Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sadystic:)

Pytania do Mam bliźniaków:)

Polecane posty

Drogie Mamy,mam takie pytania: 1. W którym tygodniu ciąży rodziłyście? 2. Poród siłami natury czy cc i czy zdarzyło się Wam jedno dziecko sn,a drugie cc? 3. Czy dzieci były tej samej płci? Ja obecnie zaczynam 33tc. Płci nie znamy, jedno to ma być chłopiec,ale jak będzie faktycznie to jeszcze zobaczymy.

Gość hugh9gh9uh
1. w 39 2. cc 3. dwie dziewczynki

Gość mama babelkow
w 34 sn w tym drugie dziecko porod posladkowy dwaj chlopcy:)

Gość dziwnego masz gina
Wiesz SADYSTIC masz dziwnego gina!! Nie umial rozpoznac czy to ciaza jedno czy 2 jajowa?? Czy moze ty o tym fakcie po prostu nie masz pojecia bo nie spytalas albo nie wiesz ze takie sa.. Jesli masz ciazy 1jajowa to beda klony.. czyli 1 plec.. jesli 2 jajowa moga byc roznej plci ale te przypadki wg mojego lekarza dotycza kobiet z policystycznymi jajnikami -przynajmniej tak mi wyjasnil na usg -BO PYTALAM O TO CZY SA 1 CZ 2 JAJOWE I CO SIE Z TYM LACZY.. a jestem zaledwie w porownaniu do ciebie w 3 mies ciazy!! Co do porodu tez wypytalam i odpowiedz dostala obszerna.. jesli to twoje 1 dziecko to tylko cc jesli kolejna ciaza a 1 rodzilas dolem to mozliwy dol, ale nie wyklucza sie ze 1 pojdzie dlem 2 cc..wszystko zalezy od ulozenia dzici.. Ciaze blizniacze zazwyczaj sa wczesniej o ok 2 tyg ale sa i ciaze donoszone srdna waga to ok 2,5kg i polecam ci.. PYTAJ SIE LEKARZA A NIE LUDZI NA FORUM!!!

Gość mama babelkow
to prawda ,ale jesli ciaza blizniacza zostaje pozniej stwierdzona to moze byc maly problem z rozroznieniem jedno(dwu)jajowosci ,a jesli sie lekarz nie przylozy i nie zmierzy grubosci przegrody miedzy owodniami to naprawde nie wiadomo,dziwie sie bo ciaza mnoga zawsze jest ryzykowna i wlasnie tu powinno sie po pierwsze dobrze rozpoznawac a po drugie informowac matke o wszystkim.Wiadomo ze ciaza jednokosmowkowa jednoowodniowa jest ciaza wysokiego ryzyka(zespol podkradania) i diagnostyka tu to podstawa.

Do dziwnego masz gina u mnie są dwujajowe,więc mogą być jednej płci lub różnych. To moja druga ciąża,więc z porodem też może być różnie. To pytanie zadałam nie celem konsultacji medycznej,a wymiany informacji z innymi dziewczynami. Moja kuzynka urodziła w 39 tc i 3 dni, bliźniaki-pierwsza ciąża sn, a przy drugiej też bliźniaczej w 29tc przez cc. Także różnie bywa i dlatego chciałam porozmawiać.

Gość mama babelkow
mysle ze autorka dostala odpowiedz od swojego gina a pyta z ciekawosci zawsze mozna sie czegos dowiedziec od mam blizniaczych:) Pozdrawiam!

Gość mama babelkow
Sadystic:) to bedziecie mieli mala niespodziewajke jak sie maluchy urodza:) u nas bylo od poczatku wiadomo ze dwaj chlopcy:) a i urodzili sie z waga 2160g i 1830g, mialam cukrzyce ciazowa i od poczatku ciazy chlopcy rosli identycznie a potem w ciagu tygodnia roznica wyniosla 300g podejrzewamy z lekarzem ze lozysko moglo juz byc czesciowo mniej wydolne.Teraz chlopcy rosna znowu rowno roznice sa niewielkie a i sa calkowicie rozni od siebie maja podobne ust i noski a reszta calkiem inna kolor oczy ilosc wloskow nawet karnacja:)

Mamo babelkow jest tak jak wyżej napisałaś-rozmawiałam z lekarze:) ja w sumie też bym chciała chłopca-choć jednego, podobnego zdania jest też moja córka:) ale najważniejsze żeby zdrowe były. Gratuluje porodu pośladkowego-ponoć ciężka sprawa.

Gość mogę i ja cusik dodać?
Jestem bliźniaczką,z bliźniaków 1 jajowych. 1. mama urodziła nas w 7 miesiącu-kiedyś nie liczyli tygodni:) 2. poród naturalny-to była pierwsza ciąża 3. dwie dziewczyny obecnie sama jestem w ciąży-25 tydzień bliźnieta jednojajowe, dwukosmówkowe. też dziewczynki:) mam nadzieję,że urodzę jak najpóźniej... będę miała cc-względy zdrowotne. pierwsze słyszę żeby pierworódki musiały mieć cc przy bliźniakach.

Gość a ja mialam trojaczki...:)
1. 29 tc 2. cc 3. trzy dziewczyny

Gość mama babelkow
A wiesz tu cie moze zdziwie ale porod posladkowy byl super ale to tylko dlatego ze to byl ten drugi i mniejszy synek po prostu brat pieknie mu droge utorowal:) jedno parcie i byl na swiecie majac wszystko "w tyle":) generalnie urodzili sie szybko i sprawnie w 3,5h:) co do cc w 1 ciazy blizniaczej tak teraz sie preferuje(nie w kadym szpitalu) chyba robia to dla bezpieczenstwa i pewnosci ze bedzie ok.

Gość mogę i ja cusik dodać?
Do dziwnego masz gina nienawidzę określenia klony! bliźniaki są podobne-bo nie identyczne z wyglądu. osobowość mogą mieć kompletnie różna. trafiało mnie jak nas ubierali jednakowo. to są różne osoby a nie żadne klony, do mama babelkow masz absolutnie rację-bliźniaki bywają różne.

Ja się na razie szykuję na sn. Ale wiadomo w razie jakiegokolwiek spadku tętna czy komplikacji będzie cesarka. Mój poprzedni poród był 13 lat temu,więc lekarz śmieje się,że to tak dawno,że nie prawda :) Co do płci to jedno dziecię jest wstydliwe i cały czas na usg odkręca się i zakrywa :) na razie mamy wyprawkę w kolorach-białym, żółtym i zielonym. U nas w rodzinie nie ma mody na jednakowe ubieranie bliźniąt... Mamo babelkow to mogę tylko mieć nadzieję,że uda mi się równie sprawnie urodzić-u nas na razie ułożenie główkowe-lekarz twierdzi,że jest może z 10% albo i mniej szans,że się obróbcą,bo już mają ciasno. Waga z ostatniego usg to 1210 i 1420. Ale wiadomo to tylko maszyna i trzeba brać margines błędu. Rodzina się śmieje,że mniejsze to będzie dziewczynka :)

Gość mama babelkow
No wlasnie...moj sie odwrocil kilka dni przed porodem a tak caly czas byli ulozeni glowkowo... lezalam w szpitalu i mialam ktg 4 razy dziennie i tak bardzo moje dzieci tego nie lubily krecily sie kopaly az sie jeden obrocil :) tak sie domyslalam bo jak nas podlaczali to jakos mial w dziwnym miejscu ta akcje serca:) no i dzien przed porodem usg pokazalo pieknie ulozopnego blizniaka 1 glowkowo a blizniaka 2 posladkowo.Mialam miec cc ale bardzo chcialam rodzic sn i madry lekarz mi pozwolil:) akcja porodowa szybka sprawna i wszystko ok ,tylko potem chlopcy lezeli 3 tyg na neonatologii ale coz urodzili sie ciut za wczesnie wiec trzeba bylo(jeden mial za mala wage i obaj nie ssali)teraz za chwile skoncza 3 mce:)i waza ponad 4 kg :)

Ja mimo wszystko liczę,że będę w tych 90% :) Też bym chciała sn, bo mam bardzo dobrego ginekologa i super położną,a wiadomo,że przy dwójce maluszków będzie co robić,a po cc dłużej się dochodzi do siebie. To fajnie rosną chłopcy. Mój lekarz chce mnie położyć na patologię koło 37 tygodnia i do tego czasu zabronił mi rodzic :)

Gość mama babelkow
no u mnie szyjka byla kiepska i skurcze od 28 tyg wiec lezalam w domu plackiem a polozyl mnie w 32 tyg a rodzilam 34+4 wiec spoko:) bedzie dobrze ja co prawda jestem ciut wykonczona bo pracy jest masa przez 3 tyg mieszkalam w szpitalu a potem juz w domku zachcialo mi sie karmic piersia(wczesniej sciagalam i podawalam butelka) i nastapil chaos non stop karmilam a terasz po prostu glodomorom brakuje i sa na mm,najtrudniej jest karmic jak obaj chca naraz piersia to naprawde nielatwe a butelka jest super ukladam na rogalu i podaje butle obu:) jak chcesz pogadac to mozemy przejsc na priv:)

Chętnie jak tylko mąż uruchomi komputer,bo jakiegoś wirusa złapał. Bo do wejścia na kafe używam komórki,a w telefonie ani gg, ani maila nie mam :( Ja się szykuję do odciągania za radą kuzynki-dwa razy bliźniaki :) Dostałam od niej lokator elektryczny,więc łatwiej będzie... Tak jak mówię,jak tylko mąż uruchomi kompa, to dam Ci namiar. Wolisz gg czy maila?

W zasadzie maila mogę Ci od razu podać,ale po prostu nie sprawdzę jak coś byś napisała.:) sadystic.maja@onet.pl A gg bez włączonego komputera nie znam...

Gość pytanie do sadystic:)
Jak korzystasz z internetu w komórce? a odpowiadając na twoje pytania to urodziłam 39 plus 6 dni dwie córeczki,przez cc bo na ktg spadło tentno. karmilam mm.

Gość obserwacjaaaaaaaaaa
ja tez mam pytanie do mam blizniaków - ale tych dwujajowych przypadek, ze tak wyszło, czy bralyscie wczesniej pigulki anty albo clo?

Gość mama babelkow
Napisalam maila:) bede zagladac jak bedziesz miala internet to pogadamy:) No ja chcialam karmic i karmilam 10 tygodni teraz juz sa na mm a piersia dokarmiam jak chca, mam pomrozone kilkadziesiat porcji wiec rozmrazam i podaje ,ale widze ze ten moj pokarm im nie starcza.Wiesz z doswiadczenia ci powiem ze karmienie bezposrednio piersia jest szybszym sposobem bo pozniej jak dzieci jedza wiecej to znowu pol dnia siedzisz z laktatorem :( ja na pierwszy okres wypozyczylam szpitalny ciagnal jak smok :) teraz walcze z mlekiem modyfikowanym ,dostali Hipp combiotik i chyba im nie sluzyl przeszlam na bebilon i obserwuje i niestety mam wrazenie ze tez nie do konca jest ok no coz jak bedzie trzeba to zmienie.

Nie bardzo rozumiem co miałaś na myśli pytając jak? To napiszę wszystko co mi do głowy przyszło... Korzystam z pakietu internetowego opłacanego raz w miesiącu, w telefonie wybieram ikonkę googla, wpisuję kafeteria lub wybieram opcję idź do zakładek. Mam nadzieję,że odpowiedziałam na pytanie.

Gość mama babelkow
Generalnie blizniaki dwujajowe sa dziedziczne w lini zenskiej chociaz u mnie w rodzinie nigdy ich nie bylo:D pigulki bralam 2 lata wczesniej wiec sie nie liczy i nie bralam clo ale pol roku wczesniej stracilam ciaze i nie wiem czy to moglo miec wplyw zawsze to burza hormoow a ja do tego mialam zasniadowe zwyrodnienie kosmkow wiec hormony spadaly dosc dlugo.

Super. Jak tylko mężulek upora się z trojanem to od razu napiszę. Brałam tabletki antykoncepcyjne przez 12 lat, więc pewnie miało ty wpływ na to,że ciąża jest bliźniacza. Ale warunkiem sprzyjającym jest także to,że u nas w rodzinie jest urodzaj na bliźniaki :) w bliskiej rodzinie to 4 parka-moja mama była z bliźniaków, u kuzynki dwa razy dwa,a teraz my...

Gość pytanie do sadystic:)
Ja mam chyba za stary telefon. wykupiłam sobie ten pakiet,przy dzieciach nie zawsze mam możliwość do komputera bo w drugim pokoju stoi,a tak telefon pod ręką. ja mam lg kp 500. ma prawie 3 lata więc pewnie nie da rady. czytac mogę,nie mogę pisać. ja byłam po in vitro. Wcześniej 5 lat leczenia.

Ja mam dwuletni telefon,więc też nie jest najnowszej generacji. Nie wiem czemu nie możesz pisać.

Gość baba jaga jest łamaga
ad. 1. 32tc ad. 2. cc ad. 3. parka-dwujajowe ja też mam siostre bliźniaczke, nie leczyłam się, nigdy nie brałam hormonów.

Gość twinmama
skonczony 38tydzien,rodzilam przez cc,bliznieta dwujajowe- chlopiec i dziewczynka

Gość magia po prostu magia
35 tc cc dziołchy jednojajowe