Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smuuutna bella

nietolerancja laktozy a tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość smuuutna bella

Witam, od 5 miesięcy biorę tabletki Qlaira. Ostatnio dziwnie się czuję, mam straszne wzdęcia i czuje sie trochę osłabiona. W ulotce napisane jest ze lek zawiera LAKTOZE. Niestety ja jestem na nią uczulona, więc czy ona obniża skutecznosc tabletek? Wcześniej wyczytałam coś na ten temat na innym forum i mnie to uspokoiło. Jednak reakcja mojego organizmu jest tragiczna.. I jeszcze jedno pytanie odnośnie Qlairy. Biorę ją codziennie ( żadnej nie pominęłam) jednak czasem z powodu natłoku spraw zapomnę połknąć ją o konkretnej godzinie i zamiast o 11 biorę o 12 albo 13. Raz zdarzyło mi się o 17;/ Wiem,że to moje roztargnienie, ale te tabletki to niby jakaś " nowość" i mało informacji jest na ich temat.

Gość krypto
Albo masz nietolerancję laktozy albo jesteś uczulona. To dosyć znacząca różnica, bo uczulenie może przejść w coś gorszego, jeśli nadal będziesz spożywała laktozę, natomiast od nietolerancji ma się z reguły wzdęcia, bóle brzucha, obfite gazy, czasami biegunkę, ale są to objawy mało groźne. Jeśli tabletki zawierają laktozę, a Ty masz nietolerancję, to mogę Ci poradzić, abyś zmieniła porę przyjmowania ich na wieczorną, najlepiej krótko przed snem. Wtedy objawy podtrucia po prostu prześpisz. :) Poza tym polecam różne pro i prebiotyki, które zwiększają w jelitach populację bakterii rozkładających laktozę w taki sposób, że nie wydziela się CO2 (który właśnie powoduje te wzdęcia). Ja mam nietolerancję laktozy i znacznie lepiej znoszę produkty mleczne w diecie dzięki regularnemu łykaniu probiotyków. Pozdro. :)

Gość smutna belllllla
no właśnie ja mam wzdęcia prawie cały dzień. Czasem fajny brzuszek mi sie zrobi taki płaski a tu zjem kromke chleba i bach ! jestem w stanie spuchnąć nawet 6 cm w pasie. to mnie bardzo męczy i krępuje. w dodatku mam schizy ciągle,że to może ciąża itd ;/ wiem,że to dziecinne ale 5 miesięcy temu zaczęłam brać talbeki anty ( Qlaira) no i tak od 2 miesiąca współżyjemy z narzeczonym bez prezerwatyw. Po prostu czuje się jak dziecko wyłapując u siebie jakieś symptomy albo problemy. Eh.. potrzebuje chyba by mnie ktoś uspokoił :D

No, znam niestety to uczucie, kiedy brzuch się robi nie naturalnie duży i pobolewa. Tylko się schować i przeczekać w samotności... :D To zrozumiałe, że nie masz jeszcze zaufania do tych tabletek. Chyba większość dziewczyn ma tak na początku brania antykoncepcji hormonalnej. Może po prostu zrób sobie test ciążowy z raz czy dwa, jak już masz podejrzenia co do ciąży, a wtedy prędzej czy później przekonasz się, że tabletki jednak są skuteczne. Zresztą, musisz pamiętać, że wiele objawów ciąży jest identycznych z objawami niepożądanymi tabletek antykoncepcyjnych, np. nudności, powiększenie piersi i wahania nastroju. ;)