Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JuLidka

wysoki zasiłek macierzyński

Polecane posty

Gość JuLidka

czy któraś dostała? chodzi mi o to czy jest jakaś mama która będąc w ciąży założyła działalność, zapłaciła jeden raz najwyższą składkę chorobową a później dostała wysoki zasiłek macierzyński? żeby była jasność własny interes mamy w planach i tak i tak ale też mamy w planach dziecko i pomyślałąm że można by było tak to zgrać żeby jak najwięcej dostać z ZUS-u. ale czy to jest możliwe?

Gość porada wszechwiedząca
Podmiot samodzielnie wskazuje podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z tytułu pozarolniczej działalności gospodarczej. ZUS nie może zakwestionować tej zadeklarowanej kwoty, co wynika z uchwały SN II UZP 1/10 Uchwała Składu Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego - Izba Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych z dnia 21.04.2010 r., (II UZP 1/10) Teza: Zakład Ubezpieczeń Społecznych nie jest uprawniony do kwestionowania kwoty zadeklarowanej przez osobę prowadzącą pozarolniczą działalność jako podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, jeżeli mieści się ona w granicach określonych ustawą z 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.). Orzeczenie to zostało wydane w związku z kazusem, który pojawił się w gdańskim ZUSie. Podmiot zadeklarował (i potem płacił przez kilka miesięcy) bardzo wysokie składki, a potem udał się na zwolnienie chorobowe. Po jego zakończeniu udał się na urlop macierzyński. Przez cały okres pobierał z ZUSu właściwe świadczenia w bardzo wysokiej kwocie. jest to zatem możliwe.

Tylko że jednorazowa wysoka składka Ci nic nie da. Bo wysokość zasiłku to średnia z kilku (chyba 6) ostatnich składek, więc niewiele podnosi. Musiałabyś co najmniej pół roku płacić wyższą składkę , żeby zauważyć różnicę.

Gość Podobnie
Ja dostałam, ale działalność miałam 2 lata.

Gość kdjfngvjs
Zapłaciłam 2 małe składki a potem 4 duże i dostawałam niecałe 1500 zł.

Gość JuLidka
może jeszcze się ktoś wypowie?

Gość loris26
Zakładając działalność gospodarcza nie musi się płacić składki chorobowej.Będąc już w ciąży wystarczy zapłacic dwie najwyższe składki przed końcem ciąży i wtedy będzie sie dostawać wysoki zasiłek.Nie jest prawdą, ze składka jednorazowa nic nie da.Nic nie da jesli będzie sie płacic niska składke a tylko przed porodem dwie wysokie bo wtedy biora srednią .Ale jesli nie płaci sie w ogóle składki chorobowej a dopiero potem dwie najwyzsze to biora jako średnią tą właśnie najwyższą.Korzystajcie poki możecie.To co napisałam to prawda.

Gość JuLidka
loris26 bardzo dziękuje a mam takie pytanie jeszcze może wiesz. jeśli zacznę opłacać chorobowe wcześniej i opłace je 90 dni czyli uzyskam prawo do chorobowego to czy wtedy jeszcze w ciąży jak pójdę na l4 to ono będzie równie wysokie?i późniejszy macierzyński też?

Gość JuLidka
zgadza się ale jak działalność jest np 4 msc to liczy się przeciętną z 4 msc

też tak myślałam ale wyprowadzono mnie z błędu :/ liczy się 12 miesięcy i koniec a jeśli w ciągu tych 12 miesięcy jakieś były bezskładkowe to liczy się 0 (przynajmniej tak było rok temu)

Gość JuLidka
a gdzie ci tak powiedzieli? bo nawet na stronie ZUS jest inaczej niż mówisz

Gość mamuśk\
dostałam po opłaceniu jednej sklaki...

Gość nadia.g
Do mamuśk/ witaj powiedz coś więcej o tym bo jestem też w takiej sytuacji i moja księgowa też mi tak doradziła z tym, ze ja prowadzę DG juz 1,5 roku i wyrejestrowałam się z chorobowego od 01,01,2013 żeby zacząć płacić podwyższoną składkę od lutego (ale muszą to być 3 m-ce wyższych składek ) żeby ZUS zaczął liczyć od nowa a nie z 12 m-cy gdzie była preferencyjna mała składka. No i tak zrobiłam tylko nie wiem co z tego wyjdzie...

WITAM poszukuję informacji odnośnie mojej sytuacji ;na forum nie znalazłam podobnego przypadku ; dlatego jeśli ktoś może udzielić mi porady będę wdzięczna. Sytuacja wygląda następująco: Od 2008 roku prowadzę działalność gospodarczą , w styczniu te\go roku podjęłam pracę na etacie ,księgowa (rozliczająca moje podatki z DG) wyrejestrowała mnie z ubezpieczeń w styczniu, ponieważ pracodawca z etatu opłaca za mnie składki, ja placę tylko chorobowe. Termin porodu mam na 13 lipca. Wiem,że prowadząc DG i będąc na etacie otrzymuje się zasiłek z etatu, jestem obecnie na zwolnieniu lekarskim , ale nie dostałam nawet złotówki z zusu , bo zapowiedzieli kontrolę u mojego pracodawcy; więc nie wiem czy mi w ogóle przyznają macierzyński z etatu, kontrola skończy się dopieron po moim porodzie. Postanowilam więc zgłosić się do dobrowolnego ubezpieczenia społecznego z DG od dnia 1 czerwca deklarując składkę od najwyższej podstawy .Moje pytanie - jeśli urodzę w lipcu to aby otrzymać zailek macierzynski z DG musze rozwiązać umowę z pracodawcą? Z jaką datą najlepiej? Druga kwestia co zrobić jeśli urodzę w czerwcu? Jak będą w zusie oblicząć mi zasiłek- czy składki płacone przez pracodawcę zsumują ze skladką wpłaconą przeze mnie w czerwcu z tytułu DG, nie wiem czy można łączyć w ten sposób składki ?NIe wiem czy nie odmówią mi świadczeń z umowy o pracę w wyniku kontroli, z etatu powinnam dostać jakieś 2500 zł zasiłku. ile mogłabym otrzymać zasiłku z działalności jeśli nie upłynęło 30 dni od momentu powstania ubezpieczenia chorobowego ,tzn. jeśli bym urodzila w czerwcu a nie lipcu? Jak wyliczą zasiłek? Co byście zrobili na moim miejscu ? Co radzicie ? Z góry dziękuję za każdą radę. pozdrawiam

Gość gość
nie!!!!!, aby mieć najwyższy musisz przez co najmniej rok oplacac najwyższe składki, czyli jeszcze przed zajściem w ciaze, jaesli będziesz takie oplacac od momentu kiedy dowiedzialas się o ciąży nie dostaniesz najwyzeszego tylko odpowiednio mniejszy, ja brałam niecale 5 tysiecy

Gość Paulinne
Dziewczyny, widzę, że na forum jest duży szum informacyjny i mało twardych faktów. Ja to przećwiczyłam jakiś czas temu (2010), ale wiem że ciągle to działa. Czym innym jest zasiłek macierzyński otrzymywany po urodzeniu dziecka, a czym innym - zasiłek chorobowy w czasie ciąży. Żeby otrzymać wysoki zasiłek macierzyński (obecnie to prawie 7 tys zł na rękę - miesięcznie...) wystarczy ciągle opłacić jedną maksymalną składkę za pełny miesiąc przed urodzeniem dziecka. Ogólne informacje na ten temat można znaleźć np. na skladkachorobowa.pl, szczegółowa instrukcja na firmadlamamy.pl

Gość Pola3939
Paulinne czy mogłabyś mi napisać coś więcej na temat Twojej działalności ponieważ mam ten sam problem...?

Zostało już niewiele czasu aby skorzystać z pomocy PomagamyMamom.pl, nie czekaj wypełnij formularz już teraz http://www.pomagamymamom.pl/ Pomagamy Mamom Boisz się płynności finansowej w czasie macierzyńskiego? Rozważ, czy nie warto zdecydować się na program, w którym możesz otrzymać aż 2.800 Zł miesięcznie. Również, gdy teraz jesteś bezrobotna lub prowadzisz działalność gospodarczą! pomagamymamom

Zostało już niewiele czasu aby skorzystać z pomocy PomagamyMamom.pl, nie czekaj wypełnij formularz już teraz http://www.pomagamymamom.pl/ Pomagamy Mamom Boisz się płynności finansowej w czasie macierzyńskiego? Rozważ, czy nie warto zdecydować się na program, w którym możesz otrzymać aż 2.800 Zł miesięcznie. Również, gdy teraz jesteś bezrobotna lub prowadzisz działalność gospodarczą! pomagamymamom