Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Jestzle

Mam bia艂aczke,ale bedzie dobrze

Polecane posty

Go艣膰 Szymu艣
Rak to ruletka

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Jestzle
Przepraszam was strasznie ju偶 odpisuje.Do Piotra 12345 bardzo ci dzi臋kuje za w艂o偶on膮 pomoc,w mojej rodzinie nie by艂o nikogo chorego na bia艂aczke ani raka (opr贸cz mojej cioci kt贸ra mia艂a raka piersi),le偶臋 obecnie na kopernika w krakowie,s艂ysza艂am o fundacji urszuli jaworskiej ale narazie nie my艣l臋 o 偶adnych przeszczepach,prawd臋 m贸wi膮c celem jest teraz osi膮gniecie remisji.Co do mojej choroby to nie wiem,od sierpnia zaczelam chorowac a do szpitala przyjecha艂am z 39 stopniow膮 gor膮czk膮,i ju偶 wtedy mnie zakropl贸wkowali i podali jakie艣 艣wi艅stwa,wi臋c teraz jest naprawd臋 ok.Poczyta艂am ju偶 bardzo du偶o na ten temat wi臋c w sumie wiem co mnie czeka,b臋dzie ci臋偶ko to fakt ale nikt mi nie powieidza艂 偶e b臋dzie 艂atwo.Dzi臋kuje 偶e mog艂am si臋 wam wy偶alic,nie chce obarczac mojej rodziny przemy艣leniami bo i tak maj膮 ci臋偶ko.A walczyc b臋d臋 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jak Ci pom贸c?
jak masz na imi臋 Autorko? nie jeste艣 sama, zagl膮daj tu. Rok temu pisa艂a tu taka dziewczyna-Marysia. tez pod koniec wakacji zachorowa艂a na raka-ch艂oniaka wysokiej z艂o艣liwo艣ci. opisywa艂a na topiku swoj膮 walk臋, my j膮 wspierali艣my i po 10 miesiacach by艂a ju偶 zdrowa:)mo偶e Tobie tez b臋dzie 艂atwiej? jak b臋dziesz tutaj pisa膰 i dzieli膰 si臋 swoimi prze偶yciami. Aha, ona mia艂a 19 lat. Jeste艣 bardzo dzielna

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jak Ci pom贸c?
ten nawiedzony kretyn pojawia si臋 zawsze na tego typu tematach:O on rozpieprza topiki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ana z Podola
Kochana Rozumiem Ci臋 bez s艂贸w Sama pokona艂am bia艂aczk臋. U mnie nast臋pstwem chemi by艂a sepsa Podtrzymywali mnie przy 偶yciu w 艣pi膮czce farmakologicznej 21 dni. Wybudzali w 6 dniu, 9, 13, 15 i 20-stym Sama nie pamietam tego stanu Pami臋tam jedynie sen: w kt贸rym moj膮 g艂ow臋 g艂aska r臋ka (nie , nie 膰pam) by艂o w贸wczas bardzo przyjemnie ten sen cz臋sto mam przed oczami Ja leczy艂膮m si臋 w centrum onkologii w Gliwicach - pono膰 najlepsze w tej cz臋艣ci Europy po sepsie rokowania na prze偶ycie by艂y jedynie 15% - to pono膰 du偶o i ja r贸wnie偶 by艂膮m p贸艂 roku przed matura teraz jestem, w pe艂ni zdr贸w po chorobie 6 lat mia艂膮m 3 chemie lekarz powiedzia艂 po 1 paru dniach od 1 chemi 偶e daje mi 3 miesi膮ce 偶ycia max Wiary, Wiary i jeszcze raz wiary je艣li masz pytania pisz ana_matwijenko@onet.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jak Ci pom贸c?
ana z Podola- napisz prosze jaki typ bia艂aczki mia艂a艣 i czy mia艂a艣 przeszczep szpiku? jakie mia艂a艣 objawy choroby, dlaczego trafi艂a艣 do szpitala.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jak Ci pom贸c?
zapominalska zeby by艂 przeszczep musi si臋 znale藕膰 dawca a o to trudno:(

Udost臋pnij ten post

-------------------------------------------------------------------------------- Czy dieta optymalna pokonuje nowotwory? Jestem lekarzem od 12 lat, od 6 lat stosuj臋 偶ywienie optymalne, a od 3 lat prowadz臋 Arkadi臋 w Katowicach. W ci膮gu tego okresu czasu zg艂osi艂o si臋 do mnie 8 os贸b z rozpoznan膮 bia艂aczk膮. Bia艂aczka to rozrostowa choroba uk艂adu krwiotw贸rczego. Charakteryzuje si臋 nieprawid艂owym, od pocz膮tku niepohamowanym namna偶aniem si臋 jednego z rodzaj贸w krwinek bia艂ych. Krwinki te wykazuj膮 zaburzenia dojrzewania i funkcji. Rozrost ten zachodzi we w艂a艣ciwych narz膮dach krwiotw贸rczych, a wi臋c w szpiku kostnym, uk艂adzie limforetykularnym oraz w w膮trobie i 艣ledzionie, z nast臋pczym naciekaniem r贸偶nych tkanek i narz膮d贸w. Prowadzi to do niszczenia prawid艂owych struktur i czynno艣ci samych narz膮d贸w krwiotw贸rczych, jak i pozosta艂ych narz膮d贸w, co po kr贸tszym lub d艂u偶szym czasie powoduje zej艣cie 艣miertelne. We krwi obwodowej pojawiaj膮 si臋 kom贸rki typowe dla danego rodzaju bia艂aczki, kt贸rych liczba mo偶e osi膮ga膰 wysokie warto艣ci - nawet do kilkudziesi臋ciu tysi臋cy na mm3. Niekiedy proces rozrostowy mo偶e dotyczy膰 kom贸rek uk艂adu czerwonokrwinkowego lub p艂ytkowego, albo - co gorsza - r贸wnocze艣nie dw贸ch lub trzech uk艂ad贸w szpikowych. Jaka jest przyczyna bia艂aczki? Ot贸偶 medycyna nie zna odpowiedzi na to pytanie. Istnieje kilka teorii t艂umacz膮cych powstanie tej choroby, jednak 偶adna z nich nie potwierdza si臋 nawet w 50% przypadk贸w. Obarcza si臋 najwi臋ksz膮 win膮: a.. czynniki genetyczne - pewne nieprawid艂owo艣ci chromosomalne; b.. promieniowanie jonizuj膮ce; c.. czynniki chemiczne, np. benzen, 艣rodki owado-, grzybo- i chwastob贸jcze, niekt贸re leki, np. chloramfenikol, sulfonamidy, pochodne fenylbutazonu; d.. niekt贸re wirusy typu RNA tzw. onkowirusy, kt贸re podejrzewane s膮 o wywo艂ywanie r贸wnie偶 innych rodzaj贸w nowotwor贸w. Przyczyna choroby jest zapewne z艂o偶ona i niejednolita, ale podstaw膮 mo偶e okaza膰 si臋 brak mo偶liwo艣ci prawid艂owej regeneracji organizmu spowodowany niedostarczaniem wszystkich niezb臋dnych substancji do odtwarzania naszego cia艂a, m. in. szpiku kostnego. By postawi膰 tak膮 tez臋, wystarczy艂o mi zebra膰 dok艂adny wywiad chorobowy, zada膰 prozaiczne pytanie: jak si臋 pan lub pani od偶ywia艂a przed zachorowaniem? Odpowiedzi we wszystkich przypadkach by艂y podobne: mi臋so i w臋dliny chude, drobiowe, ma艂e ilo艣ci t艂uszczu - g艂贸wnie margaryna i oleje, 1-2 jaj tygodniowo, chude sery, owoce, jarzyny, chleb i inne pieczywo, makarony, ry偶, kasza, s艂odycze. Trzeba jeszcze wiedzie膰, czy taki sk艂ad diety jest w stanie zapewni膰 prawid艂ow膮 regeneracj臋 organizmu? Dzi臋ki odkrytej przez Pana doktora Kwa艣niewskiego wiedzy obecnie wiem, 偶e nie. Bo czy w pieczywie, owocach, jarzynach i chudym mi臋sie znajduj膮 si臋 substancje zdolne do odtwarzania element贸w szpiku kostnego? Odpowied藕 jest oczywista - nie! W Polsce 10 lat temu zmar艂o z powodu bia艂aczek ok. 2500 os贸b, w zesz艂ym roku - ok. 5100. Z roku na rok wzrasta liczba nowych zachorowa艅. Najbardziej znamienny wzrost zachorowalno艣ci dotyczy bia艂aczek ostrych. Obecnie w skali 艣wiatowej stanowi膮 one 50-60% wszystkich zachorowa艅 na bia艂aczki. Pozosta艂e 25-30% przypada na przewlek艂e bia艂aczki limfatyczne, a 15-25% przewlek艂e bia艂aczki granulocytowe. Wska藕nik zachorowalno艣ci na bia艂aczki jest najwy偶szy u dzieci mi臋dzy 2 a 5 rokiem 偶ycia (najcz臋stsza bia艂aczka limfoblastyczna), zmniejsza si臋 on mi臋dzy 15 a 25 rokiem 偶ycia. Nast臋pnie zn贸w wzrasta mi臋dzy 25 a 30 rokiem 偶ycia, osi膮gaj膮c maks. ok. 50 roku 偶ycia. Chc臋 przedstawi膰 dwa przypadki zachorowa艅 na bia艂aczk臋, kt贸re dzi臋ki zastosowaniu diety dra Kwa艣niewskiego nie zwi臋kszy艂y tej tragicznej statystyki umieralno艣ci. Pacjentka, lat 40, trafi艂a do kliniki hematologii z powodu utrzymuj膮cego si臋 od 4 tygodni post臋puj膮cego os艂abienia oraz g艂臋bokiej niedokrwisto艣ci. Hb - 4,6g% norma : 12-16g% E - 2,17 T/l norma : 3,5-5,5 T/l L -3,3 G/l norma : 3-10 G/l Ht - 23,2 % norma : 38-42% Badanie szpiku kostnego - mielogram - by艂o nast臋puj膮ce: infiltracja szpiku w 60% kom贸rkami blastycznymi zawieraj膮cymi ziarnisto艣ci w cytoplazmie, w cz臋艣ci (12%) o morfologii monoidalnej. Regresja dojrzewaj膮cego uk艂adu granulocytarnego (16%) i erytroblastycznego (9%). Uk艂ad limfoidalny stanowi 15% utkania, w tym plazmocyty-3%. Megakariocyt贸w (p艂ytek krwi) nie znaleziono. Diagnoza: ostra bia艂aczka szpikowa - MLA-M2. Zastosowano leczenie - chemioterapi臋 wzmocnion膮, po kt贸rej wyst膮pi艂o krwawienie z dr贸g rodnych. Po 2 tygodniach zastosowano nast臋pny cykl chemioterapeutyczny, po kt贸rym wyst膮pi艂o uog贸lnione zapalenie sk贸ry oraz uszkodzenie w膮troby - z podwy偶szeniem poziom贸w AspaT do 51 j.u., AlAT- do 255 j.u. Po nast臋pnych cyklach okres aplazji poterapeutycznej powik艂any by艂 uog贸lnion膮 skaz膮 krwotoczn膮 oraz zapaleniem jamy ustnej. Po nast臋pnych 2 tygodniach od ostatniego cyklu wyst膮pi艂o ponownie krwawienie z dr贸g rodnych. Po 6 miesi膮cach od rozpoznania i leczenia choroby stan pacjentki by艂 nadal ci臋偶ki, czu艂a si臋 bardzo 藕le. Wyniki bada艅 by艂y nast臋puj膮ce: Hb - 6,9 g%, E - 3,6 T/l L - 4,5 G/l, Ht - 34%. AspaT - 59, AlAT - 85 j.u. Mielogram: szpik bogatokom贸rkowy, uk艂. granulocytarny reprezentowany przez wszystkie formy morfologiczne stanowi 78% utkania, uk艂ad erytroblastyczny o odnowie prawid艂owej stanowi 11% utkania, limfocyty-1%. Po 2 tygodniach od cyklu wyst膮pi艂y nasilone objawy skazy krwotocznej pod postaci膮 krwawienia z dr贸g rodnych, nosa, wybroczyny sk贸rne. Dodatkowo wyst膮pi艂y powik艂ania infekcyjne w okolicach miejsc wk艂u膰 do naczy艅 偶ylnych przedramion, ponadto objawy ze strony uk艂adu pokarmowego - wzd臋cia, biegunki, zaparcia, epizody drgawek, obni偶enie ci艣nienia krwi, przyspieszenie t臋tna do 100/min, b贸l g艂owy, niepok贸j. OB. 140/150. U pacjentki planowano wykonanie zabiegu autologicznej transplantacji szpiku. Podano w mi臋dzyczasie kolejne 3 cykle chemioterapii, po kt贸rych stwierdzono cechy uszkodzenia w膮troby: pocz膮tkowo AspAT - 254 j.u, AlAT - 240 j.u., nast臋pnie w ci膮gu 1 miesi膮ca wzros艂y do poziomu AspAT - 5 157 j.u., AlAT - 5 173 j.u. W贸wczas w艂膮czono leczenie interferonem. Z uwagi na ci臋偶ki stan og贸lny pacjentki (bia艂aczka + uszkodzenie w膮troby - prawdopodobnie wirusowe) odst膮piono od wykonania przeszczepu szpiku kostnego. Pacjentk臋 przekazano do dalszego leczenia do przychodni przyklinicznej z adnotacj膮: czeka膰 i obserwowa膰! Wtedy zda艂a sobie spraw臋, 偶e w艂a艣ciwie wyrok w tej sytuacji jest tylko jeden - 艣mier膰. Od tego momentu zastosowa艂a diet臋 optymaln膮. Dieta by艂a wdra偶ana oko艂o miesi膮ca, gdy偶 organizm by艂 wyja艂owiony. W szpitalu otrzymywa艂a posi艂ki trzymane 40 min. w temp. 190 0C, np. suche bu艂ki, gotowane mi臋so wo艂owe, co 2 dni pstr膮g gotowany, chudy ros贸艂 z piersi kurczaka z ry偶em lub makaronem. Po zastosowaniu diety optymalnej obserwowa艂a popraw臋 samopoczucia z dnia na dzie艅. Po 2 miesi膮cach wyniki by艂y wr臋cz niewiarygodne: AspAT - 46 j.u. AlAT - 60 j.u. Po nast臋pnym miesi膮cu w wynikach bada艅 potwierdzono obecno艣膰 wirus贸w zapalenia w膮troby B i C (4 miesi膮ce od infekcji). W贸wczas lekarze kliniki hematologii ostatecznie odst臋puj膮 od wykonania transplantacji szpiku kostnego, pacjentka nie jest te偶 poddawana 偶adnemu leczeniu. Og贸lny stan zdrowia nadal stopniowo si臋 poprawia. Po 6 miesi膮cach stosowania diety optymalnej wyniki bada艅 by艂y nast臋puj膮ce : Hb - 8,1 g%, Ht - 39%, E - 3.88 T/l, L - 4,0 G/l, AspAT - 40, AlAT - 53 j.u. Ust膮pi艂y wszystkie dolegliwo艣ci gastryczne, b贸le g艂owy, ko艣ci; natomiast w badaniu szpiku stwierdzono obraz prawid艂owy. Zaniechano wykonywanie dalszych punkcji szpiku. Pacjentka nadal pozostawa艂a pod kontrol膮 poradni hematologicznej, raz w miesi膮cu wykonywa艂a badania krwi, kt贸re z miesi膮ca na miesi膮c by艂y coraz lepsze. Po 1,5 roku od zastosowania diety Hb - 14,9 g%, Ht - 42,5%, E - 4,62T/l, L - 4,3 G/l OB.- 20, p艂ytki krwi - 240 tys./mm3, AspAT - 17, AlAT - 15 j.u. Od zachorowania min臋艂o w tym roku 7 lat. Pacjentka nadal czuje si臋 dobrze, kontrolne wyniki bada艅 pozostaj膮 w normie. Na marginesie dodam, 偶e nikt z lekarzy hematolog贸w nie zainteresowa艂 si臋 przypadkiem pacjentki, kt贸ra pokona艂a t臋 艣mierteln膮 chorob臋.

Udost臋pnij ten post

Drugi przypadek to historia 30- letniego pacjenta. Pacjent skierowany do szpitala z powodu utrzymuj膮cej si臋 od kilku dni wysokiej gor膮czki do 40,50C, ze znacznym os艂abieniem og贸lnym organizmu. W badaniu laboratoryjnym stwierdzono leukocytoz臋 60 000/mm3, OB. - 94. Ze wst臋pnym rozpoznaniem ostrej bia艂aczki szpikowej trafi艂 do Kliniki Hematologii, gdzie po wykonaniu szeregu bada艅 postawiono ju偶 ostateczne rozpoznanie - ostra bia艂aczka mielo-monocytowa. Wdro偶ono leczenie cytostatyczne. Okres po leczeniu mia艂 przebieg bardzo burzliwy i dramatyczny. Bardzo ci臋偶ka pancytopenia obwodowa: Hb - 6,1 g/l, E - 2,5T/l, L-0,4g/l, p艂ytki krwi -15 000/mm3. Ponownie bardzo wysoka temperatura cia艂a, objawy skazy krwotocznej, og贸lny stan pacjenta by艂 krytyczny. Przy wypisie z kliniki adnotacja: z uwagi na charakter schorzenia, a tak偶e wielomiesi臋czne leczenie polichemioterapi膮, w perspektywie mo偶liwo艣膰 przeprowadzenia przeszczepu szpiku kostnego - nie przewiduje si臋 w ci膮gu najbli偶szego roku mo偶liwo艣ci podj臋cia przez chorego jakiejkolwiek pracy. Po zastosowaniu nast臋pnych 2 cykli chemioterapii przebieg po podaniu lek贸w by艂 podobnie ci臋偶ki. Pacjent w ci膮gu 2 miesi臋cy straci艂 na wadze ok. 20 kg, czu艂 si臋 bardzo 藕le, silne og贸lne os艂abienie nie pozwala艂o mu nawet wsta膰 z 艂贸偶ka. Wtedy zacz膮艂 stosowa膰 diet臋 optymaln膮. Pocz膮tkowo ze wzgl臋du na brak apetytu by艂y to 2-3 偶贸艂tka, 2 szklanki wywaru z ko艣ci szpikowych, 1/2 szklanki 30% 艣mietany oraz 100-150 g ziemniak贸w. Po kilku dniach zacz膮艂 nabiera膰 si艂 i ch臋ci do jedzenia, tak 偶e co dzie艅 zjada艂 ju偶 do 10 偶贸艂tek, roso艂y z ko艣ci szpikowych, 100 g w膮tr贸bki, 0,5 l 艣mietany i do 200 g ziemniak贸w. Dieta pocz膮tkowo by艂a monotonna, ale bardzo skuteczna. Pacjent zacz膮艂 do艣膰 szybko przybiera膰 na wadze, a samopoczucie po 1 miesi膮cu stosowania diety by艂o niepor贸wnywalnie lepsze. Inaczej r贸wnie偶 organizm zareagowa艂 na zastosowanie kolejnych cykli cytostatycznych. Objawy uboczne dzia艂ania lek贸w nie by艂y ju偶 tak burzliwe, a os艂abienie i okres spadku morfologii krwi po "chemii" kr贸tkotrwa艂y. Po p贸艂rocznym leczeniu, mimo bardzo dobrych wynik贸w krwi obwodowej, chory zosta艂 zakwalifikowany do przeszczepu szpiku kostnego. Zosta艂 wpisany na list臋 oczekuj膮cych na odpowiedniego dawc臋. Czu艂 si臋 w tym czasie rewelacyjnie, tak jak przed chorob膮. Poprosi艂 o wykonanie jeszcze jednego kontrolnego badania szpiku kostnego. W贸wczas okaza艂o si臋, 偶e w szpiku nie ma 偶adnych zmian patologicznych. Od tamtej pory min臋艂y 2 lata. Pacjent czuje si臋 bardzo dobrze, wyniki bada艅 kontrolnych utrzymuj膮 si臋 w normie. Po roku od rozpoznania choroby powr贸ci艂 do pracy zawodowej. Pozosta艂e 6 os贸b prze偶y艂o ju偶 od rozpoznania choroby ponad pi臋膰 lat, i wszyscy czuj膮 si臋 dobrze. Po przeanalizowaniu tych przypadk贸w nasuwa si臋 kilka refleksji: Leczenie cytostatyczne na pewno w pierwszej fazie choroby jest niezb臋dne i celowe, niestety nie jest pozbawione bardzo ci臋偶kich objaw贸w ubocznych. Medycyna, aby je nieco zniwelowa膰, stosuje kolejne 艣rodki chemiczne, kt贸re nie zawsze przynosz膮 po偶膮dane efekty. Zastosowanie diety optymalnej w trakcie, lub nawet po chemioterapii, wspomog艂o organizm w walce z t膮 uznawan膮 za 艣mierteln膮 chorob膮. Dieta stwarza warunki do tego, aby odnowa naszego organizmu by艂a pe艂na i prawid艂owa. Dostarcza wszystkich niezb臋dnych sk艂adnik贸w naszego cia艂a w postaci najlepszych bia艂ek i t艂uszcz贸w. Tylko w takich warunkach ka偶da kom贸rka naszego organizmu ma szans臋 si臋 odpowiednio zregenerowa膰 i da膰 nam pe艂ne zdrowie. Czy dieta optymalna pokonuje nowotwory? Na podstawie tych kilku przypadk贸w nie mo偶na powiedzie膰 jednoznacznie, 偶e tak. Mog臋 zaryzykowa膰 stwierdzenie, 偶e jest jedyn膮 znan膮 mi skuteczn膮 metod膮 wspomagania leczenia nowotwor贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ana z Podola
ja mia艂膮m ostr膮 bia艂aczk臋 szpikow膮 Tak mia艂am przeszczep szpiku Przyj膮艂 si臋 - organizm nie doprowadzi艂 do wyparcia przez kom贸rki bia艂aczkowe prawid艂owych kom贸rek szpiku - to zas艂uga sepsy przeszczep szpiku mia艂am w Hamburgu Lekarze z Gliwic nie chcieli si臋 tego podj膮c twierdz膮c 偶e to strata czasu, Cho膰 w prezypadku tej bia艂膮czki, kt贸r膮 ja przeby艂am leczenie po chemioterapi jest d艂ugie i ci膮gnie si臋 latami - ja mam to szcz臋艣cie 偶e 5 lat po ost chemii w moim organizmie nie wykryto kom贸rek nowotworowych :) Dawc膮 szpiku zosta艂a moja siostra bli藕niaczka. oczywiscie tak偶e mia艂膮m na艣wietlenia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ana z Podola
autorko, a mo偶e masz rodzenstwo najlepiej by dawc膮 by艂 kto艣 z rodzenstwa, rodziny na szpik czeka si臋 d艂ugo - z poza rodziny

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jak Ci pom贸c?
jakto lekarze w Polsce stwierdzili ze to strata czasu?:O oni maj膮 zasrany obowi膮zek walczy膰 a nie odbiera膰 ludziom nadziej臋. jak tak mo偶na:( jakie mia艂a艣 objawy? jak sie dowiedzia艂a艣? btw gratuluj臋 wygranej walki:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ana z Podola
zawsze by艂膮m osob膮 o bardzo jasnej karnacji (wr臋cz bardzo blada) mama piel臋gniarka m贸wi艂a 偶e wygl膮dam jakbym mia艂膮 bia艂eaczk臋 od urodzenia, oczywi艣cie badania robi艂膮m raz na kilka lat, wczesniej nic nie wskkazywa艂o na objawy choroby, dowiedzia艂am si臋 o chorobie w styczniu, objawy: rokwcze艣niej w sierpniu wr贸ci艂am z grecji, na sk贸rze pojawia艂y si臋 dziwne bia艂e du偶e plamy (przy mojej blado艣ci te blade plamy wygl膮da艂y jak mleko), moje w臋z艂y ch艂oonne powi臋kszy艂y si臋 3 krotnie, nagle zacze艂y pojawia膰 si臋 infekcja uha - tydzien w tydzien - z jednej infekcji do 2, powi臋kszone w臋z艂y pachowe, straci艂am na wadze 10kg w ponad miesi膮c, ma艂o jadlam bo nie b艂o apetytu dosz艂o zapalenie p艂uc i stawy b贸l niemi艂osierny wi臋c ca艂膮 gama objaw贸w i ja tak p贸藕no posz艂am do lekarza To 偶e wyzdrowia艂am to opatrzno艣膰 - inaczej nie t艂umacz臋 tego snu To 偶e lekarze z Gliwic nie ucieli n贸g - to szcz臋sci To 偶e szpital z Hamburga zgodzi艂 si臋 kontynuowa膰 leczenie, pomimo nie rokuj膮cej opini lekarzy (2 profesor贸w medycyny) to cud i cudem by艂o to 偶e leczyli mnie w gliwicach - mimo to, to szpital przed 3 chemia i wspomniana sepsa rozes艂a艂 zapytanie o dalsze leczenie lekarz mowil 偶e do rozrostu choroby przyczyni艂a si臋 grecja - a konktretnie jej gor膮cy klimat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ana z Podola
dodam jeszcze tyle 偶e w ciagu 4 miesi臋cy walki o 偶ycie jad艂膮m jedynie p贸艂 jogurtu dziennie (przy dobrych wiatrach) i ca艂y czas kropl贸wka, plasty morfiny na plecach, szpital, szpital, szpital w styczniu wa偶y艂am 56kg w maju ledwie 43kg tak choroba wyniszczy艂a organizm Do autorki: walcz o siebie, ja nie dopuszcza艂膮m czarnych m,y艣li do siebie, w czasie sepsy mia艂am ost namaszczenie... wiedzia艂膮m ze b臋dzie dobrze, a co ze szpiiem? jest dawca? oczekujesz na przeszczep? mia艂a艣 przeszczep? chemia bardzo wyniszcza organizm pierwsza nie tak bardzo jak 2 po 2 chemi nie potrafi艂am us膮艣膰 unie艣膰 reki o wstaaniu mog艂膮m marzy膰 bia艂aczka to by艂a moja zyciowa lekcja pokory jesli masz pyatania io chcesz caly przebieg leczenia nap[isz na maila - podalam wczesniej ana_matwijenko @onet.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Piotr12345
Witam, prosi艂bym o szacunek tych "pseudopomocnych" i zachowanie milczenia. Ana z Podola ma racj臋 - walcz o Siebie, fajnie by艂oby r贸wnie偶 pomysle膰 o diecie, wiele os贸b sugeruje, 偶e dr Kwa艣niewski i jego dieta pomog艂y im bardzo w okresie ci臋zkich chor贸b i zwiazanych z nimi powik艂a艅. Jedz broku艂y, broku艂y to najwiekszy wr贸g raka w ka偶dej postaci. Na podniesienie stanu Twojego ducha powiem, 偶e osoba, kt贸ra zyje (z 3 moich znajomych) mia艂a dok艂adnie taki sam przebieg wystepowania choroby jak Ty to opisa艂a艣, tzn. oko艂o 4-5 miesi臋cy trwa艂a walka z r贸znymi infekcjami zanim wystapi艂a bia艂aczka. Moim zdaniem to 艣wiadczy po pierwsze o tym, 偶e masz silny organizm, a to wa偶ne. Po drugie nie przejmuj si臋, je艣li pierwsza chemia nie da pe艂nej remisji, druga jest po to aby tego dokona膰, dodatkowo dostaniesz r贸wnie偶 chemi臋 podtrzymuj膮c膮 (je艣li b臋dzie trzeba). Jest takie stwierdzenie, im ci臋偶ej przechodzisz chemie tym lepsze masz rokowania!!! Wszystko jest w g艂owie i to, 偶e masz takie trze藕we spojrzenie na ten temat z pewno艣ci膮 pomaga. Poczytaj o tej diecie, rozmawiaj z lekarzami, prowad藕 dziennik swoich wszystkich lek贸w, objaw贸w itp. najwa偶niejsze, aby艣 zacz臋艂a przyjmowa膰 od razu!!! p艂yny przeciwgrzybiczne doustnie (p艂ukanie grad艂a i prze艂yku), po tym s膮 najwi臋ksze powik艂ania i tego trzeba pilnowa膰. Porozmawiaj z innymi pacjentami jest taki lek niemiecki dost臋pny na allegro, nie pami臋tam nazwy, ale z pewno艣ci膮 inni pacjenci Ci podpowiedz膮. Trzymam kciuki, odzywaj si臋 i nas informuj o post臋pach Twojej z pewno艣ci膮 zwyci臋skiej walki. Wszyscy trzymamy za Ciebie kciuki. Piotr

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jak Ci pom贸c?
Ana z Podola- kurde, ale jak ta Grecja mog艂a si臋 przyczyni膰? gor膮cy klimat? ludzie tam 偶yj膮 przecie偶...to brzmi surrealistycznie. nie mysl, ze podwa偶am zdanie lekarzy tylko zastanawiam si臋 co ma gor膮cy klimat do bia艂aczki....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 :(((((
"lekarz mowil 偶e do rozrostu choroby przyczyni艂a si臋 grecja - a konktretnie jej gor膮cy klimat" - to s膮 bzdury rodem z 艣redniowiecznej teorii miazmat贸w.... Tak wygl膮da pozi

Udost臋pnij ten post

tak wygl膮da poziom poznania przyczyn chor贸b wsp贸艂czesnej medycyny :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jak Ci pom贸c?
do :((((...tez mi sie wydaje 偶e to farmazon. interesuje si臋 od lat medycyn膮 i wiem ze wsp贸艂czesna medycyna nie wie co powoduje bia艂aczk臋, ale ten argument o gor膮cym klimacie jest....:O obawiam si臋 ze to poziom wiedzy polskich lekarzy...u jednej znanej mi osoby chorej na anemi臋 aplastyczn膮 stwierdzono wywo艂anie choroby...przez red bulle:O no naprawde czasami to r臋ce opadaj膮

Udost臋pnij ten post

Dlatego nasuwa si臋 pytanie; Czy mo偶na ufa膰 wsp贸艂czesnej medycynie? Skoro nie zna przyczyny chor贸b - to jak mo偶e leczy膰 objawy po omacku? I to na og贸艂 strasznymi truciznami :( "...wi贸d艂 艣lepy kulawego..."

Udost臋pnij ten post

" campari34 Max Zander vel Klaun wyno艣 si臋 z tymi twoimi radami 12:22 [zg艂o艣 do usuni臋cia] jak Ci pom贸c? ten nawiedzony kretyn pojawia si臋 zawsze na tego typu tematach on rozpieprza topiki." Ale brednie:P.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jestzle
musze sie przyznac ze NIGDY nie bylam tak chora jak po tej pieprzonej chemi.Dopiero od wczoraj jestem w stanie cos zrobic.Tydzien lezenia w lozku i rzygania dalej niz sie widzi -.- To jak najwiekszy kac mojego zycia,wszystko mnie boli a w buzi tak piecze ze masakra!!Pisze zebyscie wiedzieli jakie to jest pieklo,NIKOMU nawet najwiekszemu wrogowi nie zycze takiego cierpienia.Mam juz tak strasznie dosc..

Udost臋pnij ten post