Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mela126

streptokoki

Polecane posty

Gość mela126

czy Wasi ginekologowie zalecali pod koniec ciazy robienie posiewu na to?

Gość mela126
tak chodzi mi o to badanie-chciałabym wiedziec czy to standard wsród innych badań typu toxo, cytomeg, hiv itd.

Gość moye t
to badanie nie jest refundowane jeśli o to chodzi. ale z tego co się orientuję staje się powoli standardowym badaniem zalecanym pod koniec ciąży. Może kiedyś i NFZ to zauważy -jakie to ważne badanie.

z tego, co mówiła moja lekarka, jest to badanie konieczne, ale nie jest refundowane chyba. Był tu całkiem niedawno temat, o dziewczynie która badania nie miała i noworodek nie dostał antybiotyku i ciężko zachorował

Gość mela126
własciwie nawet nie o refundację mi chodzi tylko, czy lekarze właśnie o to dbają.

Gość moye t
no jeden dba a inny olewa. jednak zawsze można się upomniec o to badanie. A nawet trzeba. Po prostu warto miec orientację w badaniach które warto zrobić.

Gość porozmawiaj z nim
moj obowiazkowo mnie badal .tzn pobral a ja zanioslam do laboratorium.z tego co wiem on bada wszystkie pacjentki pod koniec ciazy na ta bakterie

Gość małamamam
ja nie miałam tego badania, a podczas porodu mnie o to pytali i dali antybiotyk na wszelki wypadek

Gość mela126
no to też mądre, nie badac i od razu antybiotyk... tak chętnie, chociaz moze lepiej dac niz potem problemy..

Gość moye t
ogólnie postepowanie jest takie aby zrobić badanie wcześniej i w razie wykrycia GBS podleczyć jeszcze przed porodem. Potem pobiera się kontrolny wymaz i jesli nadal będzie coś nie tak to podczas porodu podadza antybiotyk. Przy braku badania antybiotyk jest podawany odgórnie podczas porodu.