Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iiiiiiiiiiiiiioooooooooooo

jak naliczają pensję

Polecane posty

w trakcie zwolnienia lekarskiego w czasie ciązy?

Gość śliwka z węgierka
100% z ostanich 12 mcy średnia.

z wszystkimi dodatkami? motywacyjnym itd? nadgodzinami?

Gość śliwka z węgierka
a czy od tych wszytskich dodatków były odprowadzane składki zdrowotne???

Gość prosze bardzo u
"Zgodnie z art. 36, ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego "Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu będącemu pracownikiem stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy". Natomiast jako wynagrodzenie rozumie się "...przychód pracownika stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenie emerytalne, rentowe oraz ubezpieczenie chorobowe". Mając na uwadze powyższe, wynagrodzenie z tytułu nadgodzin wlicza się do podstawy wymiaru zasiłku chorobowego."

dzieki za odpowiedz:)

Gość cięzar owka :)
jeśli od dodatków były odliczane składki to wychodzi się na tym nieźle :) tzn dostaje się dużo więcej niż wcześniej się zarabiało :)

Gość iiiiiiiiiiiiiiiiooooooooooo
a czy w czasie zwolnienia dostaje się tez "trzynastkę" ?

wie ktos?

Gość ciężar owka :)
tak, ale za tyle miesięcy ile pracowałaś w poprzednim roku

aha, czyli jak pracowałam 9 miesicy a 3 bylam na zwolnieniu to dostaje 9/12 trzynastki tak?

Gość ciężar owka :)
tak

Gość stara księgowa
Co do 13 to nie do końca... bo jeżeli w ciągu roku byłaś na zwolnieniu z powodu choroby to nawet jak było to tylko 5 dni to i tak cały miesiąc Ci odlicza. przynajmniej u nas jest taki regulamin. ale koleżanka pracuje w firmie która wypłaca 13 bez względu na absencję o ile nie przekracza 100 dni... pensja będzie tak jak wyżej napisano średnia,ale nie koniecznie z 12 miesięcy. jeżeli przykładowo poszła pani na L4 "ciążowe" w październiku, a wcześniej było L4 z powodu choroby np. w lutym,to średnia będzie wyliczona za okres marzec-wrzesień i wtedy należy ostrożnie obliczać aby nie podzielić na 12 tylko na miesiące faktycznie zliczane. dlatego pracownik może dostać w takiej sytuacji mniejsza pensje i natychmiast powinien skontaktować się z pracodawcą. zazwyczaj świadczenie jest wyższe od pensji.

Gość iiiiiiiiiooooooooooo
rzeczywiscie tak jest jak napisała "stara ksiegowa" ? Tzn pensja moze byc zliczana z mniejszej liczby miesiecy niz 12?

Gość iiiiiiiiiooooooooooo
wie ktos?

Gość tak wiem i powiem:)
Jest tak. u mnie też tak było. ale akurat na dobre mi to wyszło,bo akurat dostałam podwyżkę. przed zwolnieniem miałam niższa pensje,ale nie liczyła się ona do średniej. u mnie wyliczali z 7 miesięcy. i faktycznie-u mnie nie ale koleżance księgowa w pierszym miesiącu wypłaciła za mało kasy. wyrównali jej z następną pensja.

Gość to i ja też dorzucę słówko
U mnie też tak obliczali-zorientowałam się po wysokości bo dostałam nową umowę i poszłam na chorobowe, a po 4 miesiącach zaszłam w ciążę. obliczali mi pensje z 6 miesięcy-poniedzy zwolnieniami-było 500 zł więcej dzięki temu.

czyli jesli mam pensje placona z góry, byłam w lutym 2011 na zwolnieniu, 01.03 przyszla mi pensja uwzgledniajaca zwolnienie, nastepnie 21.03 rzyszła mi "trzynastka' i pojde na zwolnienie ciazowe powiedzmy 20 stycznia br, to moja pensja "chorobowa " bedzie naliczana w ten sposob: "marzec + kwiecien + maj + ....+ styczeń) : 11 i do tej sumy bedzie wliczona "trznastka" tak? Czy umowy zlecenia tez sie wlicza w ta pensje?

miało byc oczywiscie )marzec _ kwiecien + maj + ...grudzień) : 10

ale z drugiej strony czy to troche nie bez sensu? Powiedzmy, ze mam takie zarobki : styczen : 2500 luty 2500 (ale zwolnienie przez 3 dni) marzec 2400 zł (bo lutowe zwolnienie) i 2200 trzynstka kwiecien - ide na zwolnienie to co? w kwietniu bede mi liczyc tylko srednia z marca? i przez 7 miesiecy ciazy bede miala wyplate = 4600 ??? Chyba cos tu jest nie tak...

dziewczyny? zadna sie nie interesowała ile bedzie miała pieniedzy na zwolnieniu????

Gość to i ja też dorzucę słówko
z tego co mi moja księgowa tłumaczyła to by wynikało,że byś miała te 4 tysie,ale szkoda,że ta stara księgowa nie pisze-może ona by wiedziała lepiej.

Gość interesowałam się
i jest tak jak pisały dziewczyny z tymi zwolnieniami. ale u mnie 13 nie płacą,więc problemu nie było.

jednak nie macie racji, i albo nie zrozumialyscie swoich ksiegowych, albo po prostu one sie nie znaja. wlasie znalazłam dokument w necie i jest tak, ze jesli w ciagu tych 12 poprzedzajacych miesiecy byly takie miesiace w których przepracowalyscie mniej niz polowe miesiaca, to tego miesiaca sie nie bierze pod uwage, ale bierze sie ostatnie 12 miesiecy w ktorych przepracowałyscie wiecej niz polowe miesiaca. to tak z grubsza. I nie opowiadajcie wiecej głupot.

Podstawa wymiaru zasiłku dla pracownika to przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy. W przypadku, gdy niezdolność do pracy zaistniała przed upływem 12 miesięcy od momentu zatrudnienia bierze się pod uwagę przeciętne miesięczne wynagrodzenie z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące. Ustalając podstawę wymiaru zasiłku, który przysługuje pracownikowi należy przyjąć przychód będący podstawą wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe lub wypadkowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne. Jeżeli w okresie, który powinien być uwzględniany przy obliczaniu kwoty zasiłku pracownik nie osiągnął pełnego wynagrodzenia, ale przyczyny takiej sytuacji uznaje się za usprawiedliwione, wówczas: * należy wyłączyć wynagrodzenie za miesiące, w których pracownik przepracował mniej niż połowę czasu pracy, * przyjmuje się wynagrodzenie za miesiące, w których przepracował więcej niż połowa obowiązującego czasu pracy. Jeżeli każdy miesiąc został przepracowany w wymiarze mniejszym niż połowa obowiązującego czasu pracy, ale przyczyny takiej sytuacji są usprawiedliwione, należy przyjąć do podstawy wymiary zasiłku wszystkie miesiące uzupełnione do pełnej wysokości.