Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anka_zapałka_bęc_Łubudu

Ważne pytanie dotyczące tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Hej, Czy mogę zacząć brać tabletki od drugiego listka? Czy antykoncepcja będzie wtedy tak samo skuteczna? Tzn. miałam przepisane tabletki yasminelle, ale jednak przełożyłam współżycie na potem i moja recepta straciła ważność. Moja mama też brała yasminelle, ale przestała brać przez duże skutki uboczne. Dzisiaj zaczęła mi się miesiączka i chciałabym zacząć je brać - moja mama zużyła tylko jeden pierwszy listek tabletek. Czy mogę brać spokojnie od drugiego listka zgodnie z dniem mojej miesiączki, skończyć te opakowanie, kupić nowe, zużyć jeden listek i wtedy zrobić sobie przerwę? Przepraszam jeśli chaotycznie, być może pytanie głupie, ale mimo wszystko chciałabym możliwie jak najskuteczniej zabezpieczyć się przed ciążą:)

Gość Karo.
Ja na twoim miejscu kupila bym nowe opakowanie z tego wzgledu ze sie pogubisz. Chyba ze jak skonczysz to opakowanie kup nowe dwa, wybierz tydzien z jednego opakowania a reszte tabletek poprostu schowaj. Po siedniodniowej przerwie drugie opakowanie zacznij brac normalnie od poczatku. Nie ma znaczenie jakie opakowanie ważne jest to aby brać tabletki tej samej firmy.

Dzięki za pomysł z tym kupnem dwóch opakowań, na pewnego tak zrobię aby później się nie pogubić. Jednak, jeśli wezmę teraz tabletkę na sobotę z drugiego listka to nie osłabi to działania tabletek? Czytałam, że w każdej tabletce jest inna ilość hormonów, więc to ważne aby wziąć w odpowiednim dniu, ale nie wiedziałam czy nie jest inna na każdy tydzień;)

Gość Karo.
Nie jestem lekarzem ale kolezanka tak robi i wiem ze nie ma zadnych konplikacji. Tak że nie przejmowala bym sie tym. ważne zebys brala je regularnie, i o tej samej godzinie

dzieki za pomoc