Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość begiebe

jak przygotowac niskokaloryczną rybę?

Polecane posty

Gość begiebe

witajcie jestem studentka, na diecie :) uwelbiam ryby, ale jak przygotowac je niskokalorycznie? niestety nie mam dostepu do piekarnika ;o jestem skazana na gotowana rybe?? pomocy. nie usmiecha mi sie ryba smazona na oleju w panierce...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ryba sama w sobie jest niskokaloryczna, wiec juz na start masz wygrana :) jesli nie mozesz piec w piekarniku, pozostaje lekkie smazenie/duszenie na patelni, z mala iloscia zdrowego tluszczu, najlepiej oliwa z maslem. tluszcz jest konieczny dla organizmu tak czy inaczej, zadna dieta nie moze sie bez niego obyc, bo wtedy organizm sie wyciencza i jest jeszcze bardziej glodny. na patelni musisz miec dosc niska temperature, zeby nie zaczelo sie suszyc i palic. mozesz rybe usmazyc sama, lub z warzywami. wlasciwei taki proces to jest bardziej duszenie niz smazenie, w glownej mierze pod przykryciem, zeby caly czas byla wilgotnosc i sie nie zaczelo smalic ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ps. jezeli ew. zacznie sie na patelni przesusac, zamiast dodawac wiecej tluszczu (choc oliwa to samo zdrowie, wiec bynajmniej nie odradzam ;) ) mozesz podlac woda lub bialym winem, lub wywarem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fjhjgfdjagdjagd
lub na parze :) z warzywami mmm pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a moze byc i na parze :) nie jadlam nigdy, ale wyobrazam sobie, ze smacznie przyprawiona ryba na parze moglaby byc bardzo pyszna i delikatna. nie nalezy tylko zapominac, zeby do parowanego jedzenia dodac troche tluszczu (czego czesto nie robia osoby pochloniete odchudzaniem ;) ), poniewaz organizm lepiej przyswaja skladniki odzywcze wtedy, no i tluszcz jest absolutnie niezbedny do zdrowej pracy mozgu :) (naturalne tluszcze, nie margaryna lub oleje rafinowane). szczegolnie warzywa bez tluszczu to niemal jak wyrzucone warzywa, poniewaz wiekszosc witamin jest wchlaniana przez organizm tylko w obecnosci tluszczu jako nosnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryba szybko się gotuje
czy piecze, jesli nie masz piekarnika, można przyprawioną wcześniej rybę, z odrobiną oliwy zawinać w folię aluminiową i parowac pod przykryciem na niewielkiej ilości wody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość begiebe
dziekuje za odpowiedzi :) zostaje mi chyba tylko smazenie, bo to gotowanie na parze to nie wiem jak sie za to zabrac, jesli mam tylko garnek :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość begiebe
mam margaryne, ale chyba skusze sie na ta oliwe, skoro ona jest faktycznie najzdrowsza :) a do rybki zakupilam juz warzywa. nie wiedzialam, ze warzywa wymagaja tluszczu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
margaryna to praktycznie plastik i chemia, wyrzuc najlepiej. do smazenia polaczenie masla i oliwy daje dobre efekty. zdrowy, naturalny tluszcz trzeba spozywac tak czy inaczej, nie musi byc go duzo, wiec nie boj sie o kalorie :) zreszta jesli chodzi o kalorie, to bardziej chodzi o jakosc niz o ilosc. czyli, zeby nie jesc pustych, lub niepotrzebnych kalorii. a takie pochodzace ze zdrowego, naturalnego jedzenia, nie utucza, jesli pamietamy, ze najwiecej ilosciowo powinno sie jesc warzyw. warzywa sa niskokaloryczne, a te dodatkowe sprawy, czyli tluszcz i mieso, ktore maja wiecej kalorii, w umiarkowanej ilosci wrecz odchudzaja, bo organizm ma duzo energii za spalanie zlogow tluszczu, metabolizm pracuje jak nalezy (nie mowie tylko o wydalaniu ale tez o przemianie wewnatrzkomorkowej), no i nie czujesz sie glodna, a wiadomo - glod to najgorszy wrog diety i odchudzania :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i jak wczesniej pisalam - ryba podsmazona/podduszona na patelni w malej ilosci tluszczu jest jak najbardziej zdrowa i nietuczaca. byle bez panierki ;) albo (jakby ci sie chcialo) uzyj w ramach panierki mielonych orzechow, migdalow, lub nawet wiorki kokosowe, czy sezam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie wiedziałaś, że warzywa wymagają tłuszczu? a mi się wydaje, że na biologii w podstawówce uczą, że część witamin rozpuszcza się w wodzie, a część w tuszczu czyżbym sie myliła?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a co tu jest do powiedzenia? temat banalny, odpowiedź była a ryj... cóz, kazdy sądzi po sobie, może i masz ryj, ja nie posiadam, to i nie mam czego zamykać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość odchudzamy
a ja rybkę skrapiam sokiem z cytryny, posypuję koperkiem( mam cały rok , bo zamrażam) zawijam w folię aluminiową i na patelnię. Można nalać na patelnię trochę wody, żeby się nie przypaliło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robiłam rybkę w piekarniku w folii aluminiowej, albo w folii nad gotującą się wodą. rewelacji nie ma, bo ja przepadam głównie za smażoną i panierowaną rybą, no ale jak dieta to dieta. grunt to pamiętać o ulubionych przyprawach - koperek, czosnek, cytryna, sól, pieprz itd. i rybka nabierze smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość begiebe
dziekuje :) za dobre rady. czyli jednak mozna zrobic rybke w folii na patelni. moze sprobuje dzieki Konczita za mile odpowiedzi :) a Ewa oczywiscie gdzie sie nie pojawi to musi pokazac, ze zezarla wszystkie rozumy dostepne na tym globie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×