Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sauri

Ciąża bliźniacza- 8 tydzień!

Polecane posty

Wczoraj dowiedziałam się że będę mieć bliźniaki. Wiadomość ta trochę mnie dobiła. Mamuski które mają bliźniaki proszę o jakieś rady, wskazuwki, jak wam ciąża przebiegała i kiedy urodziłyście. bliźniaki 2owodniowe, 2kosmowkowe - jak mam to rozumieć ?

Gość w sumie to nie a
czyli z dwoma łożyskami i dwoma workami owodniowymi.

Gość to zdecydowanie lepiej
że dwujajowe łatwiejsza ciąża:) gratulacje:)

Gość no niekoniecznie dwujajowe
"ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa (czyli z dwoma łożyskami i dwoma workami owodniowymi) jest możliwa zarówno przy bliźniętach dizygotycznych, jak i monozygotycznych. Bliźnięta dwujajowe (70% wszystkich bliźniąt) mają zawsze dwie owodnie i dwie kosmówki (dwa łożyska). W przypadku bliźniąt jednojajowych sytuacja taka jest możliwa, gdy podział zygoty nastąpi do 4 dnia od zapłodnienia - bliźnięta te są do siebie najbardziej podobne. Podczas badań USG we wczesnym stadium ciąży lekarz może stwierdzić obecność dwóch worków owodniowych i dwóch łożysk - wtedy z dużym prawdopodobieństwem można mówić o ciąży dwukosmówkowej (ale nie automatycznie o dwujajowej!) Jeśli w późniejszym stadium ciąży uda się rozpoznać płeć dzieci i będzie ona różna - wtedy mamy pewność, że chodzi o bliźnięta dwujajowe."