Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zafrasowana średniozdolna kuch

luksusowy obiad

Polecane posty

Gość na facebouku
ja od 10 lat mieszkam zagranica i z tego co zauwazylam tylko u nas ludzie lubia sie obzerac jak swinie. Swieta to nie znaczy ze trzeba zrec bez umiaru. Ja zrobilabym dorade (cala rybe) swieza w piekarniku, do naczynia zaroodpornego razem z kawalkami cukini i cytryny, cebulki, do tego ryz i gotowane brokulki... lekko i zdrowo a na deser jakies ciasto sernik czy cos w tym rodzaju a nie siedziec i sie obzerac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zafrasowana średniozdolna kuch
schab pieczony zawsze na święta jest *na zimno*, natomiast ta sałatka z kapusty jakoś tak nie ciekawie wygląda kolorystycznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ,kfr,4cd
ja pierdole, zapiekanki na swiateczny obiad

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zafrasowana średniozdolna kuch
śliczna grzanki fajne ale raczej na co dzień .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość apfel1234
najlepiej zupa pomidorowa hahaha to dopiero luksus a lbo ziemniaczanka a dla mnie to taki luksus jak moja babcia robila taka zupe nazywala sie ona zuoa po zydowsku a ci co jezdza bmw albo audi to takich zup bnie znaja hahahah luksusywny obiad

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapomniany password
zrob indyka,pieczone ziemniaki,zurawine,brukselke,marchewke duszona,surowke z porow i kwasnych jablek.Nie jest to luksusowe,ale porzadny,swiateczny obiad.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapomniany password
na deser tort makowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość luuuukullluuuuusyyyy
Słuchaj a czemu nei zrobić fondue modyfikowanego? Garnek wraz z 8 długimi widelczykami kupisz w sklepie elegancki za 200, pewnie mniej za mniej elegancki. Garnek jest na stole, wlewasz do niego olej do połowy. Pod garnkiem jest palniczek do którego wlewasz denaturat i on non-stop podgrzewa olej. Na kawałki kroisz różne mięsa - wołowinę, kurczaka (wieprzowina dłużej się robi), każdy ma oznacozny widelczyk i sobie te malutkie kawałeczki miesa smaży ile chce :) W końcu nie chodzi o to aby się nażreć, ale żeby miło spędzić czas. A fondue jest całkiem eleganckie. Do tego podajesz bardzo dużo sosów do mięs, ze dwie-trzy sałatki, może opieczone w ładne talarki ziemniaczki, pieczywo, czerwone wino :) Możesz tez zrobić klasyczne fondue z serem, macza się w non-stop topionym serze mięso (już usmażone/ugotowane), pieczywo lub warzywa. Ale ja wolę wersję olej+mięso.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość luuuukullluuuuusyyyy
Jeżeli nie chcesz się bawić w takie śmieszne rzeczy, to polecam wołowinę w czerwonym winie albo sosie z octu balsamicznego. Niestety przepisów nie znam na pamięć, mam gdzies zapisane. Tyle że u nas podaje się do tego kopytka i sałatkę z sałaty lodowej a kopytka elegankie nie są, tak? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zafrasowana średniozdolna kuch
kopytka o ile nie rozgotowane mogą być bardzo eleganckie .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sprawa prota
"(...) a dlaczego musi byc mieso? " } Bo człowiek nie zając zielonego nie jada ! Uroczysty obiad chyba bardziej polega na dopracowaniu i eleganckim (wytwornym) podaniu nawet najprostszych potraw oraz ich urozmaiceniu ( a wszytko w małych ilościach ) . Pamiętać o przystawce . Te zwykłe , proste potrawy , kulinarnie dopracowane , podane w odmiennym anturażu nabierają całkiem innych smaków .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anturaz srantuaz
podaj mielonego w odmiennym anturazu bedzie spoko .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość To zależy kogo będziesz
przyjmować w gościach, jeśli młodych ludzi, to można poszaleć z dodaniem serka pleśniowego itp. Dla jednych kaczka to rarytas, dla mojej cioci mieszkającej na wsi hodującej gęsi i kaczki, to normalne mięso i, nic takiego;] Moja babcia uwielbia nowości, więc zupa krem pewnie bardzo by jej posmakowała, wujek dla odmiany woli konkretne dania. Podpowiedz kogo będziesz gościć:) p.s. kluski śląskie to ja w gimnazjum umiałam robić, żadna filozofia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co tu wyjasniac
jagniecina w sosie migdalowym, w towarzystwie gratin dauphinois, z wachlarzem zimowych warzyw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×