Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

piotrek..

bardzo wazne prosze o pomoc .grupa krwi

Polecane posty

moja narzeczona jest w 7 miesiacu ciazy ale jestesmy pokloceni.Dostałem esemesa od niej,, ze moj syn potrzebuje krwi jaka jest grupa krwi odczytałem go 14 minut temu dzwonie a ona ma wylaczony telefon .Sam nie wiem co robic przeciez powinna zadzwonic nie weiem czy jaja sobie robi ,denerwuje sie

MUSISZ ZNAĆ SWOJA GRUPĘ KRWI I DZIECKA. CO MY MAMY CI ZROBIĆ NA TM FORUM NIE NAPISAŁEŚ SZCZEGÓŁÓW...

Gość szczęsliwa :)
Ale o co ci właściwie chodzi? Powinna zadzwonić to fakt

pytam czy to mozliwe ze potrzebna jest moja grupa krwi .Czy moja narzeczona robi sobie jaja ale to troszke by glupie zarty byly caly chodze zdenerwowany bo ma wylaczony telefon

Gość Babcia Frida
Tak, musisz znać swoją grupę krwi i dziecka, tylko skąd masz wiedzieć jaką grupę krwi ma dziecko skoro się jeszcze nie urodziło, a po drugie u dzieci grupę krwi ustala się chyba dopiero po 3 roku zycia, ale nie jestem pewna. Tak mi przynajmniej mówili w szpitalu jak urodziłam córkę i pytałam o jej grupę krwi. Dla mnie dziwne to co piszesz, albo to pisze twoja baba. Możliwe, że chce Cię w ten sposób jakoś "przywołać" spowrotem do siebie.

Gość o właśnie ja się wtrącę
przepraszam od razu:) bo ja urodziłam dwa lata temu i jak patrzyłam w książeczce zdrowia dziecka to nie ma tam grupy krwi wpisanej, jest tylko moja grupa. To po 3 roku dopiero się ustala? Ale to tak na własne życzenie czy jakieś skierowanie na badania dostanę?

Gość ghghhf
jakb bylo cos powaznego a by wyladowala w szpitalu to by napewno sie lekarz z toba skontaktowal jak by byla Twoja krew potrzebna,a jej telefon by sie rozladowal a po drugie jak by jej dziecku zagrazalo cos to by nie wysylala smsa tylko dzwonila do ciebie, chyba ze jest idiotka

Gość Babcia Frida
Mnie powiedziano, że grupę krwi ustala się po 3 roku, bo u niemowląt i tak małych dzieci grupa krwi często się zmienia sama i nie można jej wcześniej ustalić. Potem chyba na własną rękę - nie wiem. Chyba jedynie w przypadku nieszczęśliwych wypadków robią na szybko badanie i ustalają grupę krwi i biorą pod uwagę to co aktualnie jest.

tez tak mysle ze powinna zadzwonic albo lekarz .Zastanawiam czy nie zadzwonic do szpitala czy jest taka osoba to znaczy narzeczona.Mam nadzieje ze sobie robi jaja a z drugiej strony jak by to byl zart .to straszne glupi zart

Gość cmmmmmmmmmmmmmssssssssss
a ja myslę że twoja dziewczyna np bada sobie odczyn commbsa. ja to badałam w 5 tygodniu i 28 w łaśnie. pytają wówczas o gr krwi ojca

Hm, przepisałeś sms wprost czy coś zmieniłeś? Bo może napisała że potrzebna jest (w sensie- znajomość) twojej grupy krwi dla dziecka (tzn. ze względu na dziecko, na badania związane z ciążą), jeśli ona ma rh (-) to pewnie robi teraz badania na odczyn Coombsa bo jest ryzyko konflkiktu. I myślę że o to chodzi, ona w ogóle zna Twoją grupę krwi? Jeśli tak, może zapomniała? Bo na pewno nie ma takiej sytuacji że wprost dziecku nagle trzeba przetaczać krew, i to Twoją...

Do wypowiedzi wyzej nie zna mojej grupy krwi . a esemesa napisala mi napisz mi szybko jak masz grupe krwi to dla twojego syna (teraz chyba rozumiem nie chodzilo jej o krew dla syna tylko o grupe)

Gość amelkowa mamaaa
możliwe że ma rh - i dlatego pyta o twoja grupe krwi. u nas tak bylo ja rh - , maz rh + (lekarz pytal o grue krwi meza)

Gość ,,,,,,,,,,,,,ma
Moje dziecko miała ustaloną grupę krwi zaraz po porodzie....GRUPA KRWI nie zmienia się wraz z wiekiem dziecka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kto takie bzdury pisze....ŻENADA>>! Nie bada się standardowo po porodzie u wszystkich noworodków, tylko u tych ,u których jest to konieczne ze względów medycznych. .............głupota ludzka nie zna granic...

Nie zmienia się, ale też słyszałam że wyniki po porodzie mogą nie być wiarygodne (nie będę tu pisała dlaczego bo nie pamiętam dokładnie). Piotrek- no to masz odpowiedź, potrzebuje znać grupę krwi i tyle, a pisze że to dla dziecka żebyś jej nie olał i nie myślał że to jakieś jej wymysły.

Gość ,,,,,,,,,,,,,ma
1. Grupa krwi nie może się dzicku zmienić, tylko zmienić mogą się przeciwciała. Dlatego pierwsze badanie grupy krwi może wykazać, że dziecko ma grupę np. A, a kolejny wynik, że B. Nie oznacza to, że grupa krwi uległa zmianie, bo nie zmienia się nigdy, tylko ze za pierwszym razem została źle oznaczona. Dzieje się tak najczęściej z 2 powodów: dziecko tuż po urodzeniu jeszcze nie ma wytworzonych przeciwciał w odpowiedniej ilości lub uzyto słabych testów. Są podobno testy, które wskazują od pierwszego dnia życia prawidłową grupę krwi, ale są one bardzo drogie i stosuje się je tylko w przypadku zagrożenia życia dziecka. 2. jeśli rodzice mają taką samą grupę krwi dziecko najprawdoppodobniej bedzie miało również tę samą lub grupę ), która krzyzuje się ze wszystkimi innymi. Może natomiast mieć inny odczynnik Rh (np. dwa plusy mogą dać u dziecka minus, ale może być również plus) 3. Noworodkom tuż po urodzeniu robi się badanie gruy krwi w 3 przypadkach: jeśli dzieckojest chore, jeśli ma żółtaczkę lub podwyższony poziom birubiliny, jesli rodzice mieli konflikt serologiczny. we wszystkich tych przypadach dziecko może potrzebowac transfuzji krwi, więc badanie musi byc zrobione na wszelki wypadek. Jesli transfuzja jest potrzebna na cito robi się ten dokładniejszy test. 4. Lekarze nie wpisują noworodkom wyniku do książeczki zdrowia dziecka w przypadku jeśli nie był zrobiony ten dokładny test, bo rzeczywiście może się okazać, że grupa była źle wyznaczona i lepiej powtórzyć badanie w przypadku zagrożenia zycia. To tyle. Te procedury, o których pisałam mają miejsce w konkretnym szpitalu, nie wiem jak to wygląda w innych - może inaczej? _________________