Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ślubniczka 2012

zamiennik kwiatów co myślicie?

Polecane posty

Gość ślubniczka 2012

Nigdy nie przepadałam za ściętymi kwiatami, bo to piękno ale krótkie, pomyśleliśmy z moim lubym, aby w zaproszeniach napisać aby zamiast kwiatów ściętych goście obdarowali nas kwiatami ale doniczkowymi, koszt taki sam albo i niższy, nie wiem co myślicie???? za wszelkie wpisy serdecznie dziękuję

A co Wy zrobicie jak dostaniecie z 50 doniczek kwiatów? Jak to przewieziecie? Gdzie postawicie?

Gość dżambo
pomysł fajny, ale ten transport :O stopka: Nie jesteś moim mężem, ani nawet moim kochankiem więc nie ma powodu abyś rościł sobie prawo do pouczania mnie jak mam żyć :classic_cool:

Ciekawe jak goście będą stać z tymi doniczkami w kościele. Ścięte kwiaty wygodnie się trzyma w ręce natomiast doniczkę nie bardzo... Jeśli zażyczycie sobie kwiaty w doniczce to na pewno każdy przyniesie najmniejsze bo z wielką donicą raczej nie będzie im wygodnie.

Gość albo o książki a jeśli nie
lubicie czytac i nie macie ochoty na siedem "Trylogii" i czterech "Panów Tadeuszów", to prośba może być o książki kucharskie (np. Nigelli czy Jamie Oliviera) - na pewno się przydadzą!!! a w zaproszeniu zamaist infantylnego wierswzyka wystarczy wpisać małym druczkiem "serdecznie prosimy o zastąpienie pięknych, lecz szybko gasnących w wazonie bukietów - praktyczną książką kucharską, ktora będzie dla nas przemiłą i użyteczną pamiątką na długie lata!!" zawsze poręczniejsza jest książka niż kwiatek razem z doniczką & ziemią ;)

Dla mnie to akurat obojętne co goście przyniosą- kwiaty, wino,czekoladki, kupony totka, książki- bez różnicy bo nie mam co do tego jakiś specjalnych wymagań. A jak ktoś ma to lepiej to powiedzieć gościom. W każdym razie ja bym się nie obraziła nawet gdyby ktoś sobie zażyczył kwiatka w doniczce. Z tym że kupiłabym jakiegoś niedużego żeby było dobrze nieść i trzymać w kościele.

Gość zrobilabym tak - poniewaz nie
wypada w zaproszeniu sugerować, co goscie maja przynosic, powiedzilabym tylko o tym znajomym, w nadziei, e przekaza to innym gosciom. Tez bym wolala doniczkowe, i spokojnie, transport nie jest takim problemem.

Gość byłam na ślubie
gdzie państwo młodzi zażyczyli sobie butelkę jakiegoś alkoholu(oczywiście nie byle jakiego) zamiast kwiatów. Minęło kilka lat,a oni nadal trzymają w barku częśc z tych alkoholi na specjalne okazje:)

Gość ślubniczka 2012
ABC dla ciebie akurat tylko koperty sie liczą, czy to mała doniczka czy duza, nie ważne, wielkościowo to mniej wiecej to samo bukiet ścietych czy w doniczce, alkoholu nie chcemy, ani zadnych ksiazek, ewentualnie myślelismy o ksiazeczkach dla dzieci bo mamy córke, ale jednak zostało przy kwiatach doniczkowych,

Gość można się ustawić na kuponach
Moja znajoma zażyczyła sobie zamiast kwiatów kupony lotto albo zdrapki (te co można właśnie kupić w punkcie lotto). Z kuponów lotka mieli kilka "trójek" a ze zdrapek zebrali kilka tysięcy bo trafiła im się jedna z główną wygraną chyba 8 000, w każdym razie łącznie z "kopertami" zwróciło im się całe wesele i trochę jeszcze zostało.

autorko nie myl tematów :) Co do dodatkowych prezentów typu kwiaty,książki, kupony totka nie mam specjalnych życzeń w przeciwieństwie do Ciebie. Widzisz każdy zwraca uwagę na co innego i każdy ma do tego prawo.

Piszesz, że nie chcecie alkoholu, ale niektóre pary wino które dostają zamiast kwiatów stawiają na stoły dla gości. Nie odpowiedziałaś, co zrobisz z 50 doniczkami kwiatów?

Gość ślubniczka 2012
Abc jak bym miała wymagania od gosci aby mi dawali tysiaka to też by mi było wszystko jedno, co zrobię z 50doniczkami kwiatów?? mamy duży 3pietrowy dom wiec gdzie je postawić nie bedzie problemu, a z transportem też nie bedzie problemu, wesele mamy nie sbyt duze bo na 80osób, nie chcemy dosawać kwiatów ściętych, one zwiedną i bedzie trzeba wyrzucic, a taki doniczkowy kwiat bedzie na dłuzej, nasz dom weselny nie jest daleko od domu gdzie bedziemy mieszkać wiec tak ktoś odwiezie, bo nie wiem czy będzie mozliwosć tych kwiatów pozostawienia w pokoju młodych, nie wiem bo jeszcze o tym nie rozmawiałam z właścicielem, jeszcze mamy trochę czasu, szwagierka na swoim weselu miałą zamiast kwiatów maskotki, dosawali wieksze i mniejsze maskotki, też nie było zadnego problemu z transportem, tylko ze z maskokami nie trzeba tak uważać jak z kwiatami, ale alkoholu ani maskotek nie chcemy, nie chcemy aby goscie sami sobie alkohol fundowali, bo wg mnie to ak wygląda, żeby to na stołach postawic, alkohol od razu odrzuciliśmy aby był zamiennikiem kwiatów scietych,

A według mnie to bardzo miłe postawić to, co się dostało, bo nie wychodzi się na pazernego, tylko wszyscy widzą, że chcecie się podzielić. Ale to Twoja sprawa. Skoro już zdecydowałaś, to po co ten temat?

Gość ślubniczka 2012
moze i dobry pomysł, tylko ze alkohol gatunkowo dobry jest bardzo drogi nie chcę gosciom jeszcze przysparzać jeszcze wiekszych kosztów, a doniczka z kwiatkiem jest duuuużo tańsza,

Gość stokrotka362
Jeżeli mowa o doniczkach i kwiatach to polecam www.rattanart.pl. Mają tam duży wybór donic, każdemu z pewnością wpadnie coś w oko;)

Gość Nastia Janowa
Zamiast kwiatów, ksiązki. Dziś idę na ślub i para młoda chciała dostać książki, a że nie wiem jaką by chcieli to kupiłam im kartę upominkową do empiku za 50 zł. Tą kartą można również zapłacić na empik.com więc odpada problem, że ktoś nie ma jak zreazliwoać tej karty :)

Gość ślubniczkaaaaa2014
To zaraz ja was zaszokuje:) A jak:) A co do tematu to jeśli lubisz kwiaty doniczkowe i masz czas je podlewać to pomysł według mnie super:) Bardzo podoba mi sie ta moda za dawanie zamienników zamiast kwiatów:) Ja chciałam początkowo maskotki ale co z nimi zrobie???? Win nie lubimy:) Książek nie czytamy nie mamy na to czasu:) A kwiaty w doniczce mam cztery i prawie zwiędły:) W totka nie graam z doświadczeń znajomych wiem że barrdzo rzadko trafia się wygrana:)(więc kasa wyrzucona w błoto przykład wesele 100os i 200zł wygranej! ) Więc z racji że mamy dużą działkę to postanowiłam że zamiast kwiatów w zaproszeniu poprosze o ..... TUJE!!!!

Gość dshfbdhsj
A ja uważam, że to jest tak niegrzeczne, że aż chamskie prosić gośći o zamiennik kwiatów. Kwiaty są tradycyjnym symbolem a Wy już byście chciały się dorobić nawet na tym. Żałosne jest to, co robicie z tych wesel. Zapraszacie gości by uczestniczyli w szczególnym dla Was dniu ale wymagacie od nich coraz to nowych dziwactw. Ja zaprosiłam i nikomu nic nie narzucałam. Dostałam mnóstwo kwiatów, pieniędzy i prezentów. I super.Każdy dał co chciał. Ja bym na żadne wesele nie przyniosła zamiennika kwiatów bo uważam, to za całkowity nietakt i nie chcę by mnie zmuszano do takich zachowań.

ale często ludzie wyjeżdżają po ślubie i co mają zrobić ze stertą kwiatów??? można dać część rodzicom, zanieść na cmentarz, ale co z resztą? wyrzucić? to chyba jest większy nietakt - pozbyć się prezentu! skoro ktoś wie, że nie zrobi użytku z kwiatów, to dlaczego by nie poprosić np. o wino?

Gość pppychaczka
a ja poproszę o puszki z mięsem,i takie jedzonko w słoiczkach,różne grzybki i ogórkeczki

Gość wolałabym zaopatrzyć lodówkę
na pól roku, zamiast kwiatów chcę rąbanki, kaszanki, salcesonów, drób też może być, a i jajka bardzo lubimy

Gość też uważam że to nietakt
ponieważ tak jak pisano wyżej, kwiaty - to tylko elegancki (niewiążący) dodatek do prezentu. Nigdy nikomu nawet nieśmiałabym sugerować że chce coś zamiast kwiatow, bo wychodziłoby na to, że niedość że ktoś da mi prezent to ja chcę jeszcze kolejny (zakrawa to trochę o popularną ostatnio, co równie żenującą kwestię tzw. zbierania na wózek), czyli robienie wszystko, aby tylko jak najwięcej "wydębić" z wesela. Sama mam wesele w tym roku i na 100% nawet nie wspomnę o żadnych zamiennikach. Trzeba też wziąć pod uwagę że nie wszyscy do prezentu dokładają kwiaty. I co, dostanie ktoś takie zaproszenie, gdzie w treści pisze: "zamiast kwiatów coś tam, coś tam..." i zgłupieję, bo on żadnych kwiatów nawet nie planował.

Gość ZróbSWÓJślub
O ile zbieranie na wózek uważamy za żenadę, tak zamienniki kwiatów są bardzo dobrym pomysłem. Szczerze, drobny upominek - wino, kupon totolotka albo maskotka wcale nie są bardziej kosztowne niż ślubna wiązanka, wręcz przeciwnie! Nasze propozycje na blogu, zapraszamy :) PS: a jeśli chcą kwiaty doniczkowe to już ich głowa w tym, jak zorganizować transport. Trzeba o to zadbać, razem ze świadkami, podobnie jak w przypadku wręczania innych upominków. http://zrobswojslub.pl/zamiast-kwiatow/