Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niecierpliwa przyszła mama

kiedy najwcześniej czułyście ruchy dziecka?

Polecane posty

jak w temacie... wiem, że to sprawa bardzo indywidualna i uzależniona od wielu czynników. chodzi mi o średnią... jestem w 15t.c. (pierwsza ciąża) i już nie mogę się doczekać kiedy poczuję moje maleństwo :)

ja czułam coś w 17 czy 18 tc, ale takie naprawde ruchy zaczęły się od 20tc, czyli dokładnie połowy ciąży :) To tez było moje 1 dziecko, przy drugim podobno czuc szybciej bo wiesz czego sie spodziewać ale jeszcze na sobie nie doświadczyłam:)

Gość chcę kupićććć nowy
moja sąsiadka jak była w 12-13 tydzień ciąży to twierdziła że już czuje ruchy dziecka ;/ ale w tych tygodniach ? może dlatego żę to jej 3 ciąża ?

Gość kolezanka0009
przy pierwszym dziecku ok 18 tc..a teraz jestem w 18 tc i czuje juz od 15 tc...

Gość chcę kupićććć nowy
a ja czułam w 17 tyg

Gość kolezanka0009
hcę kupićććć nowy moja sąsiadka jak była w 12-13 tydzień ciąży to twierdziła że już czuje ruchy dziecka ;/ ale w tych tygodniach ? może dlatego żę to jej 3 ciąża ? twoja sasiadka to jakies medium..pewnie ze zaszla juz wiedzial w dniu stosunku:P

słyszałam, że niedoświadczone mamy mogą mylić np. trawienie i pracę jelit właśnie z ruchami dziecka lub odwrotnie - dziecko już się komunikuje a mama tłumaczy to czym innym. Zastanawiam się jak to odróżnić?

Gość jtjtyj
17 t.c. - taki nietypowy bąbelek i w nietypowym miejscu, jakby mnie coś załaskotało. Porównanie do rybki, z jakim się tu spotkałam, okazało się trafne. Potem kilka tygodni musiałam czekać aż coś znów odczułam. W dalszych miesiącach ciąży dziecko już skacze, rozpycha się, kopie, glaszcze... Ma bardzo bogaty repertuar. Można nawet zobaczyć na powierzchni brzucha jak ono tam w środku przejeżdża kolankiem czy czym tam i powstaje taklie przesuwające się wybrzuszenie. :D

Gość jtjtyj
"słyszałam, że niedoświadczone mamy mogą mylić np. trawienie i pracę jelit właśnie z ruchami dziecka lub odwrotnie - dziecko już się komunikuje a mama tłumaczy to czym innym. Zastanawiam się jak to odróżnić? " Nie da się odróżnić z całą pewnością. Ruchy jelit, przemieszczanie gazu są tak odbierane jak ruchy maleńkiego dziecka na tych wczesnych stadiach rozwoju. Można tylko posiłkować się pewnymi wskazówkami: po pierwsze, takie fizjologiczne poruszenie w jelitach jest pojedyncze a maluszek jak się rozbuja, to powtarza te swoje ruchy i są one bardziej urozmaicone, po drugie, jak wiesz jak to jest czasem z gazem w jelitach, to znasz miejsce w którym można to odczuć, jeśli więc miejsce jest nietypowe (np bardzo na skraju brzucha, czy gdzieś wysoko) to poruszyło się dziecko.

dziękuję za odpowiedzi. nic tylko nasłuchiwać i czekać, czekać i nasłuchiwać :)