Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agawa_Agawa

Co na śniadanie dla 10-mies. bez zębów?

Polecane posty

Jak w temacie. Mój 10-mies. synek nei ma jeszcze ząbków. Na śniaanie daję mu w kólko kaszę manną (takż Nestle z gotowca lub zwykłą gotowaną) z dodatkiem utartego jabłka. No, ale w kółko to samo ..... Dwa razy dostał rozgotowane płatki owsiane też z jabłkiem, ale średnio mu podchodziły. Co można jeszcze podawać? Myślałam o jajecznicy, ale chyba całego jajka jeszcze nie wolne? Ale może się mylę .... Dawałm mu do "jedzenia" chleblek - chetnie smokta, ale nie na tyle, aby się tym najeść, poza tym kilkarazy mi się przy chlebie krztusił. Z obiadem trochę lepiej wymyślać, bo ciągle papki z różnych warzyw + ryba lub indyk/królik, a czasem posiłkuję się słoiczkami. Macie jakieś "przepisy" co można jeszcze podawać takiemu maluchowi, kóry nie ma zębów? Dodam, ze unikam cukru, więc proszę przepisów z cukrem nie podawać (chyba, ze można zastąpić biały cukier trzcinowym nierafinowanym?)

Gość Nastturcja Mama
tak bardzo sie nie przejmuj zębami ponieważ dzieci gryzą głównie dziąsłami :-) Ja zaczęłam podawać synkowi jajecznicę z całego jajka jak skończył 10 miesięcy, do tego kromeczka chleba z masełkiem. Ser biał, twarożek, jogurt naturalny

Gość jakas tam.,.
Mój mały od 4 miesiąca je wszystko więc nie wiem nad czym Ty się kobitko zastanawiasz... :).Oczywiście ja się bałam z początku dawać mu cokolwiek ale mój tata się z nim przestał patyczkować :).Do tej pory (ma już 2 lata i prawie 8 miesięcy) nic mu nie jest baaaa on mi nawet nie choruje:)

Gość mamama27
ja dawałam kaszke - przeważnie taką zbożową z nestle - ale synek ma skaze - teraz ma 14 m-cy i daje mu płatki śniadaniowe - zwykłe corn flaks - świetnie miękną w mleku - albo płatki z bobovity - niby po 18m-cu ale ja daje - je też parówki (ale tylko takie sensowne np. sokołów z szynki albo morlinki dla dzieci, wcześniej paróweczki z gerbera) no i jajecznice - aa ma 4 zęby i wszystko nimi gryzie

Gość dodolot
10miesieczniak je tylko papki? ogranij sie kobieto:O

Gość moje dziecko w wieku
dlaczego dajesz mu same papki?

Gość Do genialnej autorki
Kobieta wyżej nie napisała przecież, w jakiej postaci co dawała. Myśl. Twój sposób karmienia dziecka to jakaś farsa, dziecko szklanka i jego papki :O

Gość regtygbfvd
Autorko,ja bałam sie dawac dziecku bardziej tresciwe jedzenie-czyli geste ze słoiczków,bo nie miał ząbków,dławił sie chocby jedna grudka w całej zupce,i wyrosły mu dwa dolne ząbki,jednak faktycznie miazdzy dziasłami... stopniowo coraz mniej mu miażdze zupki,na poczatku miksowałam.Jak miał 6 miesiecy i kupowalam zupki dla takiego wieku to mialy one konzystensje grudkowa i z miesiac miksowalam mu na miazge ,teraz widze postepy,musisz sie odwazyc dam mu cos nowego,może zacnzij od chrupek,albo herbatników? mojemu daje jajecznice ale widze ze jej nei gryzie tylko połyka po troszke z łyzeczki,a dziekco ma 8,5 miesiaca... tez sie zdarza ze cos mu zaleci jakis okruszek tam gdzie nei trzeba,wiec uwaznie go pilnuje podczas posiłków.. pomału rozszerzam mu menu.Bedzie dobrze :) i nie martw sie wrednymi wpisami.

Wrednymi wpisami się nie martwię, bo już się przyzwyczaiła,, ze na kafeterii siedzą czasem trole, które nie mają nic ciekawszego do roboty tylko wypisywać brednie :-) Widać jakieś głupie dzieciaki, które się nudzą w czasie wolnym od szkoły. Daję synkowi czasem chrupka, a czasem chlebek - ciumka, ciumka, ale za mało, aby tym się najadał. Na obiad ostatnio dawałam rybkę tylko rozgniecioną widelcem (więc nie papka) + warzywa zmiksowane, ale mam problem własnie w kwestii śniadań.

Ja na śniadanie daje kaszkę gęstą łyżeczką co do papek, moja miala etap, ze jadla kazdy obiadek, grudki, makaron nie przeszkadząło jej to, teraz od 2 tygodni nie chce jeść takich i wypluwa.. moze zęby? ale jak dam chrupka, biszkopta, chlebek, wedline to je..

Gość nauczycuelkom heheh
platki owsiane namoczone na noc i ugotowane rano zmiksowane z bananem