Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takaSobieZwyklaGimnazjalistka.

Jaki Profil wybrać w Liceum?

Polecane posty

Gość takaSobieZwyklaGimnazjalistka.

CZEŚĆ, jestem gimnazjalistką i zastanawiam się jaki profil w liceum wybrać...bo nie wiem na jakie studia chce iść, w maju składamy podania (po testach). Więc na jaki profil WARTO iść? (oprócz humanistycznych, wolne żarty, te wykluczam całkowicie :P) mat-fiz, biol-chem-fiz, nie chcę iść do technikum, mój brat jest w technikum geodezyjnym i potem zamierza studiować geo i kartografie, ale mnie to nie kręci...on jest raczej umysłem ścisłym itp...ja w sumie po RÓWNO...i nie wiem co mam wybrać? chciałam na początku strasznie iść na biol-chem-fiz...ale nienawidzę biologii, jest ona dla mnie tak nudna że nie mogę jej wytrzymać...za to chemie i fizykę bardzo lubię. Teraz znowu myślę o mat-fiz tyle że, nie chce potem iść na jakieś zarządzanie czy bankowość :/ na pewno nie w te stronę! To co waszym zdaniem...? może mat-geo...? sama już nie wiem, proszę podzielcie się swoim zdaniem.

Gość hhdfhyrws
Hej :) ja niedawno miałam identyczny problem. Ludzie mi doradzali technikum ale myslalam ze w liceum latwiej i w ogole a to nie prawda. Po liceum nie masz nic, oprocz matury.A teraz nawet do ulotek biora osoby z lepszym wykształceniem, niestety taka prawda. Idź do technikum, nie wiesz jak zycie Ci sie potoczy , moze nie bedziesz mogla isc na studia i bedzie lipa.Nie musi byc takie do jakiego chodzi Twoj brat. Profili w technikum jest od liku. Nawet na gastronomie idź, ważne zebys zawod miala.I w technikum wcale nie jest tak trudno jak sie zdaje.

Gość hwdpxx
w technikum traci się rok ja byłam w liceum na profilu mat fiz bo byłam z tych przedmiotów dobra i nie musiałam się zbyt wiele uczyć studiuje teraz ekonomie co do kierunku studiów to przeważnie rozszerzona matma jest wszędzie mile widziana czy na kierunkach ścisłych czy społecznych

Gość dddssssssaw
popieram tych co są za technikum " w technikum traci się rok " - po 3 latach liceum masz maturę, a zawód dopiero po studiach lub po policealnej czyli 2 lata, a po technikum masz i maturę i zawód więc 5

Gość dddssssssaw
załamka, rozpisałam sie i znikło :D 'i zawód więc 5 lat to chyba nie mniej niż cztery. Ja wybrałam technikum gastronomiczne o profilu turystyk lingwistyk z geografią, angielskim, polskim i niemieckim (mieszkam niedaleko granicy) jedynie z zawodem i maturą do dziś pracuję w biurze turystycznym jako przewodnik turystyczny terenowy tłumacz, zarabiam ok 4 500 tys a w sezonie ok 6 000 wiec nie jest tak zle a i forma pracy mi odpowiada bo z ludźmi najczesciej z zagranicy wiec jest to dla mnie pewnego rodzaju przygoda doswiadczenie

Gość gimnazjalistka423525
ale ja nie pojde na jakas turystyke bo nie chce z tym wiazac przyszlosci..moze jeszcze na ciastkarza? ;/ masakra ajjj

Gość a ja robie tak
ja jestem po biol-chem i bardzo żałuje,tzn. chemię uwielbiałam ale biologii nie znosiłam,chociaż nie o to chodzi, żałuję,ze poszłam do liceum, zgadzam się z postami powyżej, naprawdę warto iść do technikum,jest matura jest zawód,ale liceum tylko wtedy gdy na 100%pójdziesz na studia,ale nawet po studiach cięko jest z pracą,najlepiej wychodzą Ci, co idą do zawodówki i zaocznie robia średnie.

Gość sat00
Zdecydowanie radzę wybrać liceum z profilem matematycznym. Po tym są naprawdę duże możliwości - od politechniki (a obecnie jest duży popyt na inżynierów i ich zarobki też nie małe) po finanse etc. Ale tak naprawdę wybór profilu nie zmyka ci nigdzie drogi, bo nawet w 2kl. możesz zdecydować się na zdawanie czegoś, co nie jest na twoim profilu rozszerzone i dasz radę, wystarczy chcieć. Moja koleżanka np. jest na mat-geo, a zdaje rozsz. mat, geo, ang i pol i wybiera się na iberystykę, czyli humanistyczne studia.

Gość deq2013
przepraszam, że odkopuje, ale mam ten sam problem ;/ Myślałem nad mat-fiz-inf. Mam z tych przedmiotów w miare dobre oceny, ale niezbyt czaje fizyke. Jeszcze matematyke ogarne, a jeśłi chodzi o informatyke to ją lubie ;) Bardzo łatwo przychodzą mi humanistyczne (z polskiego 0 nauki, a z historii lubie sie uczyć;) Chemii b. nie lubie(przez nauczycielke?) Jak myślicie?? Jaki profil mam wybrać?

Gość marcinjasnorzewski
Tutaj dokładny wypis profili wraz z informacjami, na jaki kierunek można po takim profilu iść: www.Profile-W-Liceum. blogspot.com

Gość Turszakowski
Słyszałem ze rusza LO Politechniki Białostockiej, może uczniowie będą mogli brać udział w kołach naukowych i tego typu rzeczach. Może być bardzo fajna opcja. Podaje link do ich strony dla zainteresowanych http://www.liceum.pb.edu.pl/

Gość małgośka771
Moim zdaniem warto zdecydować się na technikum logistyczne. W ten sposób można mieć konkretny zawód. Tutaj http://lodz.sei.edu.pl/technikum-logistyczne/ sobie zerknijcie. Trwa tam rekrutacja. Szkoły Edukacji Innowacyjnej są wyjątkowa, ponieważ mają nowatorskie metody nauczania.

Gość gość
zabij sie

Gość Kamilla

Bardzo dobre jest  Niepubliczne Liceum Ogólnokształcące nr 6 przy ul. Bacha w Warszawie. Prowadzi je Fundacja Varsovia. Mają klasy dwujęzyczne co moim zdaniem jest super sprawą, bo teraz języki to podstawa.