Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aga;(

panikująca nastolatka prosi o opinię

Polecane posty

Gość aga;(

dobry wieczor ; ( uprawiałam seks przerywany, chłopak nie miał wytrysku, jednak boje sie o te wszystkie mozliwosci o ktorych czyta sie w necie. mam 17 lat, to by była katorga. rano, bo stosunku dostałam okres - ale czy to daje mi pewnosc? bo mi sie wydaje ze za szybko i to nic nie znaczy. tego dnia tez mialam zaczac brac tabletki antykoncepcyjne i tak zrobilam. tyle, ze dzis jest drugi dzien a okres jest mniej intensywny niz wczoraj. mam sie bac? z gory dziekuje za odpowiedzi i sorry za brak znakow polskich - taka klawiatura.

Jeżeli dostałaś miesiączkę to znaczy, że seks był w dni niepłodne, a co za tym idzie ciąża nie jest możliwa. Osłabienie okresu może być efektem tego, że zaczęłaś stosować tabletki antykoncepcyjne, nie jest to powód do niepokoju.

Gość aga;(
tak bardzo Ci dziekuje. i obiecuje - doedukuje sie w tych kwestiach ; )

Gość trelemoreleeeeeeee
po tabletkach okres zawsze jest slabszy :)

Gość to, że dostałaś okres
tego samego dnia po stosunku jeszcze nie do końca daje Ci gwarancję, bo jeśli masz jakies drobne zaburzenia hormonalne, to dni płodne mogą sie przestawiać, ale oczywiście mało realne, żebyś zaciążyła. Na przyszość jeśli nie będziesz brała pigułek, to stosuj chociaż prezerwatywy :)

"bo jeśli masz jakies drobne zaburzenia hormonalne, to dni płodne mogą sie przestawiać" Jeśli przesuwają się dni płodne to i miesiączka.

Gość aga;(
rozpoczelam branie.

Gość aga;(
dobrze, czyli wszystko w porzadku? bardzo dziekuje za pomoc. to cudowne, ze kiedy ma sie problem mozna wejsc na takie forum i dostaje sie podpowiedz po 3 minutach ;)

Aha, bo jeśli brałabyś już hormony, to jesteś zabezpieczona także podczas siedmiodniowej przerwy ;) Ale w takiej sytuacji, jak mówisz, nie powinnaś zajść w ciążę. Prawdopodobnie miałaś dni niepłodne.

Gość aga;(
dziekuje raz jeszcze!

Gość NDK
mam problem, wiem, pomyślicie- kolejna głupia nastolatka, moge wygladac na psychiczną, ale.. otóz w połowie pazdziernika (czyli ok 11 tyg temu) miałam stosunek... Tydzien po dostałam miesiączkę (tak jak się spodziewałam - ) ale krawienia były słabsze niz zazwyczaj.. chodziłam straszne stresowana, nawet po tym okresie, nie mogłam się uczyc, spac. po niecałych dwóch tygodniach od stosunku zrobiłam test- negatywny. jednak dalej strasznie sie męczyłam.. zrobiłam kolejny test.. negatywny. (3 tygodnie po stosunku) Dostałam kolejną miesiączkę, ale znów słabsze krwawienie, a ostatnie dni to raczej plamienie. Nauczytałam się tyle w internecie, na tych wszystkich forach, ze nawet miesiączka mnie nie uspokoiła! (bo czasem występuje, testy mogą się mylić.. ) 40 dni po stosunku znow zrobilam kolejny test- negatywny. W koncu udałam się do ginekologa, bo to chyba było jedyny wyjście (45 dni po stousnku czyli ponad 6 tygodni) wykazal ze nic tam nie ma, i na pewno w ciązy nie jestem. USpokoiłam się.. ale tylko na chwilę Potem miałam dłuzszy cykl (bo 31 dni, a poprzednie 23,24- generalnie od pol roku wachają mi się cykle) Ale głupie mysli znów powróciły.. jakbym była jakas psychiczma.. chodze do liceum, jestem dobra uczennica, wiec mysli o ciązy jakoś mnie przeraza.. (tylko prosze bez morałów) Po tym zdarzeniu, jak juz wspominałam, mam słabsze krwwawienia miesiączkowe, bardziej odczuwam zblizającą się miesiączke (nabrzmiałe piersi, troche bolące, bóle brzucha tydzien wczesniej.. wczesniej jakos tego nie odczuwałam tak bardzo jak teraz..) Obawiam sie strasznie.. Nonstop się stresuje, mam zaparcia.. (od tego stresu chyba .. ) Wczesniej bywałam senna, ale to chyba dlatego ze zarywałam noce dla nauki- wiec wykluczylam te "objawy", dziwnie jadlam, ale to wszytsko myśle ze przez stres? Jest sens robic kolejny test? Od kilku dni mam strasznie nabrzmiały brzzuch, nie wiem co sie dzieje, mam głupie mysli ze moze to brzuszek zaczyna mi rosnac, jestem zrozpaczona, oczywiscie mowilam o wszystkim mamie, ale po wizycie u gina, skoro powiedzial ze na pewno nie, nie chce zadreczac znów jej tak jak siebie.. Z kolei te moje zaparcia- moliwe ze mam cos z jelitami z powodu tego stresu, prawda? i moze od tego mam taki nabrzmiały brzuch.. Proszę, napiszcie co o tym myślicie..

Proponuję wizytę u psychiatry lub psychologa. I nie jest to ani żart, ani ironia, ani złośliwość.

Gość NDK
nie takiej porady oczekiwałam :) jestem po prostu megaprzewrażliwiona.. i sie boję, i jestem podatna na takie rzeczy własnie.. czesto wmawiam sobie rzeczy, stresuję się bardzo, wyolbrzymiam wszystko a do psychologa juz kiedys chodzilam, z powodu tzw "dołka" ktory minął, ale raczej nie dzięki wizytom u psycholożki wiec jakos watpie zeby wizyty cos pomogły ;) tak to jest jak sie cos robi i sie nie mysli, i się do tego nie dorosło ;) Duzo czyta sie w internecie, ludzie czasem bezmyślnie wypisują rózne rzeczy.. nawet troche mi wstyd za siebie, bo jestem w sumie wzorowa uczennica, a sie tak zadreczam, przez to zawalilam tez oceny.. Ehh czekam az przejdzie ;) chyba faktycznie jestem jakas maniakala haha

Gość NDK
maniakalna* a czy ktoś moźe przeżywał takie lęki w młodzieńczym wieku? kiedy wam to minęło?