Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grtsdfg

Zajęcie egzekucyjne bez powiadomienia

Polecane posty

Gość grtsdfg

Pojawiło się na moim koncie firmowym. Nie mam stałego zameldowania tylko tymczasowe, tu jest też zarejestrowana firma. Nie dostałem żadnego powiadomienia, nie wiem skąd ten komornik i za co te potrącenie. Dlaczego pociągnęli z konta firmowego a nie z prywatnego jak już? Mieliście podobne przypadki? Co powinienem zrobić? Mam zablokowane konto firmowe w tej chwili.

Gość grtsdfg
Dzwoniłem do banku, nic nie wiedzą za co te potrącenie, złożyli jakąś dyspozycję i w ciągu 7 dni ktoś do mnie zadzwoni z banku i mnie poinformuje czego to dotyczy. Co robić??

Gość grtsdfg
Nie miałem prawie nic kasy aktualnie na tym koncie, teraz mam na minusie przez te obciążenie i zablokowane konto, bo co wpłacę to mi potrącą.

Gość grtsdfg
Nie zlikwiduję jak mam na minusie 2 tysiące. Poza tym muszę z jakiegoś konta opłacać składki.

sprawdź wszystkie przelewy do zus itp..., bo oni najszybciej wchodzą na konto. może pomyliłeś konta, lub coś źle wypełniłeś i im nie zaksięgowali...

Jak na mój nos to US Cię ściga. To jest proste do ustalenia. Niestety dokąd nie pojawi się decyzja odwoławcza konto zablokowane pozostanie. Musisz jak najszybciej skontaktować się z egzekutorem.

RUDAMAMA sprawdź wszystkie przelewy do zus itp..., bo oni najszybciej wchodzą na konto. ZUS nie wchodzi na konta. Nie mają takich uprawnień. Tak się dzieje tylko w przypadku skarbówki. Komornik również ma możliwość wejścia, ale nie zblokowania konta. To zupełnie różne kwestie.

chodziło mi generalnie, o sprawdzenie wszystkich przelewów do urzędów... bo skoro sam nie wie, że jest coś komuś winny, to najprawdopodobniej gdzieś coś musiało nie przejść, tak mi się wydaje...

Gość grtsdfg
Dzwoniłem do nich, to jest zajęcie za jakiś zaległy nie opłacany abonament sprzed 3 lat. Powiedzieli ze mam wpłacic polowę do konca roku na ich konto to wtedy mi odblokują mój rachunek. Super prezent swiateczny, nie ma co.......... Jak nie wplace to konto zostanie dalej zablokowane.

Gość grtsdfg
Zastanawia mnie jednak najbardziej dlaczego nie dostalem zadnego powiadomienia ze bedzie dokonana taka operacja.

grtsdfg Dzwoniłem do nich, to jest zajęcie za jakiś zaległy nie opłacany abonament sprzed 3 lat. Powiedzieli ze mam wpłacic polowę do konca roku na ich konto to wtedy mi odblokują mój rachunek. Super prezent swiateczny, nie ma co.......... Jak nie wplace to konto zostanie dalej zablokowane. To co piszesz jest niemożliwe. Ściągałam pieniądze z kont dłużnika poprzez komornika(miałam prawomocny wyrok) i ten zablokować ich nie mógł. Takie uprawnienia ma wyłącznie US.

Gość grtsdfg
Mialem na koncie jakies 50zl, sciagneli te koncowke i zablokowali reszte na minus. Nie moga tak zrobic?

grtsdfg Nie miałem prawie nic kasy aktualnie na tym koncie, teraz mam na minusie przez te obciążenie i zablokowane konto, bo co wpłacę to mi potrącą. To się zgadza. Komornik może zajmować każdy nowy wpływ dokąd długu nie ściągnie. Jednak to konto nie jest zablokowane, tak jak napisałeś wcześniej.

Gość ghghjghjg
komornik dokonuje zajecia rachunku bankowego co jest równoznaczne z "blodka" mozliwosci wypłat. srodki zostana przelane na depozyt i podzielone przez komornika. pytanie ZA MILION punktów, czym rózni sie konto "prywtne" od "firmowego" otuz moja kolezanko nie ma czego stakiego konto firmowe. jestes osoba pr. dział gosp. wiec konto zostało założone przez CIEBIE jako osobe fiyczna i nie ma zadnego rozróznienia do jakich celów jest wykozrsytawne. "swoje" konta to moze miec spółka prawa handlowego

Jeśli rachunek ma służyć tylko do rozliczeń z urzędem skarbowym i ZUS, to w wielu przypadkach tę role może spełnić konto prywatne, o ile tylko jest ono wyposażone w funkcje umożliwiające dokonywania przelewów na rzecz tych instytucji według specjalnych procedur. We wszystkich innych przypadkach przedsiębiorca rozpoczynający działalność na własny rachunek, wśród wielu czynności o charakterze urzędowo-formalnym, musi zająć się podpisaniem umowy z bankiem o prowadzenie rachunku do rozliczeń firmowych. Dotyczy to także osób fizycznych prowadzących działalność, mimo iż na gruncie prawa cywilnego w ich przypadku zobowiązania prywatne i firmowe w zasadzie pokrywają się ze sobą.

Poszperałam trochę w necie i zobacz co znalazłam. Art. 54 ustawy prawo bankowe 1. Środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego do wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, bez wypłat nagród z zysku, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za okres bezpośrednio poprzedzający dzień wystawienia tytułu wykonawczego.

Gość dalik142
A co polecisz sklep z prezentami personalizowanymi?