Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamila1979

mój facet mówi o mnie "konkubina"

Polecane posty

Gość kamila1979

nie uwazacie ze to słowo źle sie kojazy? mówie mu żeby mówił o mnie dziewczyna, a on zże przeciez już stara baba jestem a nie dziewczyna :-o :P

Gość niech mowi partnerka
niech mowi partnerka, konkubiina nie ladnie a dziweczyna mowi sie do jakiegos wieku

Gość hahajkjaa
zawsze moze powiedziec moja kobieta :)

Gość nie macie nic w sobie
niech Cie zwie gospodyni

Gość minus 69 w pościeli
jaki masz , tak mówi

Gość minus 69 w pościeli
jaki masz status , tak mówi

A czemu nie nazywać rzeczy po imieniu ? Masz rację, że słowo dziewczyna/żona budzi lepsze skojarzenia niż konkubina/kochanka. Ale żona brzmi lepiej niż konkubina, bo co innego znaczy. Skojarzenia z żoną/dziewczyną są lepsze niż z konkubiną/kochanką nie dlatego, że jedno określenie jest sympatyczne, a drugie nie mimo że to samo znaczą - tak nie jest. Skojarzenia z żoną są lepsze, bo żona co innego oznacza niż konkubina. Jeśli się z tym źle czujesz, gdy nazwie się twoją sytuację po imieniu, to miej pretensję do siebie o to, że znajdujesz się w takiej sytuacji, a nie do kogoś, kto to nazywa zgodnie ze znaczeniem słów. Zastanów się jak byś wolała mówić: - że ktoś jest sprzątaczką, czy konserwatorem powierzchni płaskich - że ktoś jest kłamcą, czy że mija się z prawdą ... itp. Po co na siłę opisywać rzeczywistość tak, by była przyjemniejsza ? Jak komuś rzeczywistość doskwiera, to powinien starać się ją zmienić, a nie inaczej opisać.

Gość to nazywaj go per
"konkubent" bo też przecież już za stary żeby był "chłopakiem". A do którego roku życia się jest "dziewczyną " i "chłopakiem" w związku ? Jest jakaś magiczna granica, którą ktoś określił, bo jakoś nie słyszałam ? :O

Gość ale slowo konkubina
kojazy sie z patologią mimo iz nie opisuje sytuacji będącej patologią.

Gość gbrngf nf
Slowo konkubina ma dwa znaczenia - pierwotnie kobieta zyjaca z mezczyzna w nieformalnym zwiazku, przy czym ktores z nich albo oboje pozostawalo w zwiazku formalnym czyli malzenskim - takie uklady byly i sa potepiane. - obecnie nie wiadomo czemu roszczerzono definicje na WSZYSTKIE NIEFORMALNE ZWIAZKI, w tym i osoby wolne pod wzgledem zobowiazan malzenskich, zyjace ze soba w zwiazku partnerskim (bez takich pejoratywnych skojarzen). lubię placki ziemniaczane - "moja stara" jest pejoratywnym okresleniem zony. Ciekawe, jak Ty bys sie czula, gdyby Twoj znajomy przedstawial Twoja kolezanke i faceta z ktorym zyje bez slubu jak "X z partnerka" a Ciebie i Twojego meza (zalozmy, ze go masz) - "Y i jego stara"? ;-) A to przeciez tez nazywanie rzeczy po imieniu -:P

Gość gbrngf nf
Albo "X z kobieta jego zycia" i "Y i jego kobyla" (nie wiem czy znasz staropolska geneze tego okreslenia, ale tez jest poprawne)

@gbrngf nf ""moja stara" jest pejoratywnym okresleniem zony." Ja spotkałem się z używaniem takiego sformułowania jako określenie matki a nie żony. Poza tym źle mnie zrozumiałaś. Ja nie twierdzę, że wszystkie słowa określające te samo pojęcie pasuje użyć w danym kontekście. Są sformułowania formalne urzędowe, są potoczne, są określenia zaczerpnięte z gwary, wyrażenia frazeologiczne itp. Sformułowanie w piśmie urzędowym "druga połówka powoda" (zamiast np. "małżonka powoda") brzmiałoby co najmniej śmiesznie. Chciałem autorce tylko powiedzieć, że jeśli chciałaby by mówiono o niej "żona", to powinna się ożenić. A jeśli chciałaby, żeby mówiono o niej "dziewczyna", to nie powinna z nim razem mieszkać. A jak ktoś z kimś mieszka, tworzy luźny związek, to niech się nie dziwi, że jest nazywany konkubiną. Między "konkubiną", "żoną", "dziewczyną", "kochanką" są różnice znaczeniowe, więc nie można ich używać wymiennie, tak jak wymiennie można powiedzieć "żona" albo "małżonka" albo nawet i "stara" w zależności od kontekstu wypowiedzi.

Gość gość
Skoro on jest "facetem" a nie "mężczyzną" to Ty jesteś "konkubiną" a nie "dziewczyną" lub "partnerką". Tyle dostajesz ile dajesz. Proste.

Gość gość
No ale przecież 'papierek' niepotrzebny, nie? No to jesteś konkubina, prawdę mówi.

Gość gość
Jeśli nie jesteście w małżeństwie to o co ci chodzi? ? Dobrze mówi.

gość dziś Skoro on jest "facetem" a nie "mężczyzną" to Ty jesteś "konkubiną" a nie "dziewczyną" lub "partnerką". Tyle dostajesz ile dajesz. Proste. I to jest jeden z nielicznych postów, które dziś przeczytałem i z którymi się zgadzam