Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miśka81

Różne przypadki a jednak ciąża ?

Polecane posty

Gość Miśka81

witam! Ja oczywiście ze standardowym pytaniem czy jestem w ciąży? staramy sie o dzieciatko już ponad półtora roku. Od lipca 2011 mierzę temperature by poznać swój cykl. duzo mi to dało bo cykle mam długie.Okazało sie ,że skok temperatury nastepował ok 33dc i cykl trwał 44-46dni Wyszło ,że mam dość krótką faze lutealną( po owulacji) bo 11 dni. Choć w ostatnim cyklu była w normie i trwała 14 dni. a teraz okres miałam 26 listopada skok nastapił 23dc ( 19 grudnia) i temperatura sie utrzymywała na wysokim poziomie ( 36,9- 37,2) w sylwestra spadła do 36,7 ale to jeszcze też przy moich niskich wysoko. potem spowrotem była 36,9 no a wczoraj 36,6 wiec szykowałam sie dzis na @ zwłaszcza ,że od dwóch dni mam brązowe plamienia i myślałam ,że @ sie rozkręci ale nie dzis temperatura o stopien do góry 36,7 ( mierzona troche wcześniej niz zwykle bo tak musiała wstać) @ brak. Zrobiłam test i pojawiły sie dwie kreski ale ta druga bladziutka na poczatku a potem ciut wyraźniejsza ale cienka nie taka gruba jak kreska kontrolna. Ni i dzis 17 dzieć drugiej fazy. No i siedzię i myslę chciałm zrobić badanie z krwi ale mieszkam w takiej pipidówie ,że laboratorium czynne dwa dni w tygodniu i akurat dzis nie. Ale jutro pójdę. No ale do jutra zwariuję! Czy któraś zwas tak miał ,że temperatura spadła jak na @ pojawiło sie plamienie a była w ciąży? Prosze o odpowiedzi. Myslę ,że ten topik mógłby zastapić tez mnóstwo innych z pytaniem o ciąże można tu wpisywać swoje przypadki aby wszystko było w jednym.

Gość stringi, figi, czu bokserki??
można zacząć gratulować;)

Gość Sylllwwwka
Wiesz co. Mnie niepokoi to co napisałaś o swojej fazie lutealnej że trwa 11 dni. Rozumiem że już się długo starać i przykro mi to pisać ale lepiej żebyś wiedziała. Zbyt krótka faza lutealna powoduje że nawet jakby doszło do zagnieżdżenia to ciąża może się nie utrzymać. Miałam taką sytuacje jak się uczyłam NPR w poradni i mi pani instruktorka to powiedziała, potem wielokrotnie tą informację potwierdzały przeczytane publikacje i fora na ten temat. Poradziła mi wtedy żeby jeść magnez i unormować troszkę tryb życia bo to najczęściej wystarcza. Poprawiło się w ciągu chyba 3 cykli. Jeśli ten sposób by nie pomógł kazała się zgłosić do lekarza, ale pomogło i ta faza się przedłożyła do 14 -15 dni. Być może pisze przykre informacje i nie powinno się pisać o takich na forum ale taka sytuacja to niewydolność ciałka żółtego, nie jest to dobra sytuacja na poczęcie dziecka. "Niewydolność ciałka żółtego - objawy: * skrócona faza wyższych temperatur (11 dni lub mniej) * wyższa temperatura w zęby * w fazie wyższych temperatur pojawiają się łaty śluzu dobrej jakości * w fazie wyższych temperatur szyjka nie jest twarda i zamknięta * przed miesiączką występuje kilkudniowe plamienie * krwawienie miesiączkowe przedłuża się" co do starań to dołożyłabym jeszcze obserwację sluzu, bo temperatura pokazuje jedynie koniec dni płodnych, a od początku mozna jeszcze wiele zdziałać. no i seks co dwa dni bo plemniki muszą się trochę zregenerować.

Gość Miśka81
Ja wiem to wszystko bo tez uczyłam sie NPR i jestem pod kontrolą lekarza i właśnie tak jak piszesz jadłam magnez w tabletkach oraz w postaci orzeszków co smaczniejsze. I w ostatnim cyklu fazu wynosiła juz 14 dni a dziś to 17dzien fazy lutealnej. No i własnie martwi mnie to mam nadziej ,że te plamienia to poprostu w miejsce okresu którego nie bedzie przez nastepne 9 miesiecy.

Gość Sylllwwwka
Nie chodzi o to żeby raz wystąpiło 14 dni ale żeby jakoś to się unormowało i nie było dodatkowych niepokojących objawów. Zaglądam właśnie do mojego zeszytu z notatkami z początku moich obserwacji i przedstawię wyniki (błąd napisałam wcześniej bo po 4 cyklach było w miarę normalnie) 1 cykl: faza lutealna 11 dni. Zaczęłam łykać magnez 2 cykl: faza l 14 dni - niby ok 3 cykl: faza l 14 dni ale zaczął występować śluz płodny 8 dni po skoku temperatury (przez 3 dni) - nie ok 4 cykl: faza l 12 dni - też nie najgorzej i dalej już ok 5 cykl: 14 dni 6 cykl 17 dni i po kolei 16, 14, 16, 15, 16, 15 itd teraz po paru latach mam między 14 a 15.

Gość Miśka81
Ja przed ostatnio ja mierze od lipca ale ten cykl był taki póbny to znaczy nie mierzony od poczatku i tam faza trwała 14 dni ale go nawet nie wliczam w obserwacje . potem sierpniowy 11dni drugiej fazy nastepny też 11 dni potem 12 dni ostatni 14 dni Innych objawów nie mam śluz tez obserwowałam i był prawidłowy na pierwsza faze i na druga temperatura tez wyraźnie niższa i wyższa, okres 3 dni 4 dzien plamienie. Szyjka w drugiej fazie twarda zamknieta przed okresem miękła. Robiłam tez badania prolaktyne i tsh i wszystko ok mogłam zrobić tez progesteron. Nic musze czekać do no własnie do kiedy bo w sumie jak jutro zrobie wynik bedzie na nastepny dzien a tu wolne wiec do poniedziałku zwariuje. Bo przeciez szanse są ? Sylwka tez starasz sie o malenstwo czy stostuesz NPR zapobiegawczo czy poprostu sie uczysz?

Gość Sylllwwwka
stosuje zapobiegawczo od kilku lat. Co do twych twoich cykli to ja bym poczekała aż przez jakieś 3, 4 cykle żeby była jakaś powtarzalność i ta faza lutealna przynajmniej te 13, 14 dni. 11, 12 dni to też nie jest mało ale jednak trochę ryzyko że zarodek się nie utrzyma. u mnie śluz płodny w fazie progesteronu pojawił się tylko jeden raz z tego co pamiętam a to też w przypadku ciąży ryzykowne mogłoby być.

Gość Miska81
umnie w drugiej fazie nigdy nie pojawił sie płdny sluz zawsze zmienia sie w mleczno biały potem znika i czasem przed miesiączka sie pojawiał.

Gość Sylllwwwka
przed miesiączką też czasami jest estrogen wtedy wkracza do akcji, temperatura spada i to już jest chyba normalne. O niewydolności ciałka żółtego może świadczyć jeden z tych objawów które wyżej wymieniłam, nie koniecznie muszą wszystkie występować.

Gość Miska81
Oby było wszystko dobrze, boje sie ale musi być !