Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krystallica

nowa praca a ciaza

Polecane posty

Gość krystallica

Pare dni temu (tuz przed Swietami) udalo mi sie dostac nowa prace. Jest ona w biurze tlumaczen. Dzisiaj zas odkrylam, ze jestem w ciazy. Juz jak podpisywalam umowe spoznial mi sie okres, ale niczego sie nie domyslalam, jako, ze moje cykle nie sa reguralne. Jak na razie o ciazy swiadcza tylko dwie kreski na tescie, do gina pojde po nowym roku. I mam teraz takie pytanie, w zwiazku z tym, ze to jest nowa praca czy i kiedy mowic o ciazy? Jak pisalam juz praca jest w tlumaczeniach i wiekszosc roboty moge spokojnie odwalac w domu (uzgodnione z pracodawca), takze ciaza nie powinna miec zadnego wplywu na moja prace. W zwiazku z tym musze koniecznie informowac pracodawce, ze oczekuje dziecka? Aha, umowa bedzie o dzielo.

Gość mike_maruda
to juz masz po robocie umowa o dzielo,1 szt i papa

Gość HMS..SDSS...Petard
Bądź szczera. Idź do pracodawcy i powiedz mu: praca jest w tlumaczeniach i wiekszosc roboty moge spokojnie odwalac w domu, takze ciaza nie powinna miec zadnego wplywu na moja prace. Aha, umowa bedzie o dzielo.

Kochana - umowa o dzieło to umowa cywulno - prawna a nie stosunek pracy - czyli mówiąc wprost - nic ci się nie należy - nie dostaniesz chorobowoego - gdybyś się źle poczuła ani macierzyńskiego - czy naprawdę nie wiedziałaś o tym czy to jakaś prowokacja ???

Gość anhelinażoli
nic nie mow! umowa o dzielo to zlecenia,nie masz zadnych praw

Gość krystallica
Wiem na czym polega umowa o dzielo. Zle sie wyrazilam mowiaz, ze podpsalam umowe o prace. Zostalam zatrudniona w formie umowy o dzielo. Chodzi mi o to, czy musze imformowac biuro tlumaczen, ze jestem w ciazy skoro tlumaczenia bede robic glownie w domu, do biura wpadac raz kiedy, no generalnie ciaza nie bedzie miec raczej wplywu na moja prace.

Gość krystallica
Czy pracodawca moze byc jakos niezadowolony, ze ledwo co podpisalam umowe a tu juz ciaza?

umowa o dzieło ma swoje charakterystyczne cechy - czyli wykonanie konkretnego dzieła - ile będzie trwało to tłumaczenie ?? 9 miesięcy ??? jeśli termin ewentualnego porodu nie będzie miał wpływu na wykonanie dzieła to moim zdaniem nic mu do tego :):):)

Gość krystallica
9 miesiecy na pewno nie bedzie trwac. Z tego mi mowili to bede dostawac rozne teksty, ktorych tlumaczenie moze mi zajac np kilka dni lub czasem do miesiaca, ale wszystko jest kwestia umowienia sie z klientem.

to nie jest umowa o dzieło - to jest oszustwo - bardzo często praktykowane :) jaka jest treść twojej umowy dokładnie ??

Gość mikemaruda
jak sie dowiedza ze jestes w ciazy na pewno dostaniesz mniej zlecen,a o stalej pracy nie masz szans

Gość krystallica
W dziedzinie tlumaczen generalnie ciezko jest o stala prace. Z tego co wiem od moich znajomych tlumaczy to oni wspolpracuja z wieloma biurami, nie ograniczaja sie do jednego, do tego tez sie oglaszaja na roznych portalach by samodzielnie podlapac klientele. niektprzy z nich po jakims czasie sami zalozyli wlasne biuro i dzialaja na wlasna reke. Dla mnie to poczatek. Wczesniej pracowalam na umowe o prace i w zupelnie innym charaktzerze, potem zdecydowalam sie przekwalifikowac, zaliczylam pare gratisowych praktyk i to bedzie moja pierwsza taka praca.

Gość krystallica
wloskim

Gość HankaMOSTOWIAAAAK
nic nie mow,to nie ich biznes,pracujesz w domu,glowa a nie nosisz kartonow :P

załóż działalność gospodarczą i wystawiaj im rachunki - gdyby coś się - odpukać wydarzylo- zus zapłaci chorobowe i potem macierzyński - inna opcja - założ działaność tuż przed porodem zapłać od najwyższej podstawy i będziesz miała macierzyński że ho ho - chyba, że kwestie finansowe nie mają dla ciebie znaczenia :) ide spać dobranoc i gratuluję dzidziusia :) dzieci są cudne póki nie staną się nastolatkami hahahahah :) kolorowych :)