Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mloda_mama00

cukrzyca ciążowa? tak czy nie?

Polecane posty

Witam. Jestem w 8 tygodniu ciąży. Mój lekarz podejrzewa u mnie cukrzyce ciążową. Mój wynik glukozy na czczo to 112mg/dl. Skierował mnie na test obciążenia glukozą. Jednak czytając trochę na internecie znalazłam, że niepokojący wynik, ta górna granica zaczyna się od 140. Czy mam się martwić? I już zacząć przestrzegać diety? Proszę o odpowiedź. Podobno u kobiet w ciąży cukier we krwi nie powinien przekraczać 100mg/dl.

Gość no pod koniec to dziecko
u mnie na wyniku glukozy w surowicy na czczo jest przedział 75-105. Norma 140 dot. wyników po obciążeniu a nie na czczo. A jakie obciążenie masz zrobić 50 czy 75g glukozy?

z racji na wczesną ciąże lekarz kazał mi zrobić test obciążenia 15g glukozy. Strasznie się martwię o dziecko, zwłaszcza, że ciągnie mnie do słodyczy i nie wiem czy mam sobie ich po prostu odmówić czy czekać na wynik.

15g glukozy? Pierwsze słyszę. Ja miałam robione na samym początku obciażenie z racji zbyt wysokiego wyniku na czczo i gin kazał mi zrobić obciążenie 50g glukozy. O 15g nie słyszałam.

Test mam robić na początku stycznia, zaraz przed następną wizytą u lekarza. Mój gin mnie bardzo nastraszył opowieściami o różnego typu zagrożeniach. A jeśli chodzi o przedział to u mnie na wyniku jest od 70 do 110. Już sama nie wiem co mam myśleć.

Ja mieszkam w Uk wiec tutaj sa inne procedury,w polowie stycznia mam wizyte u poloznej to mi powie co dalej,mowil ,ze troszke za wysoki wynik,ale co trzeba bedzie zyc z tym dalej...

ja mialam 109 przy normie wg lab. do 105 i dostałam zalecenie na 50g glukozy.

ja tak miałam w pierwszej ciaży. Po obciążeniu wyszedł podniesiony wynik ale kolejne badania obciążeniem 75g glukozy wyszły w normie więc cukrzycy nie było.

Ponawiam moje pytanie: przestrzegacie lub przestrzegałyście jakiejś diety? Ja nie umiem się powstrzymać od słodyczy, ograniczyłam je ale płacze po nocach, że nie mogę ich jeść tyle ile chce.

Gość moye t
a co to za dziwne obciążenie ci dali 15g? Chyba powinno być 50g glukozy.

moye t 15g, lekarz powiedział, ze to przez wczesna ciąże. Jakbym normalnie robiła to 50g. Też mi się to wydaje dziwne. Chyba, że kupie 50g i zrobię test z 50g. Nie wiem sama.