Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam problematyczne pytanie

CYTOLOGIA!

Polecane posty

Przeczytałam dzisiaj artykuł odnośnie raka szyjki macicy. Na końcu artykułu były opisane objawy: obfite upławy, ból w podbrzuszu, ból podczas stosunku ... - ja je wszystkie mam Może wyda wam się to niewiarygodne - ale mam 27 lat, jeden jedyny raz odwiedziłam ginekologa, współżyję od ok 7lat, ilość partnerów seksualnch - dwóch. Chłopak nie zabezpiecza się prezerwatywą. I choć noszę się z zamiarem zrobienia cytologii od października 2010, nigdy jej nie zrobiłam Czy mogłybyście opisać jak wygląda to badanie, czy muszę mieć skierowanie - jeśli tak to od kogo? - od internisty?, lekarza rodzinnego? Co jeśli badanie oceni to na 3? - kolejne badania? Wiem że szczepionka na raka jajnika nie jest refundowana przez NFZ - orientujecie się ile ona kosztuje? Czy robicie inne badania dermatologiczne - jeśli tak to jakie i gienekologiczne - jeśli tak to jakie

Gość gfhgfhgjhkj
jeszcze napisz o swoim sraniu szmato i dobrze ci tak

idiotów o zdanie nie pytam - wiec milcz kretynie

Gość idz do ginekologa
weźmie wymaz na cytologie i po problemie przy okazji spytaj o szczepienie

kurde a miałam być milsza dla ludzi w tym roku cofam przed ost moje stwierdzenie - zastępuję: "gfhgfhgjhkj - ucisz się"

Gość Kitul
U mnie ginekolog co jakis czas (ten co zapisany jest na poprzednich wynikach) po prostu robi. Nie jest to zbyt przyjemne, ale do przezycia. Nie wiem jak z wynikami, zawsze mam grupe 1, ale moja gin powiedziala ze jesli bedzie 1 i 2 to ok, jesli 3 i wiecej to mam przyjsc. Przypuszczam, ze robi sie dalsze badania

Gość za posiadanie zdania innego
Kitul U mnie ginekolog co jakis czas (ten co zapisany jest na poprzednich wynikach) po prostu robi. Nie jest to zbyt przyjemne, ale do przezycia to znaczy co w tym nieprzyjemnego, mnie posmyrali sekundę jakimś wacikiem i wsio:P

słyszałam że cytologia jet refundowana między 25 a 35 rokiem życia z pracy mam wykupiony pakiet medyczny w klinice prywatnej - ale te podstawowe badania podejrzewam że cytologia nie zalicza się do tej grupy nie orientujecie się czy w tych prywatnych płaci się za cytologię? :) proszę powstrzymać śmiech: Czy wchodząc do gabinetu mam z miejsca powiedzieć że moim jedynym celem wizyty jest chęć zrobienia cytologii?

nie chodzisz sie badac regularnie wiec mozesz miec wszystko, chlamydioze, ale typuje grzybice albo zwykla infekcje, a nie od razu rak. idz do gina i powiedz, ze chcesz cyto, zrobi na miejscu, wynikiem bedzie albo grupa albo opisowo. na infekcje dostaniesz lek, jak cos wiecej to napewno beda robione dodatkowe badania.

Gość za posiadanie zdania innego
cotologia po 25 roku życia raz na dwa lata chyba jest darmowa lub raz na rok a prywatnie to kosztuje ze 20 zł u mnie w mieście:)

lekarz napewno bedzie chcial zrobic zwykle badanie oprocz cyto, ja bym zrobila przy okazji usg bo raz na jakis czas robie w zwiazku z torbielami jajnika, ktore mnie nekaja. prywatnie cytologia jest odplatna, czasami w cenie wizyty, zalezy od lekarza. w panstwowce co 3 lata jest za darmo

wiesz rak szyjki macicy kilka lat przebiega bezobjawowo - lepiej dmuchac na zimne moja siostra żyła z rakiem tarczycy 5 lat - w ost stadium - zaawansowanym - lekarze wykryli że to złośliwiec

Gość marco pol@
po pierwsze nie ma szczepionki na raka jajnika bo niby co po niej dostaniesz raka???? jest szczepionka przeciw wirusowi HPV. w twoim wieku i ze względu na to że miałaś partnerów seksualnych nie wspominając o braku prezerwatyw tobie szczepionka już nic nie da. aplikuje się ją dziewczynką okolo 12 roku życia bądź kobietom nie współżyjącym ponieważ one jeszcze nie zostały zarażone poczytaj na ten temat. oczywiście możesz ją zrobić ale może się okazać że już za późno po prostu a to ci w badaniach może nie wyjść. cytologia to wymaz. idziesz siadasz na fotelik rozkladasz nogi pani wsadza taką rzecz do pochwy robi wymaz i już trwa to może minutę nie boli po prostu jest nie przyjemne. poczytaj na forum ginekologicznym jest tam masa wątków o cytologii. swoją drogą to wstyd żeby się nie badać to badanie robi się raz do roku niekiedy nawet częściej.

dziękuje za odpowedzi A czy robiliście Usg ginekologiczne, usg piersi? Od tego roku planuje wziąść się za siebie jesli robiliście - jak wygląda usg ginekolog.?

marco pol@ - wiem wstyd! - dzięki za info odnośnie szczepionki :) przynajmniej nie wygłupię się z tym pyt jutro u gina

Gość popielniczka pełna petów
USG "dowcipne" robiłam miesiąc temu Cytologię rok temu USG cycolów też rok temu Kobiety czemu się nie badacie ??? A potem płacz ....

usg dopochwowe polega na tym, ze lezysz na kozetce, gin wklada ci nazelowany przyrzad troche podobny do dildo :P nie boli, nawet nie czuc prawie, trwa pare minut popieram regularne badania

Gość ;ldmvpwo;vmqope
na nfz cytologia jest niestety co 3 lata ale normalnie okolo 20 zl kosztuje+wizyta wiec raz na rok moze mozesz sobie pozwolic?:) to nic nie boli u mnie raz wyszla 3jka;/ duzo strachu bylo, dostalam leki, globulki i wszystko ok ale jakbym czekala dluzej??.... a mam 26 lat zaledwie cytologie robie regularnie od 3 lat to badanie kompletnie nie boli!!lekarz wklada taki patyczek 3 sekundy i po badaniu czekasz okolo 3 dni na wynik co tu sttasznego?? podejrzewam ze wycinanie ewentualnego raka bedzie mniej przyjemne

Gość monopol
z tego co słyszałam to trzeba wziąść 3 szczepionki a koszt jednej to 500zl

Gość ;ldmvpwo;vmqope
no drogie jest szczepienie niestety:/ ale mysle ze warto ale czy my wspolzyjace juz od paru lat tez mozemy?? chyba juz nie oplaca sie

Gość popielniczka pełna petów
;ldmvpwo;vmqope He he he Bidulki, które badały się co 3 lata na kasę chorych ...to zapewne już około 50 % nie ma z całym szacunkiem CO ROK TRZEBA ROBIĆ CYTOLOGIĘ !!!! CONAJMNIEJ

ja podejrzewam że wypanie 3 mam też nadżerkę kurdę! zła jestem że tak długo to odwlekałam

Gość monopol
zawsze warto jest się zabezpieczyć, nawet wtedy gdy nie jesteśmy już dziewicami ;) no i właśnie myśle o mojej córce, żeby ja zaszczepić

Gość ;ldmvpwo;vmqope
to moze jeszcze opisze jak wyglada wizyta na nfz i jak prywatnie u gina;) dzwonisz do przychodni, umawiasz sie , przynosisz dowod ubezpieczenia i dowod osobisty potem idziesz do gabinetu nfz- lekarz mowi dzien dobry, co sprowadza--ty mowisz ze chcesz kontrolnie sie zbadac bo nie mialas nigdy cytologii a wsplzyjesz oraz jakie tam masz objawy, potem prosi cie o pojdzie za parawan i rozebranie sie(mozesz miec tutaj jakas tunike czy dluzsza bluuzke bo sciagasz tylko dol a wygodniej przejsc troche zaslonieta do fotela) kladziesz sie na fotelu lekarz pobiera cytologie, wstajesz ubierasz sie, pytasz kiedy wynik, mowisz do widzenia:)(calosc okolo 10-12 min zalezy jak sie streszczasz z gadaniem i ubieraniem) jesli beda wyniki--zazwyczaj jest tak ze jak masz zly wynik to sami dzwonia z przychodni ale jesli wszystko ok to mozesz sama zadzwonic w odpwoiednim czasie i zapytac recepcjonistke czy tam polozna albo przyjsc i odebrac wynik jak bedzie zle to dostaniesz wezwanie do gabinetu--mowie jak bylo przy mojej 3 --lekarz przepisuje leki, globulki(calosc trwa max 5 min) za jakis czas wyznacza kontrole ( u mnie po miesiacu i wtedy mialam juz 2 czyli ok) i tyle

Gość ;ldmvpwo;vmqope
ja wiem ze trzeba co rok ty wiesz ale jakas kobiecinka z zabitej wsi, ktora ma pare zlotych na przezycie jak uslyszy od gina ze za 3 lata to przyjdzie za 3 lata:( albo pozniej moim zdaniem to chamstwo ze strony nfz

Gość plummmmmmmmmmmn
i niekoniecznie prywatnie trzeba płacić wizyta+cytologia, w niektórych można robić cytologię bez badania, ja robiłam, nie było to u ginekologa tylko w jakimś pokoju służącym do pobrań krwi itp, bez skierowania- jak wynik dobry to nie ma potrzeby iść z nim do lekarza, choc nie zaszkodzi się pokazać

Gość Miliana23
a czy ktos robił badanie piersi i wie jak to wyglada ja nie mam pojecia ale coś wyczuwam podobne do guzka w prawej piersi ale nie jestem pewna dodam ze mam lat 24 i juz karmiłam piersią co moze jak czytałam że kanaliki mlekowe cos wspólnego mieć u nas mammografia jest tylko dl starszych pań a chciałabym to wykonać czy ktos robił w młodszym wieku?

;ldmvpwo;vmqope - dziękuję bardzo!!! za pełny opis, już trochu łatwiej jutro tam iść :) choć sprawdziłam lekarza na stronie znanylekarz.pl i nie ma pochlebnych opinii - będzie co będzie, idę do luxmedu - tam mam ten pakiet o którym wspomniałam może jest coś o czym nie wiem, coś złego (infekcja,etc) i to nie pozwala mi zajść w upragniną ciążę wybraźście sobie ja jestem z takiej zabitej dechami wiochy, wprawdzie do centrum dużego miasta mam 30min samochodem - ale jednak ksiądz z ambony trąbi o cytologii - serio :)

ta zabita dechami moja wieś to nie wytłumaczenie

Gość plummmmmmmmmmmn
może jest coś o czym nie wiem, coś złego (infekcja,etc) i to nie pozwala mi zajść w upragniną ciążę czyli bezskutecznie starasz się zajść w ciążę i nie robiłaś nigdy nawet najbardziej podstawowych badań?