Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uparli sie na jasną podłoge

Która podłoga lepsza? jasna czy ciemna? drewno..

Polecane posty

Mi sie podoba ciemna, często widać w tv i to bardzo elegancko wygląda - z ciemnymi kolorami ścian uzupełnia sie a z białymi ładnie kontrastuje a moi rodzice uparli sie na dębowe :o paskudna jasna podłoga..juz w 3 mieszkaniu które mielismy a mi sie to nie podoba.,,jak ich przekonac do ciemnego?

Gość jołjołjołjołjołjołjołjołjołjoł
Mieszkacie razem? Czyje mieszkanie?

Gość angelica 26lat/kraków
ja mam w domu drewnianą podłogę,wymaga sporo pracy, impregnatów etc - lepsza jest ciemna

mieszkanie teoretycznie ma być moje, tzn oni finansują i bedzie zapisane na mnie,ale ja nie czuję jakby to było moje :O (no bo nie zarobiłam :O) ale nie podobaja mi sie jasne podłogi A które są tańsze? I utrzymanie ciemnych łatwiejsze? na jasnych widać dużo rys i ciemnych wgłębien :/

aktualnie mieszkamy razem i mamy jesion na podłodze :o paskudne...i nieeleganckie...widać łączenia, poza tym nie było to wcale tanie :o a ja chcę żeby było dobre, trwałe, eleganckie i tanie dość

Gość Monica dziewczyna ratownika
ciemna podloga "gasi" swiatlo w newysokich i malych pomieszczeniach

Gość Oczywiście że
jakiego typu jest ta podłoga?/klepki,deski.../Z jakiego drewna?

ta ktora jest aktualnie? parkiet - klepki

Gość Oczywiście że
Dobre,trwałe i tanie to nie da rady.Na podłogę/parkiet najlepszy jest dąb,ponieważ jest najtwardszy.Ja kładłem u siebie kilka lat temu parkiet -80m.Kupiłem dębowy w Castoramie,I gatunek za ok.120zł/m.Mieli również gatunek II po ok.90zł.Całe szczęście że się na to nie skusiłem.Wyglądają identycznie.Teraz jestem mądrzejszy ponieważ wiem że różnica polega na tym że w niższych gatunkach poszczególne klepki różnią się minimalnie wymiarami.I to jest właśnie przyczyną powstawania szpar podczas układania.I nie ma na to siły. Co do koloru to obecnie każdy typ drewna możesz zabarwić odpowiednimi olejami.Moja podłoga/I gatunek/,po kilku latach wygląda prześlicznie,Ani nawet najmniejszej szparki.

a własnie co do wymiarów i grubości - na podłodze u rodziców jest grubości 22 mm a tata mowi że do nowego kupi 16mm to będzie cieniej i taniej... a w sumie ja sie już zastanawiam nad linoleum - tanio, zawsze można wymienić, a poza tym bede mogła miec ciemne a jak sie znudzi to można zawsze jasne

w tv to nawet biała podłoga pięknie wyglada :) mam w domu podłogi ciemne i nieże nie jasne , ale powiedzmy jasno pomaraczowe - oba gatunki egzotyczne i dość twarde .Niestety nie amiętam nazw , bo kładliśmy je jakieś 3 lata temu i coś ci powiem - jesli chodzi o kolory ciemne - zdecydwoanie pomniejszają ,zaciemniaja pomieszczenia . I wszystko , doslownie wszystko na nich widać :) każdą plamke , każdego " kota " :)

Gość szczerze to Twoja twórczość
dębowa podłoga jest super. i właśnie wygląda elegancko

jak najbardziej sie zgadzam - porżadna podłoga to tylko parkiet a jeszćze dębina kilkuletnia ..... bajka :)

Gość rtere4gerwgertwgertw
Na ciemnych bardzo widać każdy brud, kurz, wszystko. Sprzątasz i za chwilę znów jest to samo. A dębowa podłoga jest klasyczna a klasyka nigdy nie wychodzi z mody:)

Gość Oczywiście że
ja bym ci proponował położenie na starą klepkę wykładziny dywanowej.Ona stwarza ciepłą atmosferę.Linoleum jest zimne.Natomiast kładzenie 16mm klepki jest bez sensu.Przecież po położeniu trzeba ją cyklinować.Robi się jeszcze cieńsza.Szkoda pieniędzy na dziadostwo.Klepkę robi się na całe życie.Połóż wykładzinę na starą klepkę a za kilka lat jak będziesz miała kaskę to sobie zrobisz porządny parkiet.

Gość Jaddin
Niektóre można też pobielić, ale według mnie lepiej jednak wybrać coś z tych ciemniejszych. Tak jak napisała jedna z osób powyżej dąb zawsze będzie bezpiecznym wyjściem, ale warto rozpatrzeć się też po innych gatunkach. Sporo tego obecnie jest. Fachowcy od układania powinni doradzić. Przynajmniej u mnie tak było :)

Gość FiddisRee
Jaddin, a można wiedzieć, z jakich to fachowców korzystałaś? Jestem z okolic stolicy, także, gdyby to był ktoś z tych rejonów, to mogłabyś się podzielić informacją, bo będziemy niebawem brać się za wymianę podłogi.

Gość Jaddin
A proszę bardzo: u mnie robili ludzie z ParkietStudio. Mają bogaty wybór materiałów i kompetentną obsługę. Co do samych parkieciarzy nie mam żadnych zastrzeżeń, bardzo sprawnie wszystko wykonali :)

Gość dąb czarny
Jak się uparli na podłogę dębową to ok, ale niech wezmą z dębu czarnego, ja mam taką. Zobacz sobie na stronie http://www.parkietstudio.pl/ super się prezentuje. Polecam a możesz zobaczyć też palisandrową też fajna :)

Gość gość
mam w domu i jasne podłogi i ciemne, wole jasne bo matka uparła sie na ciemne też, i na jasnych nie widać kurzu, nie rzuca sie w oczy każdy ''kotek'' a na ciemnych wszystko widać każdy pył :D

Gość gość
Bambusowa też jest piękna i tak samo trwała jak dobrej jakości drewno.

Gość gość
mam w domu i jasne podłogi i ciemne, wole jasne bo matka uparła sie na ciemne też, i na jasnych nie widać kurzu, nie rzuca sie w oczy każdy ''kotek'' a na ciemnych wszystko widać każdy pył :D i żałują że nie położyli wszędzie jasnych bo w ogóle nie widać kurzu na podłodze. al jak chcesz stale ze szmatą latać to załóż sobie ciemne

Gość ja_tomasz
A masz ten bambus u siebie? Nada się do salonu?

Gość gość
Kobieto tylko jasne .Kiedys miałam ciemna w salonie .Boszsz nigdy wiecej .Wiecznie plamy ,wieczne sprzatanie .A poza tym strasznie ciemno w pokoju. Nie ,absolutnie nie polecam .

Gość gość
na ciemnych widac kazdy okr****czy wlos, koszmar

Gość gość
Ja zdecydowanie polecam podłogę w kolorze naturalnego drewna. Nie ciemna, nie jasna, ale naturalna – wtedy jest najlepiej utrzymać czystość. Ja u siebie mam deskę z czeresni parzonej: http://solidparkiet.pl/oferta i jest dobrze ją czyścić. Nic nie widać.

Gość gość
03.04.14 [zgłoś do usunięcia] ja_tomasz A masz ten bambus u siebie? Nada się do salonu? ________________________________________________________________ Mam ponad 7 lat w salonie i jadalni. Bambus jest naturalny, twardy i tańszy od zwykle używanych drzew . Bambus bardzo szybko rośnie dlatego jest tańczy. Pozatym, ma ciekawy wzór, niezbyt rzucająca się w oczy i jest naturalnie jasny. Zobacz próbki w sklepie . Na schodach mam korek. Też jest twardy i nie widać aby był "schodzony" pomimo że schody używamy codziennie :-)

Gość gość
jasna, najlepiej dębowa, modne są te rustykalne bielone dęby na ciemnej widać wszystko!!!!!!!!! wszystko! okruch, plamę, rozlaną wodę, odciski paluchów, ślady butów, włosy i kurz ciemna jest w utrzymaniu tragiczna

Gość gość
Moim zdaniem ciemna podłoga jest fatalna w urztymaniu. Rodzice taką mają i jest okropna. My z mężem mamy parkiet drewniany z czereśni parzonej z http://solidparkiet.pl/ - kolor jest piękny, nie znać też żadnego kurzu ani brudu. Oczywiście podłoga jest sprzątana codziennie, co pozwala zachować jej kolor.