Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Iwonaa*

Jakie gotować sosy- nie na śmietanach.

Polecane posty

Gość Iwonaa*

Dziewczyny moje dziecko 3m ma skazę. Karmię piersią i muszę unikać sosów na bazie śmietany. Podpowiedzcie co i jak gotować (zwłaszcza sosy) bez śmietany? Mamy dzieci ze skazą co jecie ? Co gotujecie ?

Gość kolorekzielony
a mozesz jesc papryke i mieso? ja czesto robie taki sos. podsmazam na oleju lub oliwie miesko np piers z kurczaka,dodaje ulubione porzyprawy, i wrzucam pokrojona w paseczki papryke.dusze i podlewam co chwile woda, i z tego robi sie taki wlasnie sos.pozniej jeszcze doprawiam koncentratem pomidorowym i innymi przyprawami. sos jest swietny bez smietany, idealnie pasuje do ryzu czy makaronu.

Gość Mama Nasturcja
ja zamiast śmietany daję jogurt naturalny ale to ze względu na ogólnie zdrowie, natomiast po prostu dawaj samą mąkę

Gość fsdff
Ja czasami podduszam podsmażone mięso w wodzie i dodaję bułkę tartą (stopniowo, żeby nie zaskoczyło mnie że bardzzo zgęstniała). To też skutecznie i smacznie zagęszcza.

Ja zagęszczam ziemniakami (puree) . Mój syn nie toleruje laktozy więc ani maki, ani bułki tartej ani śmietan, jogurtów dawać nie mogę.

Gość Iwonaa*
Już nie wiem co gotować :(

Jak ma skazę białkową to możesz korzystać z wszelkich możliwości bez śmietan, jogurtów wiec masz szerszy zakres ;)

Gość Iwonaa*
annnnna mój też właśnie nie toleruje laktozy Możesz napisać co gotujesz sobie na obiady ? Jestem psychicznie wykończona bo już nie wiem co jeść. Sosy pieczeniowe np. odpadają bo mięsa nie mogę (chyba smażonego).

Napiszę później, najpóźniej jutro bo mały już chce się kąpać, ja jem wszystko ale mój syn i mąż nie tolerują laktozy, też karmiłam piersią to napisze jak to u nas było.

Gość mama na etacie
sosy biale jak najbardziej! na delikatnym rosole potrawkowy albo koperkowy nie ostry musztardowy tez moze byc.mozesz sobie ugotowac male pulpeciki do tego:) ja tez robie spaghetti z pulpecikami i wtedy na pomiodorach z puszki a nie na koncentracie i duzo ziol to dobre na trawieniei twoje i dziecka.

Gość Iwonaa*
annnnna będę wdzięczna jeśli później napiszesz :-)

zaciągnięcie mąka ziemniaczaną zrobi ci taki trochę kisielek z sosu - coś a la chińszczyna ja robiam też zasmażkę z margaryny bezmlecznej i mąki i rozcieńczałam rosołem np.

Gość mama na etacie
ja nawet nie robie zasmazki na margarynie tylko na oliwie takze naprawde mozna pokombinowac.

Gość Iwonaa*
up

Gość fsdff
Annnna, zagęszczasz ziemniakami?? To musi być pyszne!

ex-D.Bill mój mały źle toleruje mąkę dlatego ograniczam również pieczywo :(, ja mam uczulenie na mąkę może stad jego nietolerancja, choć w dietach bez-laktozowych należy eliminować pieczywo, ale przypuszczam ze nie ze względu na mąkę - w sumie nie wiem, u nas są rewolucje po mące. U nas to wygląda tak, jemy wszystko oprócz - mleka z laktozą (mieszkam w UK tu jest mleko bez laktozy w marketach do kupienia, śmietany, masło, jogurty, sery) - kostek rosołowych, gotowych sosów, maggi, wszystko co jest tym przyprawione sztucznie np czipsy, chrupki, - lody na śmietanie, śmietany i chyba tyle Niestety jeszcze nie znalazłam paracetamolu i ibuprofenu dla dzieci w syropie które nie były by na nośnikach z laktozą - szkoda - bo przy podawaniu leków muszę liczyć się z biegunkami. Zupy, sosy - mięso, warzywa, dużo ziół z zwłaszcza lubczyku (daje posmak maggi), możesz spróbować jeśli chcesz kostek rosołowych knorr, tylko doczytaj czy sa z laktozą, z tego co sie orientuje to jedyne na polskim rynku które są bez białka mleka krowiego i laktozy http://www.frisco.pl/catalog/group/01011302/diet/18/mark/KNORR/types/1681200 sosy zagęszczam ziemniakiem, miksuje i robi sie jaśniejszy, gesty, zupy zagęszczam małemu kasza manną lub ziemniakami zupy zabielam żółtkiem (przy skazie raczej nie wskazane, przy diecie bez-laktozowej może być) unikamy frytek kupnych, wszelkich gotowców. jogurty mały je, ale ograniczamy do jednego do 100g dziennie wiec wole mu dać jogurt dla dzieci niz wlać do zupy czy sosu. Unikamy jogurtu greckiego choć mały uwielbia z miodem ale po nim cała noc przepłakana jest. to tak a szybko, jak sobie przypomnę jeszcze to będę dopisywać.

Gość do annnna
Po czym poznałaś,że syn nie toleruje laktozy ?

ana - laktozy raczej w mące nie ma - jest gluten, ewentualnie coś innego powoduje sensacje...ogólnie to chyba nie ma uczulenia na mąkę - jest właśnie problem z glutenem, moja mała ma natomiast alergię na pszenicę, ale piekę jej bułki z żytniej i jest ok pieczywo kupne może mieć mleko w składzie, dlatego się je eliminuje

Gość mio miao
zamiast śmietany daj mleko 0.5 % no i mąkę ziemniaczaną, moj syn tez ma skaze i jak robię sos na mleku0.5% to nic mu sie nie dzieje bo po 1 tego mleka do całego sosu daje się nie wiele a Ty też całego sosu nie zjesz:)

ex-D.Bill - własnie nie ma laktozy jak piszesz, u nas ta maka to tak przy okazji widocznie do annnna Po czym poznałaś,że syn nie toleruje laktozy ? mój maż nie toleruje i dziecko po produktach z laktozą miał też rewolucje i pediatra powiedziała ze mam eliminować i pomogło, a badania robi się z kału.