Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mówcie szczerze

jak długo terzeba gotować mak na makówki???

Polecane posty

Gość mówcie szczerze

jak długo???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mówcie szczerze
aż trzy godziny??? ja piernicze, długo. nie przypali się???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matacz..-.
makówki to moja specjalnosc mak zalewasz goracą woda tak by w garnku był przykryty wodą , tak z 5 mm i gotujesz tak długo az wpiję ta wodę stale mieszajac , trwa to gdzies - tu zalezy od maku - około 15 minut ! +-

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mówcie szczerze
no to już nie wiem nic, tu 3 godziny a tu 15 minut!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dlugo, i tak pomalu
dodaje bakalie , one miekkna. Nie jest tak zle na malym ogniu. Tylko ze juz makowek nie lubie i nie jem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dlugo, i tak pomalu
dodaje bakalie , one miekkna. Nie jest tak zle na malym ogniu. Tylko ze juz makowek nie lubie i nie jem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matacz..-.
potem go mielisz maszynka do miesa 2 x - choc kazdy ma inną technikę , mak zmielony w młynkach jest zbyt ciapaty jak ja to twierdze , ale to moja opinia jak i pzrepis babciny ktora dzis ma ponad 100 lat , a całe zycie była kucharką ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mówcie szczerze
ja lubię i chcę fajne zrobić, help!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mówcie szczerze
to ile na tym ogniu go trzymać?????????????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matacz..-.
no to ci napisałem !! uzyj sucharków zamiast bółki - są lepsze , ale gusta są rozne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matacz..-.
az wpije ta wodę ktora jest zalany , bedziesz widziec co sie dzieje , najwyzej ciut dłuzej to nic sie nie stanie , ale w zadnym razie jakies 3 godziny , nawet godzina to za długo i po co , ahhh! 30 minut też za wiele

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mówcie szczerze
ale ja chcę mieć mak miękki, żeby nie były wióry w gębie, to ile mam go gotować, zlitujcie się????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja babcia zawsze pyrkocze ten mak na piecyku trzy godziny, no może dwie i pół wystarczy. Mam na myśli surowy mak a nie jakieś tam półprodukty, ktore niby wystarczy gotować chwilę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matacz..-.
jeszcze raz mak w garnku zalewasz gotujaca sie wodą tak by cały był nią przykryty , tak z 5 mm i gotujesz az mak wpije tą wodę , wpije - jest ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja gotuję ok. 20 minut. Najlpepiej rozetrzyj między palcami i zobaczysz czy juz jest miękki. Zbyt twardy trudno jest potem zmielić, ale te 3 godziny to jakiś żart.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mówcie szczerze
no dobra... będę sprawdzać. Będę robić z kilograma maku...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matacz..-.
a zapytaj babcie po grzyba ona go gotuje owe 3 godziny ? mak nie wystepuje w jakis produktach ktore sugerujesz , mowa o maku , normalnym maku niebieskim ! taki z główki maków ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mówcie szczerze
ja zaś nie rozumiem, gotuje się zmielony mak, czy potem się mokry mieli po gotowaniu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matacz..-.
z kilograma ?????????????? rany to wyjdzie tego z 5 srednich misek takich 3 litrowych , ja robie zawsze z 05 kg i mam dwie miski i salaterkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mówcie szczerze
Messol co ty piszesz, gotujesz i potem mielisz???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matacz..-.
ja miele mokry zaraz po ugotowaniu - w maszynce recznej do miesa , ale roznie robią ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mówcie szczerze
kilo za duzo????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mówcie szczerze
a mleko się dolewa???? czy sama woda???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mówcie szczerze
no z tego co piszą, to starczy na 5 misek, to zapraszam!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gotuję i mielę w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Możesz też zmielić w piekarni i potem tylko sparzasz wrzątkiem. Makówki z kg maku to bardzo dużo, będzie ci je trudno dosmakować, jak dodasz bakalie i bułkę, to wyjdzie ci jakaś kosmiczna ilość.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mówcie szczerze
a ma być więcej bułki czy maku????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matacz..-.
czytasz mnie ? to czytaj uwazniej , bo ciagle pisze to samo . bezpieczniej bedzie jak uzyjesz sucharków , makówki robi sie na mleku !! a nie wodzie ! do mleka (rozczynu makowego) dodaje też ja poł kostki dobrego masła , do tego wsypuje rodzynki i orzechy wloskie , no i cukier !! i to sie wszystko jeszcze raz gotuje ! na tą ilosc co ja robie daje też troche soli do tego rozczynu tak z 1/4 łyzeczki . potem sie go gotuje wszystko i mleka sie tyle dolewa by to miało konsystencje smietany - tu trzeba miec rozeznanie , bo za duzo mleka , bedą makówki pływac , za mało - beda suche ! a potem to jzu tylko pzrekładaniec w miskach , najpierw rozczyn nalewamy , potem układamy sucharki , potem rozczyn , potem sucharki aż braknie nam miejsca w misce :) na górę ozdabiam wiurkami kokosowymi i obranymi migdałami .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matacz..-.
o moczce juz pisał nie bede , bo dopiero roboty jest przy tym , a i nie kazdy lubi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×