Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

DobraDziewczyna

Chomik

Polecane posty

Witam. Mam kilka pytań odnośnie chomika, którego mam od 2 tygodni. Otóż: -po pierwsze pani w sklepie powiedziała mi że jest to chomik dżungarski, czy jest możliwe że pomyliła go jednak z syryjskim? Niby dżungarskie są trudne w oswojeniu a mój już na następny dzień łaził po mnie lizał mnie po palcu i brał jedzonko z ręki i wcale się nie bał. Więc czy trafił mi się chomik łatwy w oswojeniu czy jednak zaszła pomyłka? - po drugie mój chomik ciągle wyjada z karmy tylko słonecznik nic innego nie je. Dzisiaj dałam mu kawałki marchewki to zjadł bez problemu :) muszę zmienić karmę czy to nic złego że je ciągle słonecznik? - po trzecie co jest lepsze na tarcie ząbków u chomika wapno czy kolba? Bo muszę kupić na dniach ale nie mam pojęcia co... - po czwarte czy chomiki mogą pić tylko wodę czy coś jeszcze można im dawać? Dziękuję z góry za udzielenie odpowiedzi :) P.S. Mój łobuz prawie całą noc śpi :D aż jestem zdziwiona, bo przecież chomiki to nocne zwierzęta a ten tylko nad ranem łobuzuje trochę ; ) Zrobiłam mu dzisiaj hamak i w ogóle z niego nie wychodzi tak mu się spodobał hehe ;)

Gość mój chomik też je tylko
słonecznik, czasem skubnie jak są jakieś orzechy, ale ziarno, kukurydzę wogóle nie rusza, daję mu do picia tylko wodę, czasem do jedzenia dam mu marchewkę, sałatę, skórke od chleba..... mój przeważnie w dzień śpi w nocy daję czadu w karuzeli :D , mój to chomik dżungarski i też szybko się oswoił, mogę go głaskać bez końca

''dżungarskie są trudne w oswojeniu'' Wydawało mi się, że chomiki dżungarskie są przyjazne i nie są trudne w oswojeniu. Moja siostrzenica ma dwa, wyciąga je z klatki, chodzą jej po ręce, biegają po kanapie obok niej, daje im słonecznik, pestki dyni z ręki, głaszcze.

Gość mój chomik też je tylko
ja mam karmę z firmy vitapol, wyciągam go na chwilkę z klatki pod wieczór i się z nim bawię, biega sobie po podłodze, w dzień raczej daje mu pospać

No ja wyciągam mojego na pół godziny przed snem wpuszczam go na trochę do kuli żeby pobiegał po pokoju trochę go biorę na kołdrę i się z nim bawię. Potem wkładam go do klatki i od razu zasypia hehe ;) To chyba muszę kupić inną karmę mojemu chomikowi bo tej nie je prócz słoneczniku :(

chomika dżungarskiego poznasz po tym że jest szary a nie rudy/biały jak syryjski, a poza tym to kochane ufne stworzonka, jesli wyczuł od Ciebie dobrą energię to się łatwo oswoił

Gość uwielbiamciepieknoscime
jak dla mnie chomik to szczur jak inne

Gość ksnfkn
mój też wybiera sobie słonecznik z karmy, to chyba normalne :) kup mu trochę takiego słonecznika wyłuskanego na wagę, będzie przeszczęśliwy :D wiem z doświaczenia. co do oswajania to według wszelkich poradników dżungary niby się źle oswajają, ale nie wiem jak jest naprawdę. Ja mam syryjskiego i dość długo się oswajał, ale teraz już jest oswojony, nie prycha i nie gryzie ;) i jeszcze jedno: nie puszczaj chomika w kuli :o to go męczy! lepiej puść go wolno po podłodze, tylko zabezpiecz wszelkie kable przedtem. Ja się nie boję puszczać choma po pokoju, bo kabli nie zwykł w ogóle ruszać :P ale lepiej dmuchać na zimne.

Hahahha :) Po 1. Pani w sklepie nie ma prawa nie rozróżnić rasy chomików :D Chyba, że była na jakimś zastępstwie, czy coś... chomki dżungarski właśnie bywa łatwiejszy do oswojenia, chociaż to różnie bywa i wszystko zależy od charakteru danego osobnika. My mamy chomika dżungarskiego i od przyniesienia go ze sklepu był zupełnie oswojony / :) Po drugie chomiki zazwyczaj uwielbiają słonecznik :D mało tego, uwielbiają inne tuczące ziarenka i pokarmy... słonecznik jest bardzo tuczący i powinien być dawany jako pokarm taki dodatkowy :) No jeśli bierzesz go n rękę jako taka nagroda za wejście i nie gryzienie :) W pokarmie podstawowym masz go na tyle mało by z chomika nie zrobił tłustej kulki :) Wiec nic mu nie zmieniaj, a jedynie ku słonecznik, orzeszki, rodzynki i podawaj mu jak go bierzesz na rękę jako taką nagrodę za oswojenie :D Po trzecie na yarcie ząbków najlepsze są gałązki z drzew owocowych, takich jak jabłonie np... kolby czasem nie są chętnie zjadane, zwłaszcza u mniejszych dżungarków. A gałązki u mnie znikają błyskawicznie :) Po czwarte, chomiki piją przedewszystkim wodę. Możesz raz na jakies dwa tygodnie podac im sok wyciśnięty ze świerzych owoców np, albo jogurt naturalny. Ale to RAZ NA NP DWA TYGODNIE. Tak to zwykła woda. Jeszcze coś?

Dzięki serdeczne za wyczerpującą odpowiedź :) wcześniej kupiłam mojemu chomikowi gryzaki naturalne ale trochę podziobał i zostawił. Więc chyba kupie te gałązki... a co do tej kuli to nie wiedziałam że to męczy chomika :(myślałam, ze wręcz odwrotnie.

Gość ksnfkn
no męczy niestety...Raz, że wzrok się psuje, dwa, że chomik jest zdezorientowany, bo widzi przestrzeń a wąsiki wyczuwają, że jest zamknięty...Lepiej puścić krócej, ale na podłodze bez żadnych kul :) Co do ścierania ząbków to wapienka są ok.