Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość swietooooooooooooooooooooooooo

czy wiecie co jutro swietujecie? ze sklepy zamykaja wszyscy?

Polecane posty

too powazne pytanie. ciekawi mnie ile ludzi ma swiadomosc co swietuja jutro i dlaczego.

Gość no trzech króli
przeciez

nikt nic nie wie. ale sklepy pozamykane. absurddddddddddddd.

Gość ...gienia...
Kacper , Melchior i Baltazar:)) przychodza z prezentami:) to sobie świętują;)

Gość ja86sia
my wiemy, ale skoro zadajesz takie pytanie to pewnie nie wiesz :) sprawdź w kalendarzu, na pewno napisali :)

Gość mamuśkaMałejZuzi
Ponieważ jest to, wg. Kodeksu Prawa Kanonicznego jedno ze świąt nakazanych katolicy zobligowani są do uczestniczenia we Mszy Świętej oraz do powstrzymania się od prac niekoniecznych.

skoro wiesz co swietujesz to napisz i uzasadni dlaczego sklepy trzeba zamknac z tego powodu

Gość Yachu Chrystman
Sklepy zamknięte ? Bezczelność, sprzedawczynie powinny ciężko pracować.

Gość mamuśkaMałejZuzi
Jest to jedno z najstarszych Świąt chrześcijańskich. Było obchodzone dużo wcześniej niż Święta Bożego Narodzenia. W naszej świadomości bardziej utrwaliła się nazwa Świeto Trzech Króli. Ma to związek z historią tego zdarzenia. Trzej Królowie (Magowie) udali się ze wschodu by złożyć pokłon i dary (mirrę, kadzidło i złoto) nowonarodzonemu Jezusowi Chrtystusowi. Do źłóbka zaprowadziła ich gwiazda betlejemska. Każdy z nas wielokrotnie słyszał tą historię. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z wagi i znaczenia tego Święta. Pokłon Jezusowi oddali Mędrcy ze wschodu. Umownie nazwani: Kacper, Melchior i Baltazar. Nie byli to członkowie narodu Izraela. Świadczy to o wielonarodowości i o mocy Boga do jednoczenia wszystkich ludzi bez względu na wyznanie i miejsce zamieszkania. Do Betlejem prowadziła ich gwiazda. Duchowni odczytują gwiazdę, jako '' głęboki w treści symbol życiowej drogi każdego człowieka podążającego za światłem wiary. W obrazie Mędrców cała ludzkość przybywa do Betlejem, aby w Jezusie uznać obiecanego Mesjasza i złożyć Mu należny hołd''. Każdy z Królów przyniósł stosowne dary. Każdy z nich ma odpowiednie znaczenie. Złoto- symbol godności królewskiej, mirra- symol wypełnienia proroctw i zapowiedź śmierci Zbawiciela oraz kadzidło- symbol godności kapłańskiej. To właśnie w kategoriach symbolu powinniśmy rozpatrywać Święto Objawienia Pańskiego.

gowniane swieto jak zwykle. wkurwiaja mnie katolicy . wole z szatanem sztame trzymac. niz z katolikiem isc na wodke. zaklamanie. byle sie opierdalac. a 3/4 katolikow nie wie co swietuje jutro.

Gość mamuśkaMałejZuzi
jak nie ma obżarstwa(szykowania gościny, pieczenia ciast, gotowania i wręczania sobie nawzajem prezentów) to już dla was nie święto? Tylko konsumpcja Wam w głowach!

umiem zyc z zamknietymi sklepami. ale dzis przypadiem sie dowiaduje ze jest jakies zajebane swieto przez ktore musze zapasy uzupelnic. gdyby jak zwykle nie przypadek ,to bym jutro zostala bez chleba.

Gość nie wierzę w przyjaźń
jest święto trzech króli tumoku i w ubiegłym roku ten dzień został ogłoszony dniem wolnym od pracy w zamian za to że nie naeży się wolne kiedy jakieś sięto przypada w sobotę

sraka faraona i wszytko jasne katoliku. wiec jak wiesz co swietyujesz to sie wypowiedz., a nie obrazaj mnie nazywajac debilem. ty jestes katolikiem??????????????????? hahahaha

nie wyrobie. katlicuy mnie wyzywaja.coz za hipokryzja.

Gość mamuśkaMałejZuzi
widocznie bezrobotna jesteś, nie patrzysz na kalendarz??? - nie obrażając wszystkich bezrobotnych, bo jednak większość ludzi kontaktuje co się dzieje ....

Trzeba patrzeć w kalendarz to bys wiedziala ze bedzie wolne. To tylko jeden dzien dluzej i ja wielce zadnych zapasów nie robie.

wiesz mamuska, tak sie sklada ze nie bezrobotna. a obracam na gieldzie,mam wiecej rozumu od zaklamanych katolikow. ktorzy nawet nie wiedza co swietuja.

hehehe cciekawe ilu z was pojdzie do kosciola. modlic sie za 3 kroli. rozumiem za jezuska. wasza sprawa. ale kroli. hahaha

Gość ja86sia
do niedawna sklepy były w tym dniu otwarte, ale już w zeszłym roku pozamykali, poza tym na 100% na sklepach wywieszano informację o tym, że w Święto zamykają, w kalendarzach również jest to napisane... poza tym nie chodzi tylko o sklepy ale ogólnie o wolny dzień od pracy...

no wiec mowmy ze dzien wolny od pracy, anie modlenie sie di 3 krolikow. swieto z dupy wziete. zamykac wszytko z byle jakiego powodu. zaloze sie ze PIs wprowadzil to swieto.

Gość mikikun
taka jest większość woli narodu

zaklamanie. nikt nie swietuje 3 kroli. tylo dzien wolny od pracy. a 3/4 bedzie pilo wodke lub opierdalalo sie w domu. taka prawda. do kosciola malo kto pojdzie. ale grunt ze dzien wolny. bo chyba chodzi tylko o to.a nie o 3 kroli. bo kazdy ma to w dupie.

Gość mamuśkaMałejZuzi
Nie święto, a uroczystość (jest ważniejsza od święta) i nie "Trzech króli", tylko Objawienie Pańskie. Musiałem się przyczepić, bo irytuje mnie ludzka ignorancja w tym zakresie. (Przy okazji: nie ma żadnego "Święta Zmarłych", tylko "Uroczystość Wszystkich Świętych").

Gość mamuśkaMałejZuzi
musiałam

Gość fewfevdvydasdfg
A kto powiedział, że żeby być katolikiem to trzeba chodzic do kościoła? przecież masz to w przykazaniachi tych prawdziwych i kościelnych deklu

przykazania nie istnieja dla 'prawdziwych'' katolikow. . i tak wiekszosc nie wie dlaczego jest wolne jutro. wiec nie wiem po co to swieto.

Ja uważam się za chrześcijanke, wierzę w Boga ale nie chodze do koscioła bo nie wierzę w tą instytucje i nie wierze w księży. każdy ma swój rozum. Ja sie ciesze ze jutro wolne, bo bede mogla od rana posprzątać i pod wieczór spotkac sie z kuzynem ktorego nie widzialam rok. A Mąz przynajmniej sie wyspi bo w niedziele chodzi do pracy. I tyle.