Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kukulka83

Izotek-czy lekarz przepisze? Czy pomoże na 100%?

Polecane posty

Gość kukulka83

Hej mam 28 lat, od ponad 12 walczę z trądzikiem. Myślę, że powodem są hormony, choć biorę tabletki (Yasmin), to i tak mam takie gule podskórne. Nie jest ich strasznie dużo, ale źle się goją, zostają ślady. Nigdy nie mam gładkiej cery. Próbowałam już wszystkich zewnętrznych leków. Antybiotyków nie brałam, bo dermatolog powiedziała, że i tak nie ma pewności, czy pomogą a bierze się pól roku, że trzeba przemyśleć. I tak myślę, że skoro coś mam brać, to może Izotek? Ale czy tu jest gwarancja, że pomoże? I czy są szansę, że na w sumie niezbyt ciężki, ale uporczywy trądzik, lekarka mi to przepisze?

Gość antykoncepja jasmin
na pryszcze ci nie pomoże, to słaba antykoncepcja nic więcej. Podejrzewasz hormony to je najpierw oznacz, czyt zrób badania. Jeśli to od hormonów to lekarz powinien przepisać cos w rodzaju diane35. Ten lek ma kilka niby lepszych zamienników, więc spokojnie coś znajdziesz. A o izoteku to nawet nie myśl. Jesli przyczyną jest coś innego niż hormony to wtedy ewentualnie izotek ale po porządnym i długim namyśle.

Gość kukulka83
Diane brałam prawie rok, nie pomogła w ogóle. Do tego dobra ginekolog powiedziała, że tego nie powinno się brać dlużej niż kilka miesięcy, bo szkodzą. Hormony miałam oznaczane, i są w normie. Dermatolog powiedziała, że prawdopodobnie komórki mam nadwrażliwe na androgeny.

Gość antykoncepcja yasmin
Jeśli miałabyś wrazliwość na androgeny to diane by ci pomogła. Diane to lek właśnie na androgenizm, a głównie PCOS Ginekolog ci bzdurę powiedziała. To nie dlatego się diany nie bierze dłużej niż rok, bo szkodzi. Diane ma za zadanie zatrzymać pracę jajników i wyrównać nadmiar androgenów. Po roku czasu hormony sa na tyle wyrównane, że nie ma sensu Diany brać dalej tylko się pacjentka przerzuca na zwykłą antykoncepcję. I tutaj już trzeba umiec ją dobrać. Bo jedne kobiety dobrze reagują na takie słabizny jak yasmin ( dla mnie akurat te tabsy sa zabójcze) a inne na silniesze.

Gość iiiiiiiiiizzzzzzzzzzzz
ja tez mam 28 lat rok temu przeszlam skuteczna kuracje izotekiem dlugo mi nic nie pomagalo takze zaryzykuj ja mowie ze warto, teraz nie mam zadnego pryszcza moze jakis maly przy miesiaczce