaj tak jak autobus.

Gość bing bang
w Krakowie się nie kasuje drugiego biletu :classic_cool: przeprowadź się do Krakowa 🖐️ albo zacznij rowerem jeździć

Dobrze że w moim mieście są bilety czasowe i nie ma takich problemów... Paranoja...

Gość weroszpero . . .
jaki popierdolony pacan z tego Janusza ;/ mogl podac ten przepis! to jest chore ;/ a jego tlumaczenia so godna pozalowania ;/ u mnie na slasku glownie KZK GOP obsluguje komunikacje miejska , sa bilety miesieczne, kwartalne itp. jest tez tak bilet, nazywa sie szkolnym, obowiazuje tylko w dni szkolne i w godzinach zajec. wpisuje sie na nim nazwy lini autobusowych i tramwajowych, ktorymi sie dociera do szkoly. pamietam jak pewnego razu chcial mi kanar dac mandat bo nie pojechalam tak jak on sobie by to widzial ;/ zawsze jezdze 1 busem pod szkole bo mam takie polaczenie, tego dnia akurat bus mi uciekl, a ze moge sie tam dostac droga okrezna, ale przez inne miasta to wsiadlam i pojechalam. no i wsiadl kanar i chcial mi dac mandat ;/ pojebany! na szczescie ludzie sie za mna wstawili :)