Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Citalopram 20

Jak zadziala antydepresant u zdrowego czlowieka? Citalopram czy ktos stosowal?

Polecane posty

Go艣膰 Citalopram 20

Witam wszystkich! Jakis czas temu czulam sie bardzo zle psychicznie. Umowilam sie na wizyte u psychologa. Wiadomo, musialam troche poczekac... Od paru dni czuje sie lepiej ale NIE zupelnie dobrze. Lekarz przepisal mi antydepresant: Citalopram. I tu mam pytanie - jak on moze zadzialac jezeli juz go nie potrzebuje (???) sama nie wiem czy potrzebuje czy nie... Citalopram czy ktos stosowal? Jak zadziala antydepresant u zdrowego czlowieka?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kawa艂ek drewna
"Stosowany w leczeniu depresji zw艂aszcza w fazie pocz膮tkowej" Kto Tobie przepis艂a ten lek, internista?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
Nie psycholog. U internisty bylam i kazal mi brac magnez :D i dal skierowanie do psychologa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
Na wizyte czekalam. Nie czuje sie zupelnie dobrze ale tak zle juz tez nie... dlatego mam pytanie: ak zadziala antydepresant u zdrowego czlowieka?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
No i oczywiscie: Citalopram czy ktos stosowal? I jakie byly efekty?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
kawa艂ek drewna - a jakie byly efekty? Czujesz sie lepiej? Mam nadzieje, ze tak...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fddfdfd
psycholog nie przepisuje recept!!! chyba 偶e jeste lekarzem i zrobi艂 dodatkowe studia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 manamanama
powinien lekko poprawic nastroj, pobudzic. reszta objawow to moze byc totalna hustawka, jak to z ssri. wiec standardowo:bierz, a za jakis czas sie przekonasz. ale moim zdaniem to wszystko gowno. bo nawet po redukcji pozniej jak odstawisz to wchodzi taka deprecha ze sie wieszac idzie. ale znow nie kazdemu, ale wielu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kawa艂ek drewna
Mo偶e troch臋 pom贸g艂, ale przecie偶 magnez nie leczy. Neurolog przepisa艂 mi pramolan, te偶 lek przeciwdepresyjny, ale bardzo stary i usypiaj膮cy. Boj臋 si臋 go bra膰, chc臋 i艣膰 do psychiatry (do niego nie trzeba skierowania) po recept臋 na jaki艣 nowszy lek. Ten Tw贸j lek ma lepsze opinie, w og贸le to do艣膰 nowy lek.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
Nie wiem czy zrobila dodatkowe studia czy nie. Mnie przepisal psycholog ale to nie o to chodzi. manamanama - jak to przeczytalam to sie przestraszylam :-( Czyli co na antydepresantach do konca zycia? Lepiej nie zaczynac...

Udost臋pnij ten post

no w艂asnie od kiedy magister psychologii mo偶e wystawia膰 leki? :O a tak poza tym to bralam kiedys inny antydepresant mimo braku depresji i nie by艂o skutk贸w ubocznych oprocz sennosci i b贸lu g艂owy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
kawa艂ek drewna - wiem, ze magnez nie leczy :D No ale tym sie skonczyla standardowa wizyta u internisty. Dlatego wybralam sie do psychologa. Duzo zdrowia zycze!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 manamanama
nie to nie tak, nie boj zaby. po prostu u niektorych jest cos jakby maly szok w gospodarce serotoniny w mozgu. niegrozny, ale kurwesko nieprzyjemny. mija po tygodniu. czasem ten zajebisty nastroj zostaje po odstawieniu jak sobie dzieki lekowi poradzisz z problemami.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taka prawda....
czy wystepuja zaburzenia psychiczne (te l偶ejsze) to sprawa dosy膰 umowna;) jeden lekarz moze stwierdzi膰 偶e to juz depresja i dac lek a inny nie skutek dla pacjenta bedzie identyczny bez roznicy czy by艂 "chory" czy "zdrowy" a tym skutkiem bedzie podniesienie nastroju + jakies tam skutki uboczne w stylu np. senno艣ci

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
Pani Czkawka - a po co bralas skoro nie bylas chora? Chcialas sprawdzic jak dziala? Ja kiedys (dawno, dawno temu) wzielam tabletke Serotax czy jakos tak i myslalam, ze umre. Teraz wzielam ten Citalopram i poza suchoscia w ustach nic nie czuje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
taka prawda.... - dzieki wielkie za odpowiedz! Duza buzka dla Ciebie!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
jezeli poza podniesieniem nastroju nic mi nie grozi to biore!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
ktos ma jeszcze jakies doswiadczenia?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
manamanama a Tobie sie udalo? Zyc normalnie po odstawieniu leku?

Udost臋pnij ten post

Seronil bra艂am, nawet jeszcze mam w domu, najpierw bra艂am na depresje, pozniej z pwod贸w g艂owy odstawi艂am, zostawi艂am psychologa, jakis czas pozniej po przerwie znowu wzie艂am tym razem podw贸jn膮 albo potr贸jn膮 dawk臋, i wtedy mialam mega energi臋, mog艂am spa膰 po 3 godziny na dob臋...co艣 wspania艂ego...jakis czas temu znowu pr贸bowa艂am to powt贸rzy膰 ale ju偶 dzia艂a艂 odwrotnie, ci膮gle chcia艂o mi sie spac :/ :o tak偶e to taka ruletka w moim przypadku przynajmniej

Udost臋pnij ten post

a nie wiesz czy ten Tw贸j Citalopram jest na bulimie? bo seronil by艂 i przez to straci艂am apetyt jak go bra艂am, wygladalam jak anorektyczka :o :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
Pani Czkawka - nie wiedzialam ale dzieki za informacje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
Pani Czkawka - ciesze, ze udalo sie Tobie wyjsc z depresji. Gratulacje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
Ponawiam pytanie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
Jak zadziala antydepresant u zdrowego czlowieka?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Citalopram 20
Mialam / mam raczej natretne / zle mysli niz deresje ale ...

Udost臋pnij ten post

nie zadzia艂a, jedyne czego mo偶esz oczekiwa膰 to obni偶one libido

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Aleksandra6371
Nie zaprzeczam, 偶e lek ten mo偶e dzia艂a膰. Jednak zawiod臋 was, 偶e ma on jedynie dzia艂anie wspomagaj膮ce, a nie WYLECZAJ膭CE. Problem tkwi w was, w waszej zranionej duszy. Ale nie jestem w stanie si臋 wypowiedzie膰 co tak naprawd臋 ka偶demu z was dolega, bo ka偶dy z was mia艂 inne w 偶yciu przykre doznania, kt贸re tak intensywnie oddzia艂a艂y na wasz膮 psychik臋. Polecam wi臋c ksi膮偶k臋 Beaty Pawlikowskiej ''W D偶ungli Pod艣wiadomo艣ci''. Jest 艣wietna, klarowna i opisuje mechanizm dzia艂ania pod艣wiadomo艣ci cz艂owieka. Tak naprawd臋 tylko w ten spos贸b sobie pomo偶ecie. Dowiaduj膮c si臋 CO doprowadza was do cz臋stej lub nawet codziennej frustracji, CO jest przyczyn膮 niewyja艣nionej depresji. Z ca艂ego serca 偶ycz臋 powodzenia ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Artiom
Antydepresanty dzia艂aj膮 na neuroprzeka藕nik(i) u KA呕DEGO i u ka偶dego mo偶e to sko艅czy膰 si臋 藕le, nawet je艣li komu艣 pomagaj膮, to MOG膭 przesta膰 i/lub zacz膮膰 powodowa膰 r贸偶ne rzeczy. Sporo na te tematy jest opracowa艅. Vide google: psychotrop zanik m贸zgu psychotrop brain damage dysforia p贸藕na thardive dyforia tolerancja opozycyjna dyskinezy wczesne dyskinezy p贸藕ne psychotrop zesp贸艂 odstawienia antidepresants myth eksperyment rosenhana psychotrop bia艂aczka Zamiast 'psychotrop' mo偶na wpisa膰 'antydepresant'.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰ViM
Leki tego typu nie przepisuje psycholog, tylko psychiatra. Je偶eli czujesz si臋 zdo艂owana, nie widzisz sensu 偶ycia itd. to by膰 mo偶e masz depresje. Psychiatra mo偶e to stwierdzi膰 zadaj膮c ci pytania, kt贸re twoim zdaniem s膮 bez znaczenia. Depresja objawia si臋 r贸wnie偶 poprzez z艂e samopoczucie fizyczne: ci膮g艂e zm臋czenie, problemy ze snem, brak energii. Dobry psychiatra sp臋dzi z tob膮 na rozmowie przynajmniej kilkadziesi膮t minut i b臋dzie si臋 zachowywa艂 艂agodnie. Leki, kt贸re przepisuje daj膮 wiarygodne efekty dopiero po up艂ywie oko艂o trzech tygodni. Je偶eli po tym czasie stwierdzisz, 偶e stan jest wci膮偶 taki sam, lub gorszy, to znaczy, 偶e psychiatra musi zmieni膰 leki. Antydepresant贸w jest bardzo wiele i s膮 one dobierane indywidualnie. To taka kr贸tka, przydatna notatka. A nawi膮zuj膮c do pytania "jak zadzia艂a antydepresant u zdrowego cz艂owieka", to chc臋 ci u艣wiadomi膰, 偶e ka偶dy przypadek jest inny i radz臋 jak najszybciej uda膰 si臋 do psychiatry. Masz prawo zada膰 mu ka偶de, nawet naj艣mieszniejsze, twoim zdaniem, pytanie, a on musi potraktowa膰 je powa偶nie.

Udost臋pnij ten post