Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ilona...:);)

Usuwanie korzenia zęba

Polecane posty

Mam korzeń do usunięcia, dentystka powiedziała, że nie mam żadnego stanu zapalnego i zaraz po świętach mam usuwany. Na czym ten zabieg polega? Czy to boli? Piątka dolna prawa

Gość wafelkowa_ja
ze znieczuleniem nie boli, słoneczko

Sam zabieg domyślam się, że nie boli. Boję się co będzie po. Czytałam różne fora i są różne sytuacje. Niektórzy mówią, że nacina się dziąsło, a potem jest szyte i potem się musi zrosnąć. Niektórzy piszą, że korzeń się podważa. Są inne też opcje. Jak Wy mieliście?

Gość Bruno Ferrero
na zdrowy rozum dziasło powinno byc naciete i pozostanie nieco wieksza rana niż po zwykłym usuwaniu. Sądzę, że po takiej ingerencji powinnaś dostac osłonowo antybiotyk. I przykładaj zimne do policzka

Mój tato miała usuwany korzeń i mówił, że dokładnie tak samo jak wyrywanie zęba tylko dentystka robiła TO jakimś haczykiem :p i mówił jeszcze że nic nie czuł i trwało to moment :) więc się nie bój ;)

Myślę że to czy nacinają zależy od tego czy korzeń jest zarośnięty czy nie, mój tato miał zwyczajnie ukruszony ząb i nie trzeba było nacinać.

Rok temu po świętach usuwałam dwa korzenie na raz i nic nie bolało, po zabiegu również było ok, nie martw się, bo strach ma wielkie oczy :-) Ja też się bardzo bałam, czytałam, a im więcej czytałam tym gorzej mi było, pozdrawiam mocno i niech Ci myślenie o zębie Świąt nie zepsuje.

Rok temu po świętach usuwałam dwa korzenie na raz i nic nie bolało, po zabiegu również było ok, nie martw się, bo strach ma wielkie oczy :-) Ja też się bardzo bałam, czytałam, a im więcej czytałam tym gorzej mi było, pozdrawiam mocno i niech Ci myślenie o zębie Świąt nie zepsuje.

Gość Ilyne
Ja dzisiaj rano miałam usuwany korzeń zęba, dla mnie to był prawdziwy dramat , pomimo znieczulenia cały zabieg (prawie 1h) przechodziłam w bólu. Dentysta nie potrafił wyciągnąć korzenia wiec przez godzinę była "zabawa" najpierw dłutem podwarzenie - próba wyciągnięcia i znowu dłuto... Myślę, że trafiłam na dentystkę która przeprowadzała taki zabieg pierwszy raz w życiu , ale każdy powinien liczyć się z tym ze może pójść coś nie tak... Powodzenia !

Gość gość
Też to przeszłam. Katastrofa. Ból przestronny.

Gość gość
Wybierz dobrego dentystę, najlepiej chirurga, który pracuje w szpitalu to nie będziesz miała problemu. Ja takiego mam. Usunął. Mi 2 razy korzeń akcja trwała za każdym razem 2 sekundy, podwazal,zero bólu, szarpania, nic. A mam straszne doświadczenia z różnymi pseudo dentystami

Gość gość
Dentysta, największy sprzymierzeniec oraz najgorszy wróg... Też mam korzeń do usunięcia plus dwa żeby mądrości, jedyny ratunek jaki dla siebie widzę to dopłacić za uspienie i robta co chceta xd

Gość gość
ja mieszkam w Niemczech i poszlam do dentysty na usuniecie korzenia i on kazal mi isc do chirurga szczekowego.polecam,mialam tez zab do usuniecia to od razu poszlam do chirurga szczekowego.naprawde oni robia to lepiej