Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hienka z okienka

Czemu aby zostac dawca szpiku trzeba płacic 250zł??

Polecane posty

Gość hienka z okienka

Co za głupota;/

Nie trzeba :o tyle kosztuje badanie i wprowadzenie cie jako potencjalnego dawce, mozesz pokryc czesc opłaty jesli chcesz zostać dawcą, ale to nie reguła DKMS się utrzymuje z dotacji sponsorów i dobrowolnych datków

Gość hienka z okienka
Aha to super;) A tak apropos to ktos z was rejestrował sie juz?

Gość Eeerrr...
Jestem w banku dawcow szpiku juz ponad 4 lata...

Gość hienka z okienka
I trzeababylo potem oddac krew do badan?

Gość hienka z okienka
Szczerze powiedziawszy to w razie czego nie wiem czy sie nadaje jestem dosc szczupłą osoba eh... sam nie wiem jak to jest z tym oddawaniem szpiku

Gość Eeerrr...
Nie jestem pewna jak to jest w Polsce, bo ja zarejestrowalam sie w UK. Pracowalam kiedys w fundacji, ktora prowadzila rejestr dawcow i kierowalam dzialem, ktory zajmowal sie rekrutacja potencjalnych dawcow. Kiedy ja sie rejestrowalam kilka lat temu trzeba bylo oddac probke krwi do zbadania DNA, ktore potem moze byc porownane z DNA pacjenta i na tej podstawie widac, czy te dwie osoby "do siebie pauja". Teraz to sie troche zmienilo w UK i nie oddaje sie juz probki krwi tylko sline,z ktorej tez mozna zbadac DNA, a jest szybciej i taniej. Jesli chodzi o oddawanie szpiku to sa dwie metody i tutaj na wyspach to dawca wybiera ta, ktora woli. Jedna z nich jest podobna do oddawania krwi - dawca podlaczony jest do maszyny, ktora wybiera z jego krwi tylko komorki szpiku, ktore potem sa podawane pacjentowi kroplowka (bo tak wyglada przeszczep szpiku, nie jest to operacja, tylko podanie kroplowki z komorkami szpiku). Ten zabieg trwa okolo 4-6 godzin. Troche dlugo, ale w tym czasie mozna obejrzec film, czy pogadac z kims. Druga metoda to pobieranie komorek szpiku z kosci miednicznej z tylu plecow. Wszystko trwa okolo pol godziny, 45 minut, jest to zabieg pod ogolnym znieczuleniem, wbijaja duza igle do kosci i wyciagaja strzykawka szpik (ktory wyglada tak, jak krew), wiec zazwyczaj nie ma nawet blizn, a jak sa to tylko male slady po nakluciach. Po tym zabiegu zazwyczaj dochodzi sie do pelni sil w przeciagu tygodnia czy dwoch, zalezy od organizmu. Trzeba zostac pare dni w szpitalu. Wejdz na strone fundacji Urszuli Jaworskiej, zeby dowiedziec sie jak to wyglada w Polsce. Goraco zachecam wszystkich do zarejestrowania sie jako dawca, naprawde mozna komus uratowac zycie! Osobiscie poznalam wiele osob, ktore przezyly dzieki przeszczepom szpiku. Zachecam tez do oddawania krwi!

Gość gośćtomek
Hey mam pytania jak chce zostac dawca szpiku musze pokryc te badania

Gość gość
ja jestem w rejestrze od 1999 roku i nic