Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mówcie szczerze

jak długo terzeba gotować mak na makówki???

Polecane posty

Oczywiście, ze więcej maku. :o Ja daję ok. 5-6 cm maku, na to bułka, potem znów mak. Inne rzeczy to kwestia gustu i przyzwyczajenia, nigdy nie spotkałam się z makówkami o konsystencji śmietany. No i za sucharkami tez nie przepadam. Mam tez zupełnie inną technologię produkcji.

Gość matacz..-.
nie makówki maja byc o konsystencji smietany , tylko ów rozczyn , czyli to co w garnku , a w garnku ja mam mak mleko rodzynki cukier sól orzechy wloskie 1/2 kostki masła to wszystko nazywa sie rozczyn , ktorym potem przekładasz , owe sucharki czy bułkę ja zas za bułką nie przepadam stad napisałem , ze gusta są rozne . co kto woli

Gość matacz..-.
oczywistym jest tez to , ze owa bułka , czy sucharki wpiją ów rozczyn makowy i wtedy dopiero mamy makówki jako gotowy produkt stad jak ów rozczyn , bedzie miał inną konsystencje niz smietana , to makówki bedą albo za wodnite i na dole w misce bedzie płuwać mleko , albo za suche i bółka , albo sucharki bedą suche (twarde)

Gość gość
Na mleku szybciej kisnie na wodzie dluzej sie utrzymie ,ale na mleku lepszy makowki robie od 30 lat,do piekarni zmelac mak i gotowac na wolnym ogniu 30 min mieszajac

Gość gość
Mak sie mieli w specjalnym młynku albo w każdej piekarni mielą mak,w żadnym wypadku nie mielimy po ugotowaniu następnie przemelany mak wrzucamy do garnka zalewamy gorącą wodą i na malym ogniu gotujemy max pół godziny często go mieszamy aby sie nie przypalił