Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SOlder1234

Apel do Polakow - w Polsce mowi sie Gwiazdor, nie robice wiochy z Mikolajem

Polecane posty

Gość SOlder1234

Mam dosc tandetnego przyjmowania amerykanskiej tradycji. Zauwazcie - zyjemy w Polsce, nie w USA

Gość razjezajuszczaja istina
mikołaj na mikołajki gwizdor na gwiazdkę gwoli ścisłości, bucu.

Gość Wrocław
tez Gwiazdor:p

Gość razjezajuszczaja istina
djeduszka maroz wystupajet tolka na wastokie ;)

Gość zegda
jasne gwiazdor przecież to słowo jest tak nieudolnie utworzone od gwiazdki, ze aż w oczy szczypie po najmniejszej linii oporu, nie bacząc, ze takie słowo już w polskim istnieje i oznacza coś innego po co to komu? o co ten szum tutaj? tylko debile odzierają dzieci z tradycji... i z radości gwiazdor... strasznie brzmi...

Gość und was jetzt ?
Gwiazdora to masz w majtkach :D

Gość biedna mmattkka
mam 2 córeczki sama wychowuje, nie mam pieniędzy aby zrobić im chociaż skromne święta, mama nie chcę mnie znać za to ,że nie jestem z ojcem dzieci alkoholikiem.ona wyznaje zasade chocby pił chocby bił byle był. proszę o chociaz drobne kwoty jedzenie itp nie widzę juz innego wyjście Magda

Gość ptasiek nastroszony
Magda cierpliwości jeszcze trochę pobieduj , zaciśnij pasa , juz niedługo rząd sprawi , że bedziesz - bedziemy żyć bogato. wytrwałosci Ci w związku ze świętami i nowym rokiem życzę. pamiętaj jesteś w Unii!

Gość sdfvbdxfb
W USA jest święty Claus (Santa Claus), nie "Mikołaj" to tylko u nas w filmach się tłumaczy na Mikołaj. W Polsce święty Mikołaj przychodzi 6 grudnia a 24 Gwiazdor. Właśnie przez te filmy Gwiazdora przeinaczyli na Mikołaja.

Gość guzik wiecie dzieciaki
św Mikołaj przynosił prezenty od zawsze - w stroju biskupa - 24 grudnia. To co z Ameryki to ten durny stró przerośniętego krasnala z reklamy Coli. Gwiazdor owszem, ale to regionalizm, podobnie jak gwiazdka, dzieciątką, albo aniołek- popytajcie jak to w różnych miejscach bywa.

Gość burakki na kaffee
dokladnie gwiazdor , hahahhahahahhah 1 slysze w zyciu aanjmlodsza nie jetsem hahahhah ohujali Mikolaj byl od lat i nie wymyslajacie

Gość sqsqsqwssw
ja o gwiazdorze dowiedzialam sie od mojego ex mieszkajacego w lodzi. u na s(lubelskie ) jest gwiazdka.O gwaizdce wspomina nawet warszawski pisarz Marcin szczygielski w 'swojej ksiazce 'Berek" beata gdzie meiszkasz?

Gość sqsqsqwssw
buraki na kafe- no wybacz ale najinteligentniejsza to ty chyba nie jestes, mimo ze moze lata swoje masz