Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kormoradnna

Czy jest ktos nie obchodzi swiat ????

Polecane posty

Gość Kormoradnna

Tak jak ja. Zrezygnowalam z tego stresu przedswiatecznego, dekoracji i wariacji. Mam wiecej czasu dla siebie i pieniedzy na podroze. Jakos przestalam lubiec swieta.

Gość koega z kafe:.
ale chyba bara bara nadal lubisz ? :)

Gość Kormoradnna
Nie wiem co to bara, bara i co to ma wspolnego ze swietami.

Gość koega z kafe:
chodzilo mi o Bora Bora, wyjezdzasz czasem na te wyspe?

Gość *liliann
Z chęcią też olałabym święta, ale mieszkając z rodzicami muszę się im podporządkować i udawać, że jest fajnie.

Gość too sie wypowiemm
ja zauważyłam ze z roku na rok coraz mniej cieszą mnie święta nie wiem co się ze mną dzieje??? na myśl o kolejkach w markecie robi mi sie słabo

Gość Kormoradnna
Ja kiedys obchodzilam swieta, przygotowywane cala rodzina i z tradycjami z czasem zaczeto je tak udoskonalac, ze wlasciwie nikt nie wie co obchodzi, wazne ze duzo jedzenia prezenty i kolorowe dekoracje.Sklepy maja utarg, rodzina ma powod do poobgadywania, czlowiek mase roboty i stresu. Spauzowalam z tymi swietami i jest mi tak lepiej.

Gość Obczaiłam
Do autorki - piszemy "lubić", a nie "lubieć".

Gość b.b.b.b.
Ja obchodzę w tym roku po raz ostatni, ze względy na rodzinę.

Gość My się zbuntowaliśmy i
nie obchodzimy. Nie jesteśmy specjalnie zaangażowani w życie kościoła, delikatnie mówiąć, a wcześniej uczestniczyliśmy w świątecznej krzątaninie głównie ze względu na rodziców i teściów. W tym roku czas świąteczny spędzimy w ciepłych krajach :)

Gość Kormoradnna
"Obliczylam" - dziekuje za skoorygowanie. W Polsce nie bylam 23 lata i pozatym wladam innymi jezykami (na codzien). Zyczyla bym ci takiej wiedzy jaka ja posiadam. A co do tego lubiec- bylabym sprzeczna, bo tak tlumaczy , tlumacz na laguna. Polski tumanie

Gość mmmmmmmi
a czy wladasz francuskim czyli oralnym?

Gość Kormoradnna
Brawo My się zbuntowaliśmy i - tez bym tak zrobila, ale nie dostalam urlopu. Co sie odwlecze nie ucieknie, polece w marcu, za 13 pensje, ktorej nie wydam na swieta.

Gość Obczaiłam
Kormoradnna - władać to sobie możesz co najwyżej nożem. Nikt nie nauczy się poprawnie żadnego języka, jeśli nie potrafi czytać. Mój nick to "obczaiłam", a nie "obliczyłam" - Polko za jeden trefny grosik :D

Gość Obczaiłam
"Obliczylam" - dziekuje za skoorygowanie. W Polsce nie bylam 23 lata i pozatym wladam innymi jezykami (na codzien). Zyczyla bym ci takiej wiedzy jaka ja posiadam. A co do tego lubiec- bylabym sprzeczna, bo tak tlumaczy , tlumacz na laguna. Polski tumanie". Błędów ile popełniłaś w powyższym tekście aż wstyd zliczać. Nie pisz do mnie polski tumanie, bo wiochą zajeżdża kiedy nie umiesz poprawnie wypowiedzieć się w ojczystym języku, strach pomyśleć jak piszesz i wypowiadasz się w obcym :-O Ten obcy to chyba jakiś z Pasikurowic Dolnych co najwyżej :D

Gość Obczaiłam
I jeszcze mały przytyk dla światowej "koleżanki". Mój wujek mieszka 40 lat w USA i zarówno poprawnie mówi jak i pisze w ojczystym języku, że o perfekcyjnym angielskim nie wspomnę. Tyle że to człowiek mądry i inteligentny, a nie taki co to wyjechał na chwilę za granicę i zapomniał w mgnieniu oka jak się mówi i pisze w ojczystym języku, to żaden pseudo-gwiazdor jak ty. Swoje kiepskie wytłumaczenia możesz schować w buty gdzie słoma co najwyżej ci wystaje. A teraz pozdrów mnie w swoim perfekcyjnym j. angielskim: Meri Krismas :D :D :D

Gość ja też wiele lat nie
obchodziłam żadnych Świąt - ale teraz tak :-)

Gość Dziady biedne polskie
co maja malo pojecia o polskim jezyku , ale chca sie dowartosciowac !!!! Smiac mi sie chce, a ja wam wspolczuje ze w ogole potraficie tak egzystowac. Cale wasze zadowolenie to kogos krytykowac. A ja wam mowie ze jak do mojego biura przychodzi polczyna i kaleczy jezyk to mu pomagam, a teraz bede udawala ze nie rozumie i puszcze go ze swistkiem. Zreszta robie juz to od jakiegos czasu , mszcze sie , za was. Sprawia mi to przyjemnosc i tak mysle jedz lamago tam skad przyjechales i naucz sie wpierw obcego jezyka !!! Bo jest taki prosty. Obliczylam, zyczylabym sobie zebys trafila na mnie kiedys, bo narazie cierpia za ciebie twoi rodacy.

Gość To przestazale stare modele
A WIEC NIE DZIWCIE SIE ZE JESTES TEPIENI POZA GRANICAMI POLSKI; BO JA TO ZROBIE PIERWSZA.

Gość To przestazale stare modele
A WIEC NIE DZIWCIE SIE ZE JESTES TEPIENI POZA GRANICAMI POLSKI; BO JA TO ZROBIE PIERWSZA.

Gość aaaaaaaaaaa myslcie sobie
co te swieta maja wspolnego z chrzescijanstwem? czy za czasow Jezusa byly choinki? watpie bo sie urodzil w betlejem w palastynie a tam sa raczej palmy, czy te nasze tradycyjne swieta zwiazane ze sniegiem maja cos wspolnego z jezusem? watpie bo przeciez w betlejem nie ma sniegu,i czy za jego czasow byly tak rozdawane prezenty? tez nie !!! na obrazkach pokazuja go jako blondyna z niebieskimi oczami tak jakby byly europejczykiem a przeciez byl zydem, mial czarne wlosy i ciemna karnacje jak arabowie ... i nie wiem dlaczego nazywamy je swiat bozego narodzenia skoro nie maja nic wspolnego z nim !!! te swieta sa wymyslone przez ludzi i nie pochodza od religii czy od boga dlatego przestalam je obchodzic i coraz bardziej sie oddalam od kosciola bo tak naprawde to nie wiem czy ta cala religia nie jest wymyslona ...ale oczywiscie szanuje inne zdanie...

ja po raz pierwszy w tym roku nie obchodzę, bo to wszystko mnie śmieszy a poza tym jestem ateistą więc dziwne byłoby żebym udawał, że karp kojarzy mi się z tym brodatym Jezusem Chytrusem

Gość aaaaaaaaaaa, ja tez tak mysle
ze te swieta to takie podpicowane, zeby sklepy mialy utarg, zeby ludie sie godzili i.t.p., zeby kosciol zarobil.

Gość Ouuuł
Ja nie obchodzę.

Gość fdvdfdfdsdr4444
ja nie obchodzę i byłyby to zwykłe dni gdyby nie moje dzieci,więc zrobię jkieś ciasta i upominki małe kupiłam,córka ubrała choinkę ale jej mówienie o tym od listopada momentami doprowadza mnie do szału...też mi się robi słabo na widok tłoku w sklepach....dziś mam iść do biedronki i aż się boję serio....mam nadzieję zdąrzyć do południa łudzę się że mniej ludzi będzie niż po południu i po wieczór ;)

Gość fdvdfdfdsdr4444
a co do wiary to już od dłuższego czasu podejrzewam że to bujda na resorach zdrowy rozsądek mi podpowiada że to wszystko jest zmyślone

Gość fdvdfdfdsdr4444
a i jeszcze jedno: to co głosi kościół nie ma pokrycia w Bibli ani w piśmie świętym czasami.....jeden przykład:gdzie jest napisane w Biblii że trzeba rodzić dzieci co rok prorok a kościół tak uważa,nie wiem chyba żeby kasa im leciała za chrzty za komunie i śluby...bo jakie to dobro narobić dzieci i skazać je wszystkie na biedę???????

Gość margo kargo
kormoraddna jesteś żałosna... ktoś cię koryguje, a ty nazywasz go polskim "tumanem". Ty sama jesteś największym polskim tłumanen którego wypowiedzi udało mi sie ostatnio przeczytać. Wyrwałaś sie z jakiejś wiochy i pojechałaś opiekować się starymi dziadami na Wyspach albo w USA? wiedz, że swojego języka się nie zapomina, bo to wstyd. A teraz wypierdalaj z tego forum.

Gość a ja tam obchodze ale nie ma
u mnie specjalnego jakiegoś szału ....nigdy nie rozumiałam czemu tak wszyscy kładą nacisk na ten czas PRZED ŚWIETAMI ! nie robie tzw świątecznych porządków( sprzątam na bieżąco) Nie robie jakiś cudacznych nie przemyslanych zakupów...( mieszkam w lesie nad morzem na tzw "zad upiu" i zakupy robie zawsze na jakies 2 tygodnie ) a dekoracje domu ...cóz akurat to bardzo lubie i robie z dzieciakami różne takie np choinki z szyszek wielkie i ze swiatełkami .A że materiału nie brakuje to nie ma problemu ... Swieta to na stole króluja owoce ,jakis sernik ,piernik i czerwony barszcz Nie robie wieeeelkich przyjęć bo nienawidzę jak sie marnuje jedzenie Do lasy na spacer gonie całą rodzine i świeta są fajne ... Powiem wam -tym którzy twierdza ,że swięta są do niczego-ze wszystko zależy od tego w jakim środowisku i z kim sie spędza te święta...:) WSZYSTKIEGO DOBREGO ŻYCZĘ WAM KOCHANI NA SWIETA -mimo wszystko:)