Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiluklikajsy

Brać tabletki antykoncepcyjne czy nie?

Polecane posty

Gość kiluklikajsy

Mam taki problem, bardzo nie regularne miesiączki 71 dzień cyklu ostatnia. Teraz nie wiem co gorsze.Czy branie tabletek antykoncepcyjnych, mimo że nie sypiam z nikim bo nie mam faceta ale będę miała regularny cykl? i też nie wiadomo jak po tych tabletkach będę się czuła. Lub nie brać anty i znów miesiaczki co 2 .,3 mies . Lub duphaston na regulowanie ? nie wiem co mam zrobić bo ginekolog powiedział że decyzja nalezy do mnie;/ pomóżcie

Gość ...gienia...
ja bym brała tabletki, one wynormuja poziom hormonow i wcale nie sa takie szkodliwe jak powszenie gadaja, ja brałam przez 10 lat i jakos nic mi niedolega.

Gość l,mkjnohugbyv
a ja brałam przez 2 miesiące tabletki i zle sie czułam, lekarz mi przepisal inne to samo.. wiec nie moge brac zadnych bo glowa mnie bardzo boli, mam zaburzenia zoladkowe. wyprobuj tabletki. ale nie wszystkie kobiety dobrze na nie reaguja.

Gość kiluklikajsy
no własnie boje się , bo kiedyś tez brałam było to jakieś 10 lat temu i nie bardzo dobrze sie czułam, jedyne co było na plus to większy biust i ładna cera, ale nastrój tragedia. chyba juz wole te miesiączki co 2 mies. lub duphaston

Gość hdhgsa
Zainwestuj w wizytę u ginekologa, który jest jednocześnie endokrynologiem. Takie rzadkie miesiączki, o ile przypadkiem nie miałaś niedawno swojej pierwszej miesiączki, mogą być spowodowane nadmiarem prolaktyny (ma się wtedy za częste lub za rzadkie miesiączki, niskie libido i bolesne piersi, czasem coś z nich wycieka i jeszcze pare innych rzeczy). Nadmiar prolaktyny powoduje nie tylko tak długie cykle, ale może też utrudniać zajście w ciążę. Leczy się to np Bromerganem, czytałam, że można już po 3 miesiącach wyregulować swój cykl na dobre. Takie branie tabletek antykoncepcyjnych nie wyleczy problemu ale tylko go 'ukryje'. Tak jakbyś zamiast myć twarz po całym dniu, nałożyła na nią dużo fluidu i pudru, co nie zmienia faktu, że twarz masz dalej brudną. Badanie na prolaktynę możesz też zrobić we własnym zakresie (i dopiero wtedy iść do ginekologa), kosztuje ok 30 zł. Pobierają Ci krew pierwszy raz, po czym bierzesz tabletkę MTC (musisz ją kupic w aptece, albo daja Ci na miejscu), która powoduje podniesienie poziomu prolaktyny, po czym pobieraja Ci krew po godzinie. Poziom prolaktyny powinien się wtedy podnieść 2-5 razy. Jeżeli jest więcej, to masz już gotową odpowiedż na swoje pytanie :]

Gość hdhgsa
Aha, możesz też mieć po prostu problemy z tarczycą- badanie na TSH

Gość hdhgsa
Aha, możesz też mieć po prostu problemy z tarczycą- badanie na TSH

Gość kiluklikajsy
hdsk----dziękuje kochana za odpowiedz, byłam kiedyś u ginekologa własnie endokrynologa, teraz żeby się do niego dostać trzeba długo czekać , i zawszę robiłam badania na prolaktynę i zawsze było w normie. Ale masz racje branie tabletek antykoncepcyjnych "ukryje" a nie wyleczy o ile nie narobię jeszczę gorzej , bo jak przypomnę sobie swoje humory to mnie telepie na samą myśl, i też pamiętam jak rozmawiałam z nim jak mogę się czuć po anty, to nie zaprzeczył że moge się czuć przez pierwsze miesiace zle....przez pierwsze miesiące? o, nie! :) a za pyt. jak się będę czuć po duphastonie powiedział że wręcz odwrotnie bardzo dobrze. MOże powiedział na podstawie wyników moich, nie wiem. Pewno jest jedno po duphaston troche jak bym zyła w tranśie, zato duża ochota na sex, o dziwo. Po anty nerwowa, zła i wiecznie nic nie pasuje. Chyba zostane przy duphastonie.

Gość to ja też coś powiem
Proponuję poszukać ginekologa który zainteresuje sie przede wszystkim znalezieniem przyczyny zaburzeń a nie na dzień dobry wypisze receptę, na tabletki.

Gość ruta stepowa
Wydaje mi się że teraz w aptekach jest nowsza generacja tabletek niż była jeszcze 10 lat temu, z mniejszą dawką hormonów. Poza tym 3 miesiące gorszego samopoczucia po tabletkach to norma, organizm musi się do nich przyzwyczaić, dopiero po tym czasie jeśli nadal czujesz się fatalnie można zmienić tabletki.

Gość LLLLLLLLLLLLLLLLLOOOOOOOOOOOOO
niestettz ja nie uynaje tego

Nie tylko prolaktyna i tsh, jeszcze kilka innych hormonów, jeśli ich poziom nie jest w normie może powodować nieregularność miesiączek. I trzeba jak najbardziej znaleźć przyczynę tego. Tabletki antykoncepcyjne mogą być też lekiem w tym przypadku, bo większość ma działanie antyandrogenne.