Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość flippiflappka

Witaminy w ciąży w tabletkach konieczne?

Polecane posty

Gość flippiflappka

jestem w 13 tc, fo tej pory łykalam folik, teraz lekarz kazał juz nie brac, tylko znaleźc preparat z DHA.Znalazłam prenatal DHA, ale on nie ma nic wiecej, tylko DHA, wit E i EPA. Zaczęłam sie zastanawiać czy aby napewno nie zaszkodze dziecku, jesli nie bede łykac dodatkowo jeszcze witamin, bo wiem,że w innych preparatach z DHA sa tez witaminy, dlatego pytam WAS czy wy brałyście dodatkowo witaminy czy nic sie nie satnie jesli bedę zazywać tylko te DHA, ale bez całego kompletu witamin? Wizyte mam dopiero za miesiąc, więc nie mam jak zapytac lekarza, a wtedy na wizycie zrozumiałam, ze mu chodzi tylko o te DHA.

Gość efgffsa
to ma być kwas dha + witaminy

Powiem ci to co powiedział mój ginekolog. Że w ciąży nie warto brać żadnych witamin poza kwasem foliowym, zwłaszcza na początku i przed planowaną ciążą. Po 1 trymestrze można brać witaminy jeśli uważasz że ci ich brakuje, ale te specjalnie przygotowane dla kobiet w ciąży i np. 1 tabletkę na 3 -4 dni, nie częściej. Dlaczego? Bo łatwo o przewitaminizowanie a nie jest to dobre dla płodu. Jedz dużo owoców i warzyw, ragularne posiłki urozmaicone co 4 godziny w mniejszych ilościach i dziecku nic nie zabraknie, oczywiście wskazane zero alkoholu, jak najmniej slodyczy. Największym problemem nie są witaminy a spokój i komfort psychiczny ciężarnej... Pozdrawiam

Gość gość
Ja żadnych nie brałam i mam dziecko zdrowe. Brałam tylko kwas foliowy i nic więcej. Lekarz mi powiedział że jak chce witaminy w tab to mogę brać ale lepsze jest jedzenie warzyw i owoców i tak też zrobiłam.

Gość gggggaga
Ja nie bralam kwasu foliowego i tez mam dzieci zdrowe. Teraz zima to ciezko o witaminy w warzywach. Sa odpowiednie dla kobiet w ciazy w tabsach jezeli uwazasz ze sa ci potrzebne

Gość rumianek dzbanek
Raczej z rozsądku brałam kwas foliowy, chociaż gin nic o tym nie wspominał, przestałam w 13 tc. Na początku ciąży usiłowałam wmusić w siebie Prenatal i skończyło się na kilku tabletkach, bo nasilał mi mdłości. Wszystkie wyniki mam w normie, więc nie biorę niczego, czego nie zaleca lekarz.