Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OMA...

Prześwietlenie głowy dylemat

Polecane posty

Gość OMA...

Drogie mamy czy któraś z was robila swojemu dziecku prześwietlenie glowy? U nas jest taka sytuacja, że corce dośc wczesnie zaroslo ciemię gdy maiła ok 4 miesięcy zreszta urodzila się z malutkim 0,5x0,5. Teraz ma 17 miesiecy i obwód glowy 46,6 cm urodzila sie z 36 cm. NIe ma duzej glowy to fatk ale i my z mężem may małe - ja w jej wieku mialam podobny obwód bo sprawdzilam w ksiązeczce. Neurolog powiedziala ze moze warto zrobic przeswietlenie zeby sprawdzic czy szwy czaszkowe zarosly czy nie bo od 13 miesiaca głowka urosla jej o 0,5 cm tylko. Jej zdaniem raczej nie zarosly bo to widac kiedy sa zarosnięte a kiedy nie bo wtedy główka rpzybiera dziwne ksztalty - bardzo nieproporcjonalne ona ma ladna zgrabnna, ksztaltną. I mamy dylemat to jednak promieniowanie i jeszcze glowa. Jezeli zagrażałoby to jkej zdrowiu to nie mialabym takiego dylematu a tu... Sama nie wiem.

Gość osobiscie niewzruszona
jak chcesz byc mądrzejsza od lekarza i radzic sie przypadkowych osob na forum-twoja sprawa....tylko zebys potem nie zalowala:O i nie przesadzaj z ta histeria nt promieniowania, nie jest to dawka szkodliwa, musialabyc z 20 przeswietlen miesiecznie zrobic zeby mialo to jakis wpływ na zdrowie dziecka......

Gość ależ problem :P
spokojnie przecież dziecku założą na resztę ciała ołowiany fartuch. A samo prześwietlenie trwa naprawde krótko. Chcesz potem żałować że coś przegapiłaś?

Gość ona z zgk
osobiscie niewzruszona -> Czy ty kobieto myślisz, że lekarze (i inne osoby z tyt. doktora) są nieomylni i tacy super? Powiem to tak. 60% absolwentów kier lekarskiego nie ma pojęcia co to jest centromer i uważa że kariotyp jest układany tylko po to żeby sprawdzić płeć... To takie kwiatki z genetyki.

Gość OMA...
ja powiem szczerze ze patrze ostroznie na opinie lekarzy i jezeli mam mozliwosc konstultuje sprawe z kilkoma. W tej kwestii tez chyba tak zrobie. Chcialam zobaczyc czy moze wasze dzieci miale zlecone przeswietlenie glowki i jak komentowali to wasi lekarze tylko tyle.

no to konsultuj sie z lekarzami a nie z ludzmi na forum:O jak ci neurolog sugeruje takie badanie to jej zrob-nie jest ani obciazajace ani niebezpieczne, w czym problem? dzieci ktore rodza sie chore czesto jako noworodki a poddawane i przeswietleniom i rezonansom..i nic im w zwiazku z tym sie nie dzieje. Nie panikuj.

Gość możesz zrobic
eeg głowki-a to badanie nie jest grozne,dziecko musi tylko zasnąc samo przed badaniem-moment zasniecia jest najważniejszy-dziecko musi byc zmęczone,badanie trwa ok 40 min

Gość OMA...
tak wiem EEG miala robione miesiąc temu nie ma nic niepokojącego. Jedynie cos tam wydluzone - nie znam terminiologii co swiadczy o tym, ze dziecko może byc bardzo wrazliwe. Oznak padaczki nie ma.

Gość możesz zrobic
no to jak było eeg to po co przeswietlenie głowy robic?

Gość OMA...
zeby zmierzyc i ocenic szwy czaszkowe czy zarosly czy nie tego EEG nie pokazuje. Podobno waznijesze od ciemiączka sa własnie te szwy i najwazniejsze zeby one zbyt szybko nie zarosly. Jezeli zarosna przedwczensie wtedy sie je nacina zeby glowa mogla rosnąc tym samym unikając ucisku mózgu.