Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jfjugbhgf

"Siłaczka" Stefana Żeromskiego z jakiej jest epoki?

Polecane posty

Gość kawałek drewna
pozytywizm

Gość teoria spiskoowa
z średniowiecza

Gość hnngj
nie no google padlo ?

Gość Literat und vodka
"Chodźcie dzieci ja was uczyć będę!"-to chyba tylko mogłaby prawdziwa pozytywistka powiedzieć:classic_cool:Ps a jak chcesz sprawdzić czasowe umiejscowienie akcji powieści to se ją przeczytaj.W końcu masz wolne. To się czymś zajmij budującym:classic_cool:

Gość jfjugbhgf
To Młoda Polska czy pozytywizm? Bo właśnie nie wiem...

Gość jfjugbhgf
Józek, czyli jeżeli mam w pracy maturalnej odnieść jakąś lekturę do epoki pozytywizmu, to mogę wybrać "Siłaczkę"?

Gość epoka
pozytywizm

Gość jfjugbhgf
Józek, ok, dziękuję Ci bardzo ;)

Gość Argonatos
Tu należy się pewnego rodzaju uściślenie.Skoro pytasz o epokę literacką, w której dobie powieść została wydana to odpowiedzi brzmi jak wyżej.Młoda Polska.O tym okresie pisze się umownie od 1891 a data wydania "Siłaczki"to rok 1895.Jeśli zaś chodzi o nurt wokół jakiego rozgrywa się treść powieści to przede wszystkim odpowiedź na to jaki to nurt stanowi sama tytułowa postać-"Siłaczka"czyli młoda nauczycielka Stanisław Bozowska.To co stanowiło obrany przez Nią cel i czemu się de facto poświęciła.To określano mianem pracy u podstaw.Była to typowa dla Pozytywizmu koncepcja budowania społeczeństwa.Przy okazji.Poczytaj sobie trochę o osobie jaka była pierwowzorem postaci z opowiadania.Czyli Faustynie Morzyckiej.Ciekawa postać

Gość jfjugbhgf
Argonatos, to mogę w pracy maturalnej wybrać "Siłaczkę", jeżeli mam odnieść się do utworów epoki pozytywizmu?

Gość i takie pytanie zadaje
maturzystka :O

Gość Argonautos
Granice między epokami[w tym w sensie literackim]są płynne.Motywy się często ze sobą przeplatają.Możesz wybrać "Siłaczkę"do analizy jako dzieło związane z pozytywizmem w literaturze polskiej okresu Młodej Polski.Możesz też się skonsultować z nauczycielem czy taka formuła będzie poprawna.Wg mnie "literacki pozytywizm"to pewien skrót myślowy.Poprawniej należałoby mówić o pozytywizmie w literaturze.

Gość jfjugbhgf
Argonautos - Ok, dzięki bardzo.

Gość Argonautos
O pozytywizmie w literaturze czy też jako pozytywizmie-epoce literackiej pisze się umownie od upadku Powstania Styczniowego do lat 90-tych XIX wieku."Siłaczka"została wydana już jakby w okresie Młodej Polski lecz tak jak pisał Józek należy ja moim zdaniem traktować jako dzieło z przełomu epok.I dzieło właściwe bardziej pozytywizmowi

Gość Yolander b cool
W sumie lepiej się trzymać tego co mówią na ten temat w szkole.Nie wiem jaki jest obecnie system sprawdzania maturalnych prac i komu konkretnie to powierzają ale matura to matura.Dyskusje akademickie wokół literatury można prowadzić później:P:P:P:P Autorko.Ty się przygotowujesz do matury próbnej[kiedy ja macie]czy już do normalnej??

Gość jfjugbhgf
Yolander b cool-właśnie teraz teraz pisze.Siedzę se w takiej sali kuratorium.Odroczyłam sobie termin pisania do końca roku bo miałam ważne sprawy i nie mogłam pisać o czasie:classic_cool:Mam tu ze sobą tablet a Oni mają Hot Spota to jak ktoś ma coś ciekawego do dodania to niech wali:classic_cool:

Gość jfjugbhgf
Yolander b cool, zaczynam pisać normalną ustną maturę. Próbną pisemną już mieliśmy.

Gość Pani Ściąga!
A do której siedzisz?

Gość jfjugbhgf
A w sumie jeszcze jakaś godzinkę ale będę już wychodzić.:classic_cool:

Gość Pani Ściąga!
To trzeba było googlować a nie na kaffe pytać.Skąd ta pewność ze ktoś pomoże.A google coś tam zawsze będzie wiedzieć.

Gość jfjugbhgf
Heh nie zrozumiesz tego.Jestem na Kaffe 7/24 i to mój obowiązek:classic_cool:

Gość jfjugbhgf
Przecież to podszyw pisze :) Dzięki za odpowiedzi :)

Gość Pani Ściąga!
Ależ rozumiem to doskonale Moja Droga:classic_cool:Nie ty jedna.Nie ty jedna.Bejbe:classic_cool:

Gość Yolander b cool
A już rozumiem.Przygotowujesz swoją prezentacje.OK:P Jesteś bardzo sumienna wg mnie:P Lubię sumiennie dziewczęta:P

Gość Siłaczka-Powerka
"Siłaczka"w epoce relatywizmu to "Kobieta- Strongman":classic_cool: