Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Feniks z popiołu

PRAWA DOROSŁEGO POLAKA - szukam prawnika albo kogoś

Polecane posty

Gość Feniks z popiołu

oblatanego w prawie: Witam czy może mi ktoś podać żródła prawa mówiące o tym do czego ma prawo dorosły ( po ukończeniu 18 lat) Polak póki co mam art 81 i 82 konstytucji mówiacy o czynnym i biernym prawie wyborczym jest tu ktos oblatany w prawie?

Gość Feniks z popiołu
nikogo madrzejszego dzis niet?

Gość Feniks z popiołu
thx frida... niestety niektórym sie wydaje, że sa ponad konstytucją RP :(

mądrzejsi sa, ale nie chce im sie odwalać za Ciebie Twojej pracy domowej

Gość Feniks z popiołu
anke - zaproszeni sa na topik tylko ludzie DOBREJ WOLI :classic_cool: tak więc - pani juz podziekujemy :P

Gość ksiazkazksiazki
ale ktos Ci cos zrobil czy co? zaraz wypisze jakie masz prawa

Gość ksiazkazksiazki
oczywiscie kazdy pkt mozna rozwinac 1. prawo do zycia oraz do intergralności spolecznej 2. nietykalnosc oraz wolnosc osobista 3. prawo do sadu 4. wolnosc poruszania sie po RP, wybor zamieskznaia, pobytu, opuszczenia RP, zakaz wyrzucenia z kraju 5. ochrona zycia prywatnego a takze rodzinnego, dobrego imienia czci 6. wolnosc religii oraz sumienia 7. wyrazanie swoich pogladow

Gość Feniks z popiołu
ksiazkazksiazki dziękuję ci bardzo :) ale mnie chodzi raczej o konkretne paragrafy.. mam już i to: USTAWA z dnia 23 kwietnia 1964 r. KODEKS CYWILNY (Dz. U. z dnia 18 maja 1964 r., Nr 16, poz. 93 z pózn. zm.) Art. 10. 1. Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście. Art. 11. Pełną zdolność do czynności prawnych nabywa się z chwilą uzyskania pełnoletności. USTAWA z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy. (Dz. U. z dnia 5 marca 1964 r. Nr 9, poz.59 z pózn. zm.) Art. 92. Dziecko pozostaje aż do pełnoletności pod władzą rodzicielską. Szukam dalej, jak ktos może pomóc - z góry dzięki :)