Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BettieO

co oznacza za mała macica w stosunku do wieku płodu ??

Polecane posty

Gość BettieO

Nie mogę znaleźć podobnego tematu a zależy mi żeby szybko znaleźć rozwiązanie problemu. Obecnie jestem w 10 tygodniu ciąży i mimo że moja siostra w tym czasie wyczuwała macicę po naciśnięciu podbrzusza, ja nic tam nie wyczuwam. W 8-mym tygodniu liczonym od ostatniej miesiączki byłam u lekarza. Pani doktor z badania stwierdziła że wielkość mojej macicy wskazuje na 6-ty tydzień, ale po zrobieniu USG okazało się że wiek płodowy maluszka, to tak jak wcześniej obliczałam 8-my tydzień. Czy któraś z Was tak miała, lub słyszała o takim przypadku?? Czy to może nieść za sobą jakieś zagrożenie? Pani doktor nic mi na ten temat nie powiedziała:/ Dodam jeszcze że mam tyłozgięcie macicy i zawsze lekarze mówili że mam małą macicę. Czy stąd może wynikać ta różnica? Czy Wy w 10 tygodniu wyczuwałyście już "coś" w brzuchu?

Gość iaina
a co gin dalej z tym zalecił robić? ja tam sobie brzucha nie obmacywałam w poszukiwaniu macicy -wystarczało że gin sprawdzał.

Gość BettieO
Pani doktor powiedziała że dziecko jest takiej wielkości jak wynika z obliczeń, a o tym czemu macica jest mniejsza i co to oznacza nie powiedziała nic. Byłam tak podekscytowana widokiem maleństwa na usg, że zapomniałam zapytać:/ Za około 2 tygodnie mam kolejną wizytę i wtedy z pewnością zapytam, ale pomyślałam że może uspokoi mnie ktoś, kto miał podobny przypadek.

Wydaje mi się że skoro ginekolog nic nie powiedział to nic złego się nie dzieje Masz małą macicę i tyle z czasem zwiększy swoje rozmiary Ja tam się nie macałam w ciąży żeby dziecku nie zaszkodzić Ty tez lepiej tego nie rób

Gość iww9090
W 10 tygodniu byłam u pani dr i powiedziałam jej w żartach, że nie mogę się doczekać, aż zacznie mi rosnąć brzuch. Przy badaniu podniosła mi macicę i dopiero wtedy mogłam taką kulkę wyczuć. A na stojąco nic nie było czuć ani widać. Chyba panikujesz, ale na wszelki zapytaj lekarza za dwa tygodnie. Póki co u mnie od tygodnia tę kulkę wyczuwam na stojąco, a jestem w 15 tygodniu. Spokojnie :)

Gość BettieO
Dzięki za odpowiedzi, trochę się uspokoiłam ;) Rzeczywiście trochę panikuję, ale może to dlatego, że już nie mogę się doczekać aż będzie widać brzuszek ;) Mama też mnie uspokaja, że gdyby coś było nie tak to lekarka by mi od razu powiedziała i chyba ma rację :)

Gość maja

witam mam problem kochalam sie z mezem i on sposcil sie do srodka pare dni i nie wiem czy to ciaza bo wyczulam w macicy mala kulke nic mnie nie boli to moze byc ciaza

Gość Qer

A jakim cudem wyczułas coś w macicy?