Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kalinaaaa

Rodzina zastepcza i jej prawa

Polecane posty

Gość Kalinaaaa

Witam Od lipca bierzacego roku mieszka u mnie syn mojego zmarlego brata. Do sądu zlozylam sprawe o rodzine zastepcza juz na drugi dzien po smierci i od razu wzielam go do siebie zeby nie trafil do domu dziecka. Sprawa sadowa odbyla sie dopiero 3 miesiace pozniej. i przyznano mi prawa opiekuna nastepnie rodziny zastepczej. Od tego miesiaca mam dostawac pieniadze od pansta na dziecko. Powiedziano mi że żadnego wyrównania nie dostane. Nie znam sie na prawnych sprawach. Moze ktos z forumfowiczow byl kiedys w podobnej sytuacji lub wie cos na ten temat czy na pewno nie ma takiej opcji zebym starala sie o wyrownanie za tamte miesiace? pozdrawiam i życze wesolych swiat i szczesliwego nowego roku

Gość wre4tr
ot i cala filozofia dlaczego takie sciepy biora dzieci w rodzine zastepca...bo maja z tego kupe kasy. Nie rozumiem jak mozna dac na dzieci tysiac zlotych a drugie musza zyc za 300. jak to kurwa mozliwe!!??

Gość Kalinaaaa
tylko bez obrazania. nic nie wiesz o moim zyciu i nie bede sie tu rozpisywala bo nie mam takiego obowiazku dla takich przykladowo jak ty sie zwierzac. zadalam pytanie i oczekuje odpowiedzi jesli ktos ma chec odpowiedziec. nie znasz sytuacji wiec nie oceniac bo to tak latwo napisac

Gość Kalinaaaa
oczywiscie z mojej jednej wyplaty ma starczac na wszystko, jestem wdowa,a z synem zmarlego brata mamy wieź i nie wyobrazam sobie zeby wychowywal sie w domu dziecka on takze. jezeli panstwo daje taka mozliwosc to dlaczego tego nie skorzystac, nikogo o łaske nie prosze a chce dziecku zapewnic fajne dziecinstwo nie ograniczac finansowo i zalozylam dla niego konto gdzie bede odkladac pieniadze zeby mial na pozniejsze zycie. Ludzie na prawde nie znacie sytuacji a takie oszczerstwa od razu padaja a ci co siedza na stolkach to maja z niewiedzy takich ludzi jak ja bogacic sie a mi to kasa rosnie na podworku

Gość może napisz dokładniej
co to za pieniądze od państwa? Czy chodzi o rentę dziecka czy zasiłek rodzinny czy może o inne jeszcze pieniądze?

Gość czasem coś wiem
Prawdopodobnie chodzxi ci o pieniądze z PCPR - na dziecko wychowywane w rodzinie zastępczej. Muszę cię zmartwić: pieniądze należą się od momentu, gdy formalnie stajesz się rodziną zastępczą. A więc od dnia, kiedy postanowienie sądu o ustanowieniu rodziny zastępczej staje się prawomocne. Wyrównanie nie przysługuje (wcześniej nie byłaś ustanowiona rodziną zastępczą). W okresie, gdy dziecko było już u ciebie i czekałaś na rozprawę, mogłaś zgłosić się do MOPS po zasiłek celowy. Ale teraz to już chyba za późno. Oprócz comiesięcznej kwoty na potrzeby dziecka, powinnaś teraz dostać z PCPR jednorazową wyprawkę.

Gość Kalinaaaa
Wlasnie jest jak jak napisala osoba nade mna. dziekuje bardzo za odpowiedzi. rente dziecko dostaje na swoje konto i wyrownanie zrobili

Gość Klauka
Proszę napisać czy to wyrównanie z PCPR w związku że została pani rodziną zastępczą czy wyrównanie renty?