Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiekzamążpójścia

Ile kobieta a ile mężczyzna muszę mieć lat aby prawnie zostać mężem i żoną?

Polecane posty

Gość wiekzamążpójścia

Chodzi mi o ślub w Urzędzie Stanu Cywilnego, na niektórych forach pisze że oboje 18, na innych że mężczyzna musi ukończyć aż 21, potrzebuje szybkiej i pewnej odpowiedzi !

Gość te kozia brodke 3 wlosy na krz
oboje 18

Gość Sheeen
16 i za zgodą sądu można się hajtać :)

Gość iKreatywnaaaaaaaaaa
kobieta 16 może mieć

Gość ulala ulala
facet 21 rodzice idą do sądu i wtedy może wziąść ślub, kobieta 18

Gość strzałka :)
muszą mieć skończone po 18 lat (chyba, że uprą się i za zgoda sądu muszą mieć co najmniej 16), nie wiem skąd pomysł, że facet musi mieć aż 21, nigdy o tym nie słyszałam :)

ona 18 on 21 chyba żę sąd przyzwoli na ślub np. z powodu ciąży dzieczyny

Gość dwjbfkwjb
Najlepiej gdy mają powyżej 22, bo wcześniej to takie smarki głupie!

Gość wiekzamążpójścia
właśnie słyszałam że w wieku 16 tylko gdy oczekują dziecka i rodzice się zgadzają, do 21 za zgodą rodziców a potem już normalnie, jak widać zdania podzielone ....

przecież oboje muszą mieć po prostu dowód osobisty i być pełnoletnimi, a w Polsce pełnoletność to 18 lat, skąd Wy te 21 wzięliście? Jak brałam ślub to nikt nie pytał męża czy aby nie ma mniej niż 21...

Dolna granica wieku uprawniająca kobietę i mężczyznę do zawarcia małżeństwa wynosi 18 lat. Jednak z ważnych powodów ( takim jest np. ciąża) sąd może zezwolić kobiecie na małżeństwo, jeżeli skończyła 16 lat. cytat z http://www.slub.hg.pl/teksty/prawo.htm

Gość wiekzamążpójścia
STRZAŁKA kiedyś w Polsce mężczyzna musiał mieć ukończone 21 lat zastanawiam się czy teraz też

Gość wiekzamążpójścia
to mi ulżyło :D a słuchajcie, jeśli rodzice obu stron wyrażą zgodę to można w wieku 17 lat wyjść za mąż bez ciąży?

nie jest tak teraz, teraz muszą być po prostu pełnoletni :)

Gość 18 lat i koniec kropka.
Nie zdania podzielone, a trzeba znać prawo, które już od kilku lat zostało zmienione. Dolna granica wieku to 18 lat. U obydwojga zainteresowanych. Wcześniej owszem można, ale nie jest to takie chop siup trzeba uzyskać zgodę sądu, trzeba mieć ważny powód. Się skończyło kurs przedmałżeński to się wie. Tam nie tylko o kościele, ale i również aspektach prawnych uczyli.

kobieta może od 16 lat, ale chłopak musi mieć 18. to również jest opisane w linku, który wyżej Ci podałam, poczytaj :)

oczywiście kobieta od 16 jeśli jest ku temu poważny powód, a nie widzimisię, bo przecież jeśli chodzi tylko o miłość to można te 2 lata poczekać :)

Gość wiekzamążpójścia
strzałka ale tam pisze że tylko w przypadku ważnego powodu

Gość wiekzamążpójścia
eh no dobra poczekamy kolejny rok, już narzeczeństwem jesteśmy rok ale ok :D

no bo tak jest - musi być powód że chce się tak szybko brać ślub, bo generalnie 16 czy 17 lat to jeszcze praktycznie dziecko i za 5 czy 10 lat może mu się odwidzieć... co prawda 18 to niewiele więcej, ale oficjalnie osoba jest dorosła i odpowiada za swoje działania.

Tak w przypadku ważnego powodu, a nie widzi mi się i wielkiego zakochania :O nawet ciąża uważam nie jest ważnym powodem. A ślub w wieku nastoletnim to nie jest dobry pomysł nawet jeśli pojawia się dziecko.

Rok? boże co za dziecinada zaręczać się w wieku 15-16 :O

no dziecko zdecydowanie nie powinno być POWODEM do ślubu... ale niestety często jest, są małżeństwa, które jednak są szczęśliwe i świetnie się dogadują, ale wiele jest takich, które po 5 latach się rozwodzą... i dziecko na tym cierpi...

Gość wiekzamążpójścia
hahaha poznaliśmy się w bardzo hmmm dziwnej sytuacji i razem tak spędzilismy 5, to był wystarczający powód, do tego miałam być martwa już od 2 lat ale jakoś magicznie... ;)

Gość iKreatywnaaaaaaaaaa
głupota ludzka nie zna granic :classic_cool:

Gość wiekzamążpójścia
:) miło mi

Gość o jenys
Pewnie, że są pary, które znają się od piaskownicy nawet, ale jeśli ludzie są dojrzali to czekają do ślubu przynajmniej aż będą mogli się utrzymać sami. W wieku 16 lat ma się jeszcze obowiązek szkolny więc na zaoczne nikt was nie przyjmie, a uczęszczać do szkoły trzeba, bo się sąd Wami zainteresuje. A jak się utrzymać chodzić do szkoły od 8 do 15? pomyślcie dzieci. Bo pojęcia o niczym nie macie tylko nogi rozkraczać potraficie.

wiekzamążpójścia jeśli poważnie piszesz, że 'miałaś być martwa" to chyba wystarczający powód. znam przypadek, gdzie mężczyzna miał raka i umierał, i jego kobieta właśnie załatwiała jak najszybszy ślub, aby zdążyli być małżeństwem choć przez chwilę (niestety zmarł szybciej niż zapowiadali lekarze i mężem był 3 miesiące), myślę, że taki przypadek może być dla sądu wyjątkowym, aczkolwiek wiele zależy od sędziego.