Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polka-niePolka

Gratuluje inteligencji tym co głosowali na PO !!!!

Polecane posty

Gość ja tam reform nie widzę
yyughiuh-> brawo ! wreszcie ktoś coś wie ;) a shatynku w wyżej wymienionych państwach panuje kapitalizm mieszany z interwencjonizmem państwowym , który zabija kapitalizm , widzę ,że słabo u ciebie z wiedzą na temat ekonomii :classic_cool:

Gość grecja miała z takiego
samego powodu jak białoruś czyli z klamliwych danych mPKB. polska jak widac w dalszym ciągu ma dodatnie pkb i jest oceniana dobrze przez agencje ratingowe.

Gość a więc w których to panstwach
nie jest tak jak napisałaś " a nie tak jak twoja teoria głosi państwo wszędzie podatki wszedzie"????

przypomnijmy cały post "radzę poczytać co to jest kapitalizm i dlaczego jakakolwiek ingerencja państwa jest niewskazana ( a nie tak jak twoja teoria głosi państwo wszędzie podatki wszedzie ) a nie kozaczyć na forum ze swoimi głupotami " a nie wycinek , próbujesz złapać się czegoś po ostrym tyraniu :D post się odnosił do budowy kapitalizmu poprzez aparat panstwa tak przez ciebie lansowany.zabieg który to nie jest możliwy bo stoi w sprzeczności z ideą kapitalizmu :D

nie wiem czy jest tak dobrze u nas miedzy grecja i polska jest takie podobienstwo ze grecja miala najwieksze dotacje z unii jak widac to wcale nie jest korzystne grecja miala olimpiada a my mamy euro i wszyscy zapominaja ze grecja wydaje mnostwo kasy na zbrojenia my nie moglibysm sie tak zadluzyc bo nie mamy euro a hiszpania uzaleznila wzrost od budowy mieszkan i infrastruktury nam tez to grozi czasem czytam rybinskiego i gwiazdowskiego oni sa tacy w opozycji do calego swiata i mowia zawsze na odwrot jak w tv

Gość w sprzeczności?
w czym owa sprzeczność? co do zarobków w chinach i poziomu praw pracowniczych. polecam rozmowe z pracownikami chińskimi w hurtowniach odzieży pod Łodzią.

Gość rybiński u mnie przegrał
jak porównał nasze zadłużenie do zadłużenia z czasów gierka. kapitalna bzdura.

nie wiem co tam pisal o gierku on ogolnie specjalizuje sie w katastroficznych wizjach

Gość o kapitalizmie w wiki
Kapitalizm system ekonomiczny oparty na prywatnej własności środków produkcji, czyli kapitału, który jest maksymalizowany przez właściciela. System kapitalistyczny opiera się na zasadach: wolnego obrotu towarami i usługami wolnej konkurencji pomiędzy podmiotami wolnego obrotu kapitałem oraz środkami produkcji Nigdzie na świecie nie ma systemu w pełni kapitalistycznego. Kapitalizm jest ograniczany m.in. przez: monopole państwowe według zwolenników kapitalizmu, prywatne monopole praktycznie nie występowałyby przy całkowicie wolnym rynku ograniczenia obrotu kapitałowego, np. przez kontrolę państwa nad systemem bankowym interwencjonizm i protekcjonizm (cła) państwowy nierówne traktowanie podmiotów przez prawo, w szczególności różne opodatkowanie różne ograniczenia w wolnym obrocie towarami i usługami koncesje, zezwolenia władzę biurokracji

czyli w czym ta sprzeczność?

tak naprawde balansujemy na krawedzi 55% dlugu do pkb a gdyby nie sztuczki rostowskiego to wyszloby na jaw ze juz dawno go przekroczylismy a agencje obciely by nam ratingi i cala propaganda sukcesu szlak by trafil poczekajmy na dane eurostatu i dowiemy sie ile tak naprawde mamy dlugu

w tym ,że każda regulacja rynku przez państwo zaprzecza kapitalizmowi , takich podstaw nie znasz , odsyłam do liceum na podstawy przedsiębiorczości lub na pierwszy rok studiów , wstyd !

teraz schatyn będzie zadawał pytania na udając głupa :classic_cool: według schematu :classic_cool:

bo ty bys chcial taki czysty kapitalizm jest troche socjalizmu i jest troche kapitalizmu

odnoszę się do wypowiedzi szmatyna na temat tego ,ze w pl dopiero buduje się kapitalizm na gruzach socjalizmu i dlatego u nas nie ma eldorado , ale będzie za kilkaset lat kiedy już go zbudujemy :classic_cool:

Gość o kapitalizmie w wiki jeszcze
raz bo chyba ktos nie przeczytał. Kapitalizm system ekonomiczny oparty na prywatnej własności środków produkcji, czyli kapitału, który jest maksymalizowany przez właściciela. System kapitalistyczny opiera się na zasadach: wolnego obrotu towarami i usługami wolnej konkurencji pomiędzy podmiotami wolnego obrotu kapitałem oraz środkami produkcji Nigdzie na świecie nie ma systemu w pełni kapitalistycznego. Kapitalizm jest ograniczany m.in. przez: monopole państwowe według zwolenników kapitalizmu, prywatne monopole praktycznie nie występowałyby przy całkowicie wolnym rynku ograniczenia obrotu kapitałowego, np. przez kontrolę państwa nad systemem bankowym interwencjonizm i protekcjonizm (cła) państwowy nierówne traktowanie podmiotów przez prawo, w szczególności różne opodatkowanie różne ograniczenia w wolnym obrocie towarami i usługami koncesje, zezwolenia władzę biurokracji

Gość o kapitalizmie w wiki jeszcze
w tym ,że każda regulacja rynku przez państwo zaprzecza kapitalizmowi , takich podstaw nie znasz , odsyłam do liceum na podstawy przedsiębiorczości lub na pierwszy rok studiów , wstyd ! :D

Gość Nigdzie na świecie nie ma syst
emu w pełni kapitalistycznego. Kapitalizm jest ograniczany m.in. przez: monopole państwowe według zwolenników kapitalizmu, prywatne monopole praktycznie nie występowałyby przy całkowicie wolnym rynku ograniczenia obrotu kapitałowego, np. przez kontrolę państwa nad systemem bankowym interwencjonizm i protekcjonizm (cła) państwowy nierówne traktowanie podmiotów przez prawo, w szczególności różne opodatkowanie różne ograniczenia w wolnym obrocie towarami i usługami koncesje, zezwolenia władzę biurokracji czyli jest dokładnie tak jak u nas.

Gość w tym ,że każda regulacja
rynku przez państwo zaprzecza kapitalizmowi , takich podstaw nie znasz , odsyłam do liceum na podstawy przedsiębiorczości lub na pierwszy rok studiów , wstyd ! czyli jednak znam podstawy i wiem jak realnie wygląda kapitalizm. a ty nie. wstyd!

Gość Taki ułomny kapitalizm jest
w Polsce budowany na wzór panstw zachodnich. Innych wzorców nie mamy.

czyli w czym ta sprzeczność bo nie napisałaś?

23:37 [zgłoś do usunięcia] jak osiagniemy ten poziom gospodarczy jak ma szwecja to i podatki będa wracały. teraz nie wracaja bo dopiero kapitalizm się u nas buduje. o tu tu :classic_cool: w tym ,że operujesz kapitalizmem mieszany z interwencjonizmem państwowym a udajesz bystrzachę :classic_cool:🖐️

teraz wrzuć sobie w wiki co o jest interwencjonizm państwowy :classic_cool: al dobrze ,że się kształcisz może nie będziesz takich głupot w przyszłości pisał :classic_cool:

Gość Nigdzie na świecie nie ma
systemu w pełni kapitalistycznego. Kapitalizm jest ograniczany m.in. przez: monopole państwowe według zwolenników kapitalizmu, prywatne monopole praktycznie nie występowałyby przy całkowicie wolnym rynku ograniczenia obrotu kapitałowego, np. przez kontrolę państwa nad systemem bankowym interwencjonizm i protekcjonizm (cła) państwowy nierówne traktowanie podmiotów przez prawo, w szczególności różne opodatkowanie różne ograniczenia w wolnym obrocie towarami i usługami koncesje, zezwolenia władzę biurokracji czyli jest dokładnie tak jak u nas.

To jest taki kapitalizm jaki istnieje na świecie czyli realny a nie kapitalizm teoretyczny który nie istnieje. I ja właśnie o takim kapitaliżmie realnym pisałem.

Czyli to: "o tu tu w tym ,że operujesz kapitalizmem mieszany z interwencjonizmem państwowym a udajesz bystrzachę" nie jest udawaniem bystrzachy tylko mówienie o rzeczach realnych.

a gdzie o tym wspomniałeś wcześniej ?

Gość cały czas pisze o
kapitalizmie i jego budowie w Polsce.

Gość normalna z najnormalniejszych
Dziwi mnie ,że od lat Polacy wybierają do rządzenia krajem tych samych Wielokrotnych Oszustów ?! PIS, PO czy postkomuchy czerwone lub zielone,PJN, Palikoty wszyscy już ,,rządzili,, Ś. żadna różnica , tylko w kampaniach wyborczych obiecują Cuda , później kasują apanaże i ustawiają rodziny i nieudaczników partyjnych w zarządach firm , spółek . Niestety za swoją Naiwność drogo płacicie ,macie najniższe uposażenia i najwyższe podatki w eurolandzie , a cwaniacy ,,wybrańcy,, i ich rodziny opływają w luksusach Ś.. za Wasze . Czyżby powiedzenie : Polak i po szkodzie Głupi było jednak prawdziwe ? Podwyżki cen, nowe Podatki, Akcyzy itp. Haracze macie jak w banku HA HA HA.

Gość kogo ty bys wybrała
że tak spytam?