Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dsadwaew

kasa dla bezrobotnych

Polecane posty

Gość dsadwaew

kiedys słyszałam, że jeśli osoba pobierajaca zasiłek dla bezrobotnych znajdzie sobie pracę i zrezygnuje z zasiłku to dostanie jakieśtam pieniądze - takajakby nagrodę za znalezienie pracy czy ktos wie coswięcej na ten temat, czy to dalej funkcjonuje?

Gość nnw
pierwsze słyszę o czymś takim. urząd pracy wysyła bezrobotnych na płatne staże ale za znalezienie pracy to jeszcze chyba nie płacą.

Gość potłuczony :D
jest coś takiego, ale dokładnie nie wiem na jakich warunkach to działa, poszukaj na stronach urzędów pracy albo zadzwoń i dopytaj,

Gość HuHuHuHuHuuu
Istnieje taka opcja :)

jest nazywa sie to dodatek aktywizacyjny. np. przysługuje ci rok kuroniówki i znajdziesz pracę w drugim miesiącu jej pobierania to przez połowę reszty czasu w jakim ci by przysługiwała czyli w tym wypadku przez 5 miesięcy urząd bedzie ci wypłacał ten dodatek u mnie jest to ok 320 zł miesiącznie

Gość HuHuHuHuHuuu
Dodatek aktywizacyjny Przyznawany jest bezrobotnemu uprawnionemu do zasiłku dla bezrobotnych, w dwóch sytuacjach: 1) Jeśli na podstawie skierowania urzędu podejmuje zatrudnienie w niepełnym wymiarze czasu pracy, a jego wynagrodzenie jest niższe od minimalnego wynagrodzenia za pracę. W tym przypadku dodatek powinien uzupełnić wynagrodzenie do kwoty minimalnego wynagrodzenia. Dodatek nie może jednak przekroczyć 50% zasiłku dla bezrobotnych (kwoty podajemy na końcu opracowania). Przysługuje przez okres, w jakim wypłacany byłby zasiłek. Dodatek nie przysługuje, jeśli pracodawca otrzymał z PUP dofinansowanie do stanowiska pracy. 2) Podejmuje zatrudnienie lub inną pracę zarobkową z własnej inicjatywy. Wysokość dodatku w tej sytuacji wynosi również 50% zasiłku, ale przysługuje tylko przez połowę okresu w jakim przysługiwałby zasiłek. Dodatek nie przysługuje w przypadku podjęcia zatrudnienia poza granicami Polski oraz jeśli zatrudnienie następuje u pracodawcy, dla którego osoba pracowała bezpośrednio przed zarejestrowaniem jako osoba bezrobotna.

Gość dsadwaew
dziękuję, znalazłam też informację, ze zasiłek aktywizacyjny nie jest wypłacany jeśłi zatrudnienie podejmuje sięu pracodawcy u którego pracowało się bezpośrednio przez zarejestowaniem w up u mnei sytuacja wyglada tak, że pracowałam do dnia porodu, byłam na zasiłku macierzyńskim i potem się zarejestrowałam w up - na początku grudnia; przysługuje mi zasiłek przez pół roku; ale od stycznia mam wrócić do pracy w to samo miejsce; czy będzie mi ten zasiłek przysługiwać?

Gość HuHuHuHuHuuu
Patrz wyżej punkt drugi - niestety Ci nie przysługuje :( Bo tu chodzi o minimalizowanie rozdawania pieniędzy, istnieje opcja, że mogłabyś pracować u znajomych i otrzymywać sobie ile razy chcesz takie dofinansowanie, bo pracodawca (znajomy) mógłby bez końca zwalniać Cię i zatrudniać.

Gość nnw
no tak wynika z info: " Z własnej inicjatywy podjął zatrudnienie lub inną pracę zarobkową (nie dotyczy pracy u poprzedniego pracodawcy i u pracodawcy zagranicznego). W tym przypadku dodatek aktywizacyjny przysługuje w wysokości do 50% zasiłku o którym mowa w art.72 ust.1 od dnia złożenia wniosku do ostatniego dnia połowy okresu przysługiwania zasiłku przypadającego w okresie zatrudnienia lub wykonywania innej pracy zarobkowej" i tu to samo: "Dodatek aktywizacyjny nie przysługuje w wypadku: skierowania bezrobotnego przez powiatowy urząd pracy do prac interwencyjnych, robót publicznych lub na stanowisko pracy, którego koszty wyposażenia lub doposażenia zostały zrefundowane z Funduszu Pracy, podjęcia przez bezrobotnego z własnej inicjatywy zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej u pracodawcy, u którego był zatrudniony lub dla którego wykonywał inną prace zarobkową bezpośrednio przed zarejestrowaniem jako bezrobotny, podjęcia prze bezrobotnego z własnej inicjatywy zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej za granicą Rzeczypospolitej Polskiej u pracodawcy zagranicznego."

Gość dsadwaew
mialam nadzieję że może zasiłek macierzyński rozdzielałby te okresy pracy i zatrudnienie nie byłoby traktowane jako 'bezposrednie' ale rozumiem że to ma przeciwdziałać wyłudzaniu kasy

Gość nnw
no jest to bezpośrednie bo przecież nie pracowałaś potem nigdzie indziej./

Gość HuHuHuHuHuuu
dsadwaew - jeśli nie pracowałaś później w innym miejscu, a wynika z Twoich wypowiedzi ze nie, to niestety ale nie należy Ci się :(

Gość fdsgsf
ostrzegam przed tym formem zapomogi. Mąż był bezrobotny, pobierał zasiłek, po ok 5 miesiącachj znalazł pracę, otrzymał dodatek aktywizacyjny w kwocie ok 350 zł przez 3 miesiące. Wszytsko byłoby fajnie ale nie są to pieniądze bezzwrotne, ponieważ przy rozliczeniu z Urzedem skarbowym przy niezbyt wysokich zarobkach bo ok 2500 brutto musiał zapłacić prawie 900 zł podatku. Nie wiem czy warto bo dodatek niewysoki i mało odczuwalny a potem jednorazowy wydatek w postaci podatku, prawie w tej kwocie którą się otrzyma:(.

taaa od 1050 odjeli mu 900zl podatku idz sie puknij w glowe :/ od tego zasilku jest pobieranynormalny podatek dochodowy jak od kazdego dochodu tez otrzymywalam dodatek juz ze 3 razy w zyciu