Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Gość kurczę u takiego malcha to ja
nie wiem ale może pójdz do lekarza ? albo zadzwoń chociaż A na razie to raczej wydaje mi się że bezpieczna będzie pasta do zębów ? ja smaruję jak mi wyskoczy jak nie mam nic innego

Gość moye t
"Jeśli na wargach dziecka pojawi się pęcherzyk, nie panikuj, ale też nie bagatelizuj opryszczki. Czasem bywa niebezpieczna. Jeśli wirus dostanie się do oka, może to grozić nawet utratą wzroku. Niemowlę z opryszczkowym zapaleniem jamy ustnej wymaga leczenia w szpitalu, ponieważ ból uniemożliwia mu ssanie, co grozi odwodnieniem. Zdarzają się też przypadki bardzo groźnego opryszczkowego zapalenia mózgu. Opryszczkę łatwo pomylić z liszajcem, dlatego lepiej, żeby dziecko zobaczył lekarz. (Uwaga -niemowlęta karmione piersią lub butelką miewają pęcherzyk na wardze. To nie jest opryszczka, tylko nieszkodliwa ssawka). Jeśli dziecko istotnie ma opryszczkę, jak najszybciej zabierz się za jej zwalczanie. Zaordynuj mu płukanie buzi Septosanem lub rumiankiem i odkaź błonę śluzową Aphtinem. Chore miejsce smaruj co trzy godziny acyklovirem w kremie (np. Zovirax, Antivir, Hascovir). W sprzedaży są również specjalne płyny do przemywania (Sonol) i sztyfty do smarowania ust (Polvir). Oprócz tych leków możesz też stosować maści: cynkową lub ichtiolową (Tormentiol), które mają działanie wysuszające i ściągające, ale nie działają przeciwwirusowo. Jeśli nie masz pod ręką żadnego z tych specyfików, umocz w wodzie tabletkę polopiryny, która ma działanie przeciwzapalne i posmaruj nią chore miejsce. Możesz też to zrobić spirytusem, który ma działanie wysuszające. Twoja szybka reakcja zahamuje rozwój wirusa i złagodzi przebieg choroby. Jeśli stan zapalny utrzymuje się dłużej niż tydzień, to być może doszło do bakteryjnego zakażenia opryszczki. Koniecznie zabierz dziecko do lekarza, który prawdopodobnie przepisze maść z antybiotykiem. Skontaktuj się z nim także, jeśli opryszczka ma ciężki przebieg, zwłaszcza gdy malec choruje po raz pierwszy - możliwe, że lekarz przepisze mu acyklowir doustnie (nie podawaj go nigdy na własną rękę). Opryszczka odbiera dziecku ochotę na jedzenie. Nic dziwnego - z każdym kęsem ranki na ustach pieką coraz bardziej. Możesz mu choć trochę ulżyć, przygotowując na obiad zamiast kotleta zupę krem, a na kolację zamiast kanapek delikatną kaszkę lub puree. Przy opryszczkowym zapaleniu jamy ustnej dawaj dziecku rzeczy nie kwaśne, nie słone, niezbyt słodkie, o aksamitnej konsystencji; często jedzenie i picie stanie się możliwe dopiero po podaniu leku przeciwbólowego. "