Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawiona ogórkiem

Czy ktoś wie dlaczego ogórek jest ciężkostrawny?

Polecane posty

Czytałam o diecie łatwostrawnej i produktach niezalecanych jest ogórek i zupa ogórkowa. W internecie też jest dużo stron na których stwierdza się ciężkostrawność tego warzywa, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji dlaczego jest ciężko strawny. Przecież to prawie sama woda, a skórkę można obrać. Będę wdzięczna jeśli ktoś podzieli się swoją wiedzą, przyda mi się ta informacja.

* w produktach

Uzasadnij dlaczego skoro jesteś tak bardzo yntelygentna :P

Ok, ja tu i tak nie znam za bardzo ludzi 🖐️

Gość ale te baby są tępe
pewnei chodzi o enzymy, podrażnia żołądek, trzustkę

"ale te baby są tępe", tyle to każdy się domyśla, a Ty nie musisz obrażać kobiet, to świadczy tylko o Tobie :O

Gość powiem i ja.......
zupę ogórkową przecież robi się z ogórków kiszonych ....a ciężkostrawne są tylko ogórki surowe ...nie wiem dlaczego jest ciężkostrawny bo rzeczywiście nigdzie nie ma na ten temat informacji co on takiego w sobie ma jedynie co znalazłam to to że są to zazwyczaj sztucznie napędzane więc niezdrowe a szklarniowy ogórek jest zdecydowanie bardziej niezdrowy jak gruntowy ...ja osobiście w sezonie zimowym w ogóle nie kupuje zielonych ogórków

Znalazłam coś jeszcze: "Ogórek jest niestety ciężkostrawny i dlatego nie poleca się go osobom chorym na wątrobę i żołądek. Nie powinni go jeść chorzy przykuci do łóżka oraz dzieci poniżej pierwszego roku życia." Skoro może podrażnić żołądek i wątrobę, musi mieć w sobie jakieś składniki, to pewnie enzymy skoro po ukiszeniu jest delikatniejszy dla układu pokarmowego.